Επ’ αυτοφώρω σύλληψη δικηγόρων στα Ιωάννινα

Επ’ αυτοφώρω σύλληψη δικηγόρων στα Ιωάννινα

 

Πρωτοφανή για τα δικαστικά χρονικά της χώρας είναι αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διήμερο στα δικαστήρια των Ιωαννίνων.

Σε δύο διαφορετικές δίκες και μάλιστα την ώρα που αυτές βρίσκονταν σε εξέλιξη, οι εισαγγελείς έδρας διέταξαν την αυτόφωρη σύλληψη των δικηγόρων.

Η αυτόφωρη σύλληψη για τον έναν δικηγόρο διατάχθηκε με αφ��ρμή τη διατύπωση κρίσης επί της παρεμβάσεως του Αντεισαγγελέα της έδρας κατά την απολογία του κατηγορουμένου.

Για τον δεύτερο διατάχθηκε με αφορμή την κρίση του επί της προτάσεως της Αντεισαγγελέα της έδρας για την κατηγορία.

Ο δικηγορικός κόσμος των Ιωαννίνων είναι ανάστατος, καθώς, όπως σημειώνουν, τέτοιες σκηνές δεν συνέβαιναν ούτε στην εποχή της χούντας.

Ο δικηγορικός σύλλογος Ιωαννίνων, με ανακοίνωσή του, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις κλιμακούμενες αυθαιρεσίες εκ μέρους συγκεκριμένων εισαγγελικών λειτουργών και προχωρά σε 24ωρη αποχή από τις υποθέσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου.

 

Στην ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου επισημαίνεται:

«Ο Δικηγόρος είναι δημόσιος λειτουργός. Το λειτούργημά του αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου.

Ο δικηγόρος είναι συλλειτουργός της δικαιοσύνης και η θέση του, θεμελιώδης, ισότιμη, ανεξάρτητη και αναγκαία για την απονομή της.

Ο δικηγόρος κατά την άσκηση των καθηκόντων του δικαιούται να απολαμβάνει του σεβασμού και της τιμής που οφείλεται στο λειτούργημά του από τους δικαστικούς λειτουργούς, (δικαστές και εισαγγελείς), που οφείλουν να συμπεριφέρονται με ευλάβεια στο δικηγορικό λειτούργημα και να αποφεύγουν τις αυθαιρεσίες και τις κάθε είδους καταχρήσεις εξουσίας, έτσι ώστε ο δικηγόρος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του να υπερασπίζεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες του ανθρώπου.

Αποτελεί κατάχρηση εξουσίας η αυτόφωρη διαδικασία στα πλημμελήματα που φέρεται να έχει διαπράξει δικηγόρος.

Αποτελεί κατάχρηση εξουσίας η κράτηση δικηγόρου. Δεν επιτρέπεται η σύλληψη δικηγόρου, για οποιαδήποτε αιτία, όταν χειρίζεται υπόθεση στο ακροατήριο και μέχρι την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας. Στην περίπτωση που δικηγόρος κατηγορείται για εξύβριση και δυσφήμηση του δικαστηρίου, (μη συμπεριλαμβανομένου του εισαγγελέα), ενώπιον του οποίου εκτελεί τα καθήκοντά του, ακολουθείται η διαδικασία της παρ. 2 του άρθρου 117 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Δεν αποτελεί εξύβριση η αξιολογική κρίση δικηγόρου επί της προτάσεως του Εισαγγελέα, την οποία στα πλαίσια των καθηκόντων του μπορεί και οφείλει να διατυπώσει.

Οι Δικηγόροι Ιωαννίνων σέβονται και τιμούν τους άξιους δικαστικούς λειτουργούς. Δεν αδρανούν όμως απέναντι στους λειτουργούς που ανέλεγκτα ερμηνεύουν και εφαρμόζουν το νόμο, οχυρούμενοι πίσω από την ανεξέλεγκτη γνώμη τους επιδεικνύοντας αυταρχική συμπεριφορά που τελικό στόχο έχει την ακύρωση του ισότιμου ρόλου των δικηγόρων στην απονομή της δικαιοσύνης και την ουσιαστική κατάργηση των όποιων στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει.

Γι’ αυτό και το ΔΣ σε έκτακτη συνεδρίασή του την 5-11-2013, ομόφωνα αποφάσισε, την προειδοποιητική αποχή των μελών του ΔΣΙ από τα καθήκοντα την Πέμπτη 7-11-2013 από ώρα 12η μεσημβρινή και την Παρασκευή 8-11-2013 από τη συνεδρίαση του Μονομελούς Πλημ/κείου Ιωαννίνων».

 

Πηγή: epiruspost.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ