Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσος: Συμπτώματα και θεραπεία

Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσος: Συμπτώματα και θεραπεία

 

Μπείτε τώρα στο www.nowdoctor.gr και διαβάστε

 

Γράφει η Νίνα Μαρκουτσάκη – Γαστρεντερολόγος

Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ) είναι ίσως, η πιο κοινή και η πιο δαπανηρή νόσος του πεπτικού. Αποτελεί μια χρόνια διαταραχή, αποτέλεσμα της παλινδρόμησης γαστροδωδεκακτυλικού περιεχομένου στον οισοφάγο. Παρουσιάζεται με την ίδια μάλλον συχνότητα και στα 2 φύλα, ενώ σχετίζεται αρκετά με την παχυσαρκία. Οι πιο συνήθεις εκδηλώσεις είναι το αίσθημα «καούρας» και πόνου στο θώρακα, οι αναγωγές, (δηλαδή, η άνοδος όξινου περιεχομένου προς το στόμα) και η δυσκολία στην κατάποση, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Αυτά τα συμπτώματα συνήθως επιδεινώνονται με την κατανάλωση «ερεθιστικών» ουσιών, όπως το κρεμμύδι, η μέντα, η σάλτσα ντομάτας, ο καφές, τα ανθρακούχα αναψυκτικά και το αλκοόλ. Οι ουσίες αυτές χαλαρώνουν τον Κάτω Οισοφαγικό Σφιγκτήρα (ΚΟΣ), μια βαλβίδα στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου, η οποία αποτελεί ένα ισχυρό αντιπαλινδρομικό μηχανισμό.

 

Για τη συνέχεια του άρθρου πατήστε εδώ.

 

Μπείτε τώρα στο www.nowdoctor.gr, την πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα για δωρεάν ραντεβού με ιατρό μέσω διαδικτύου και κάντε τις ερωτήσεις σας!

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ