Δωρεάν θρεπτικό γεύμα σε 50.000 μαθητές

Δωρεάν θρεπτικό γεύμα σε 50.000 μαθητές

Στην τάξη, έχει καλώς. Όταν χτυπάει το κουδούνι του διαλείμματος, όμως, οι μαθητές χωρίζονται σε όσους έχουν και όσους δεν έχουν μαζί τους κολατσιό. Σε εκείνους που μπορούν να ψωνίσουν κάτι από την καντίνα και σε αυτούς που θα πρέπει να περιμένουν να επιστρέψουν σπίτι για να φάνε ό,τι έχει το οικογενειακό τραπέζι. Αν στην κοινωνία η κρίση έχει εντείνει τις ανισότητες, στα προαύλια έχει χαράξει μικρές τάφρους. Είναι παρήγορο ότι τη φετινή σχολική χρονιά, σε 300 σχολεία υποβαθμισμένων περιοχών της χώρας, αυτά τα χάσματα θα επουλωθούν.

Μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της περσινής χρονιάς, το Πρόγραμμα Σίτισης και Υγιεινής Διατροφής που υλοποιούν το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής Ιατρικής Prolepsis και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μέσω του οποίου προσφέρονται καθημερινά σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν ένα δωρεάν, υγιεινό γεύμα, διευρύνεται σημαντικά. Από τα 163 σχολεία το σχολικό έτος 2012-2013, κατόπιν της νέας δωρεάς του Ιδρύματος, ύψους 10 εκατ. ευρώ, τα ειδικά θρεπτικά γεύματα θα διανέμονται φέτος σε 300 σχολεία και 50.000 μαθητές σε όλη τη χώρα. «Τώρα δεν μπορεί κανείς να με κοροϊδέψει επειδή εγώ έχω ανάγκη να πάρω το φαγητό από το συσσίτιο, διότι τώρα όλοι τρώνε συσσίτιο», είπε ένας μαθητής σχολείου που συμμετείχε πέρυσι στο πρόγραμμα. «Τώρα δεν μπορεί να μου πει “εσύ παίρνεις συσσίτιο από το σχολείο”». «Είναι σημαντικό ότι όλοι έχουν το ίδιο», συμπληρώνει καθηγητής. Τα παιδιά ανοίγονται περισσότερο, λένε, «ειδικά αυτά που κάθονταν απομονωμένα στο διάλειμμα γιατί δεν είχαν».

Από τον Απρίλιο του 2012, έχουν διανεμηθεί στα σχολεία 3.198.271 γεύματα, 3.249.504 φρούτα, 1.665.909 κουτιά γάλα και πάνω από 200.000 συσκευασίες γιαουρτιού. Ο αριθμός των γευμάτων φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα έξι εκατομμύρια. Το μενού είναι σχεδιασμένο από την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Prolepsis, που αποτελείται από γιατρούς, διατροφολόγους και τεχνολόγους τροφίμων, και έχει στόχο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους και την προώθηση της σωστής ανάπτυξής τους. Περιλαμβάνει καθημερινά σάντουιτς με τυρί και λαχανικά ή μια πίτα με λαχανικά, κατά την παρασκευή της οποίας χρησιμοποιείται μόνο ελαιόλαδο, φρέσκο φρούτο εποχής και τρεις φορές την εβδομάδα γάλα χαμηλών λιπαρών ή γιαούρτι. Τα παραπάνω καλύπτουν μεταξύ άλλων το 2431% των ημερήσιων αναγκών των μαθητών σε ενέργεια και το 5364% των αναγκών σε πρωτεΐνες.

Κατά την έναρξη του προγράμματος, το 2012, το 60% από τις περίπου 16.000 οικογένειες αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ το 23% επισιτιστική ανασφάλεια με πείνα. Οπως προέκυψε από τη συμπλήρωση ειδικών ερωτηματολογίων από τους γονείς, το ποσοστό των οικογενειών που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια με πείνα μειώθηκε σε 19%, ενώ ο μέσος δείκτης επισιτιστικής ανασφάλειας μειώθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες. Επίσης, από τα λιποβαρή παιδιά, το 48% είχε στο τέλος του προγράμματος κανονικό βάρος, ενώ από τα παχύσαρκα, το 13% απέκτησε κανονικό βάρος και το 34% μετρήθηκε ως υπέρβαρο. Επιπλέον, παρατηρήθηκε αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και λευκού γάλακτος εκτός σχολείου σε ποσοστό 40-47%.

Πηγή: Η Καθημερινή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ