Συλλαλητήριο το μεσημέρι στα Προπύλαια

Συλλαλητήριο το μεσημέρι στα Προπύλαια

Συλλαλητήριο κατά της διαθεσιμότητας διοργανώνουν στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια διοικητικοί υπάλληλοι αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι, ενώ συνεχίζεται το αδιέξοδο στα ΑΕΙ με τους απεργούς να επιμένουν και το υπουργείο Παιδείας να μεταθέτει την ευθύνη για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων στις πρυτανικές αρχές.

Για το θέμα παρενέβη χθες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία κάλεσε στο γραφείο της τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη και τού τόνισε ότι τα ΑΕΙ πρέπει να επαναλειτουργήσουν, υπογραμμίζοντας ότι διαπράττονται αυτόφωρα αδικήματα εφόσον συνεχισθεί το κλείσιμο των πανεπιστημίων, καθώς παραβιάζονται δικαστικές αποφάσεις που έχουν κηρύξει τις απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων παράνομες.

Προηγουμένως η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Παναγιώτα Φάκου είχε διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που απεργούν, διαπράττουν το αδίκημα της παραβίασης δικαστικής απόφασης.

Σημειώνεται ότι η νέα απεργία των διοικητικών υπάλλήλων κρίθηκε χθες παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική, από το Πρωτοδικείο της Αθήνας, στο οποίο είχε προσφύγει το υπουργείο Παιδείας.

ΕΚΠΑ: «Γραμματείες Τμημάτων χωρίς υπαλλήλους»

Εν τω μεταξύ, η απεργιακή επιτροπή εργαζομένων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) έδωσε στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στα Τμήματα του ΕΚΠΑ, υπολογίζοντας μόνο τους εργαζόμενους που έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης του κλάδου τους και εκείνους που είναι σε αργία εν αναμονή πειθαρχικού λόγω μη απογραφής, και χωρίς να συνυπολογίζονται οι 498 εργαζόμενοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα κατόπιν μοριοδότησης.

Όπως αναφέρει, χωρίς κανέναν υπάλληλο έχουν μείνει οι γραμματείες των Τμημάτων Πληροφορικής και Χημείας. Οι εν λόγω γραμματείες εξυπηρετούν αντίστοιχα 2.051 και 1.862 προπτυχιακούς φοιτητές (σε «κανονικά» έτη φοίτησης), 760 και 309 μεταπτυχιακούς και 240 και 130 υποψήφιους διδάκτορες (στοιχεία δημοσιευμένων εκθέσεων εσωτερικής αξιολόγησης).

Επιπλέον, με έναν υπάλληλο, όπως υποστηρίζουν οι απεργοί, θα βρεθούν οι γραμματείες των Τμημάτων Γαλλικής Φιλολογίας και Φαρμακευτικής. Η γραμματεία του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας εξυπηρετεί 3.329 προπτυχιακούς φοιτητές, 72 μεταπτυχιακούς και 48 υποψήφιους διδάκτορες.

Αποδεκατισμένες (με μείον 5 και πάνω εργαζόμενους), σύμφωνα με τους ίδιους, είναι οι γραμματείες των Τμημάτων Ιατρικής, Νομικής και Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία. Η γραμματεία της Ιατρικής εξυπηρετεί 2.918 προπτυχιακούς φοιτητές, 1.779 μεταπτυχιακούς και 10.463 υποψήφιους διδάκτορες.

Ακόμη, αναφέρουν πως, ενδεικτικά, σε 11 γραμματείες Τμημάτων, όποτε ανοίξουν, δε θα υπάρχει:

– Σε 3 το 20-25% του προσωπικού.

– Σε 1 το 33%.

– Σε 2 το 39%.

– Σε 1 το 43%.

– Σε 1 το 60%.

– Σε 2 το 67%.

– Σε 1 το 75%.

Παράλληλα, η απεργιακή επιτροπή εργαζομένων του ΕΚΠΑ υπογραμμίζει ότι «υπηρεσίες βασικότατες για την απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών των φοιτητών έχουν υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα.

Ενδεικτικά, η μηχανογράφηση, υπηρεσία απαραίτητη για την καταχώρηση της βαθμολογίας, την έκδοση πτυχίων και πιστοποιητικών, κ.α. βρίσκεται με το 40% των εργαζόμενων σ’ αυτή σε διαθεσιμότητα».

Επιπλέον, «χωρίς φύλαξη θα μείνουν αρκετά κτίρια. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι οι 9 εργαζόμενοι, μόνιμοι και ΙΔΑΧ, στη φύλαξη του κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής είναι είτε σε διαθεσιμότητα είτε σε αργία».

Πηγή: naftemporiki.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ