• Εξέδιδε αποδείξεις-κλώνους

  6:08 μμ, Παρασκευή 22 Νοε 2013 6:08 μμ, Παρασκευή 22 Νοε 2013

  Εξέδιδε αποδείξεις-κλώνους

  Ένας 65χρονος επιχειρηματίας στη Γλυφάδα συνελήφθη από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για φοροδιαφυγή. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μηχανισμός, ο οποίος λειτουργούσε με ειδικό λογισμικό πρόγραμμα μέσω υπολογιστή, με δυνατότητα να εκδίδει αποδείξεις «κλώνους»

  Ο 65χρονος διαχειριστής της εταιρείας, που δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης και διασκέδασης, συνελήφθη σήμερα το πρωί, στη Γλυφάδα, από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για φοροδιαφυγή, η οποία όπως προέκυψε πραγματοποιούνταν με τη μέθοδο της «κλωνοποίησης– αντιγραφής αποδείξεων».

  Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, κλιμάκιο αστυνομικών πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο στους χώρους της εταιρείας, στα νότια προάστια, όπου εντοπίστηκε μηχανισμός, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε είχε τη δυνατότητα να επανεκδίδει αποδείξεις, που είχαν ήδη εκδοθεί στο παρελθόν.

  Για τη λειτουργία του παράνομου μηχανισμού χρησιμοποιείτο ηλεκτρονικός υπολογιστής, με κατάλληλο λογισμικό υποστήριξης και δυνατότητες επικοινωνίας με τον κεντρικό μηχανισμό έκδοσης αποδείξεων. Μέσω της διασύνδεσης αυτής υπήρχε η δυνατότητα επανέκδοσης παραστατικών «κλώνων» .

  Σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται τέτοιος παράνομος μηχανισμός επανέκδοσης αποδείξεων

  Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία που δημιουργούνται από το λογισμικό υποστήριξης του μηχανισμού, για την διαχειριστική χρήση του 2012, προέκυψε ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός αποδείξεων με κοινό αύξοντα αριθμό (Α/Α) και διαφορετική Συμβολοσειρά Σήμανσης.

  Διαπιστώθηκε ακόμα, ότι οι επανεκδοθείσες αποδείξεις δεν καταχωρούνταν στα βιβλία της επιχείρησης.

  Κατά τη διαδικασία του ελέγχου, εντοπίστηκαν συνολικά 13.671 επανεκδόσεις αποδείξεων, συνολικής καθαρής αξίας 79.793,30 ευρώ και αναλογούντα Φ.Π.Α. 18.352,60 ευρώ.

  Από τις διασταυρώσεις των στοιχείων, προέκυψε ότι σκοπός της επανέκδοσης των αποδείξεων, ήταν η μη έκδοση των προβλεπόμενων από το νόμο αντίστοιχων αποδείξεων, με αποτέλεσμα την απόκρυψη των συναλλαγών, την υποβολή ανακριβών φορολογικών δηλώσεων και τη μη απόδοση των φόρων που αναλογούν.

  Ο 65χρονος, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

  Παράλληλα, θα ενημερωθεί και η αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την εφαρμογή της διοικητικής διαδικασίας και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα