Πατούλης:Δεν θα δεχθούμε καμία απόλυση

Πατούλης:Δεν θα δεχθούμε καμία απόλυση

 

Δεν θα δεχθούμε καμία απόλυση, τόνισε ο πρόεδρος του Γιώργου Πατούλη κατά τη διάρκεια της ημερίδας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας , ζητώντας να αξιοποιηθούν όλοι οι εξειδικευμένοι γιατροί στη χώρα μας.

Η ημερίδα με μήνυμα «μην αφήνεις οι άλλοι να αποφασίζουν για σένα χωρίς τη δική σου συμμετοχή»  διήρκησε παραπάνω από 5 ώρες, και χαρακτηρίστηκε από μεγάλη ένταση μεταξύ των γιατρών και του Άδωνι Γεωργιάδη.

Στην ημερίδα τέθηκαν από τους ιατρικούς συλλόγους και κλαδικούς φορείς τα καίρια ζητήματα της υγείας εφ όλης της ύλης, από τις απολύσεις ως τη το clawbackκαι τις εργαστηριακές εξετάσεις, τα ληξιπρόθεσμα καθώς και το μέλλον του ΕΟΠΥΥ. 

 

“Αν η Ελλάδα είχε ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα ήμασταν η πρότυπη χώρα στην υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, γιατί έχουμε εξαιρετικό ιατρικό δυναμικό, υψηλά εξειδικευμένο. Αν λοιπόν είχαμε ένα σύστημα διασφάλισης των δομών και των ελέγχων, θα ήμασταν πρώτοι σε όλο τον κόσμο» και συνέχισε λέγοντας: «Τους ελέγχους τους ζητήσαμε ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι τυχαίο που οι έλληνες γιατροί, όπου κι αν βρεθούν στο εξωτερικό διαπρέπουν με μεγάλη επιτυχία. Αν θέλετε να κάνετε ελέγχους, ξεκινήστε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων” τόνισε ο κ. Πατούλης.

“Το αναδρομικό clawback του 2013 που γονατίζει μέχρι αφανισμού τα μικρά εργαστήρια και τον γιατρό της γειτονιάς, δεν είναι μέτρο ελέγχου, διότι φτάσαμε στο σημείο, τις εργαστηριακές εξετάσεις των γιατρών, αντί να τις πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, να τις πληρώνει ο ίδιος ο γιατρός που τις κάνει. Το ιατρικό σώμα τελεί υπό αφανισμό. Οι γιατροί μας κρατάνε την υγεία του λαού στα χέρια τους. Δίνουν τη ζωή τους, κάθε μέρα δίπλα στην αρρώστια και το θάνατο, απλήρωτοι, άυπνοι και απαξιωμένοι…αι αυτούς τους λειτουργούς της υγείας, το ελληνικό κράτος δε τους είπε ποτέ ούτε ένα ευχαριστώ για την άοκνη προσφορά τους.” συμπλήρωσε.

Ο κ.Πατούλης μίλησε για το αίτημα του ιατρικού κόσμου να τεθεί πλαφόν στις εργαστηριακές εξετάσεις και να αποσυρθεί, να αποσυρθεί το clawback, ενώ κατέδειξε ως μείζον πρόβλημα το πνίξιμο των μικρών γιατρών της γειτονιάς και την εκχώρηση της υγείας στα επιχειρηματικά συμφέροντα των Καρτέλ της Υγείας.

“Θα υπερασπιστούμε τους γιατρούς μας και τους ασθενείς μας με όλες μας τις δυνάμεις, μαζί με όλους τους Παρόχους και Χρήστες υγείας του Κοινού Πανειγειονομικού μετώπου, ώστε να διασφαλίσουμε τη Δημόσια υγεία και να μη χάσουμε ανθρώπινες ζωές”, σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, το 75% των ασθενών ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ δυσκολεύεται σήμερα να πληρώσει το φάρμακό του, ενώ όλο και πιο έντονα παρατηρείται το φαινόμενο, οι ασθενείς που δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή του φαρμάκου τους ή δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στη συνταγογράφησή του, να μειώνουν από μόνοι τους τη δοσολογία της αγωγής τους, ώστε τα φάρμακα να τους κρατήσουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που οδηγεί πολύ συχνά στην υποθεραπεία και υποτροπή της νόσου. “Το φαινόμενο υπάρχει σε πολύ μεγαλύτερη έκταση στους ανασφάλιστους πολίτες που καλούνται εξολοκλήρου να πληρώσουν από την άδεια τσέπη τους”, αναφέρει ο ΙΣΑ.    

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΣΑ, από στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στην ημερίδα, εντύπωση έκανε επίσης ότι οι αλλαγές στην Υγεία την τελευταία 2ετια δεν επέφεραν ιδιαίτερη οικονομία στην ΠΦΥ, αφού 1 στους 2 χρόνιους ασθενείς, δεν είχε πλέον έγκαιρη πρόσβαση στο γιατρό και συνεπώς δεν έχει έγκαιρη πρόσβαση στη θεραπεία του. Η υποθεραπεία αυτή αύξησε τη δαπάνη στη δευτεροβάθμια περίθαλψη λόγω ανάγκης νοσηλείας των ασθενών με χρόνια νοσήματα που υποτροπίασαν και χρειάστηκαν εισαγωγή.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν 4 στρογγυλλά τραπέζια με έγκριτους επιστήμονες που ανέπτυξαν σημαντικά θέματα της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και πρότειναν λειτουργικά μοντέλα για τις δομές του ΕΟΠΥΥ, την OnedayClinic, τη συνταγογράφηση, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και το φάρμακο στους χρόνιους ασθενείς.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ