«Βάρος»… το ακίνητο

«Βάρος»… το ακίνητο

 

Μπορεί μέχρι πριν μερικά χρόνια οι Έλληνες να έδειχναν έμπρακτα την πατροπαράδοτη αντίληψή τους στο ρητό «να έχουμε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας”, ωστόσο με την έλευση της οικονομικής κρίσης και τα μέτρα που έφερε στο ακίνητο, οι περισσότεροι, πολίτες και βιοτέχνες, θεωρούν πλέον το ακίνητο “βάρος” και την επένδυση σε αυτό ως μη ασφαλή, όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) η εταιρεία δημοσκοπήσεων “Interview”.

Θέμα της έρευνας, που διεξήχθη στο διάστημα 16-18 Οκτωβρίου, «Το παρόν και το μέλλον των επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 770 ατόμων και συγκεκριμένα σε 405 επιχειρήσεις – μέλη του επιμελητηρίου, σε 310 καταναλωτές και 55 δικηγόρους και συμβολαιογράφους.

Κατά την παρουσίαση της έρευνας, ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι εκτίμησή του αποτελεί, ότι το 80% και πλέον των εργολάβων στη Βόρειο Ελλάδα έχουν αποχωρήσει από το επάγγελμα, επιστρέφοντας στην αρχική τους εργασία, ενώ υπογραμμίζοντας την έλλειψη οποιαδήποτε στήριξης στον κλάδο, με τους φόρους ολοένα να πληθαίνουν, σημείωσε ότι η αγορά οδεύει στην καταστροφή και τόνισε ότι η δυσχερής αυτή κατάσταση θα συνεχιστεί για τα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια.

 

Επτά στους δέκα δεν θεωρούν ασφαλή επένδυση το ακίνητο

Παρελθόν φαίνεται να αποτελεί η άποψη ότι η απόκτηση κατοικίας είναι ασφαλής επένδυση, για επτά στους δέκα καταναλωτές και οκτώ στους δέκα βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης, που δραστηριοποιούνται σε επαγγέλματα συναφή με την οικοδομή, όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα.

Στο μεταξύ, οκτώ στους δέκα, που ζουν από την οικοδομική δραστηριότητα βλέπουν μείωση τζίρου. Για τον τζίρο στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, μείωση βλέπει το 79% των συμμετεχόντων, στασιμότητα το 17% και αύξηση το 4%. Κατά μέσο όρο η μείωση των εσόδων αγγίζει το 45%.

Στο πεδίο της απασχόλησης, το 85% των ερωτηθέντων προτίθεται να διατηρήσει το προσωπικό του κατά το επόμενο διάστημα, το 2% να προσλάβει και το 13% να προβεί σε απολύσεις. Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα και διαθέτουν προσωπικό αποτελούν το 44% του δείγματος, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι το 56%.

Στην ερώτηση «τι κατά τη γνώμη σας οδήγησε στην ύφεση την αγορά ακινήτων;», οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα τριών επιλογών, το 56,4% απάντησε η αβεβαιότητα για το μέλλον, το 41,9% η δύσκολη πρόσβαση στο δανεισμό, το 32,5% η κακή ψυχολογία ως απόρροια της οικονομικής κρίσης, το 32,9% οι αντικειμενικές αξίες, το 11,1% η ακόρεστη δίψα του Έλληνα για το σπίτι, ενώ το 8,1% η υπερπροσφορά ακινήτων.

 

Μείωση ή και κατάργηση φόρων το κίνητρο για ανάκαμψη της αγοράς

Τη μείωση ή και κατάργηση των φόρων που επιβαρύνουν το ακίνητο (μεταξύ άλλων: “χαράτσια”, ΦΑΠ, φόρος μεταβίβασης) θεωρεί το 79,1% ως σημαντικότερο κίνητρο προκειμένου να δοθεί ώθηση στην αγορά ακινήτου. Το 43,2% θεωρεί κινητήριο μοχλό τη μείωση του ΦΠΑ στο 13%, ενώ το 35% ζητά πρόσβαση στο δανεισμό. Στην ίδια ερώτηση, που οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα τριών επιλογών, 17,5% ζητά εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις τρέχουσες εμπορικές, 17,1% την ελαχιστοποίηση ή και κατάργηση των εξόδων κατά τη μεταβίβαση και το 7,7% την αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που έχουν σχέση με την οικοδομική δραστηριότητα.

Απόρροια της αρνητικής συγκυρίας που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της οικοδομής είναι το 83% των επιχειρηματιών να απαντά ότι δεν θεωρεί ότι η αγορά ακινήτων είναι η καλύτερη επένδυση, ενώ θετική άποψη έχει το 17%. Απαισιόδοξο για το μέλλον του κλάδου εμφανίζεται το 88% των ερωτηθέντων, εκτιμώντας ότι η κρίση στην οικοδομή θα διαρκέσει επί μακρόν, το 10% τρία με τέσσερα χρόνια και μόλις το 2% ένα με δύο.

 

Τέσσερις στους δέκα χρωστούν στον ΟΑΕΕ ένα έως δύο χρόνια

Δύο στους δέκα βιοτέχνες απαντούν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους προς τον ΟΑΕΕ, έξι στους δύο πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους, ενώ δύο στους δέκα έχουν μπει σε ρύθμιση οφειλών. Μάλιστα από αυτούς που απάντησαν ότι έχουν οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, το 44% ανέφερε ότι έχει σταματήσει να πληρώνει ένα με δύο χρόνια, το 32% λιγότερο από χρόνο, ενώ το 24% περισσότερο από δύο χρόνια.

 

Περαιτέρω μείωση τιμών βλέπουν οι καταναλωτές

Η δυσκολία εξασφάλισης δανειοδότησης αποτελεί για το 54% των καταναλωτών μελανό σημείο για την αγορά ακινήτου, ενώ για το 40,9% η αβεβαιότητα για το μέλλον. Το 90% των ερωτηθέντων προκρίνει ως καλύτερη λύση για την επιστροφή της κτηματαγοράς σε τροχιά ανάπτυξης, τη μείωση ή και κατάργηση των φόρων στο ακίνητο.

Για το 68% των καταναλωτών η αγορά ακινήτου δεν αποτελεί πλέον την καλύτερη επένδυση, ενώ διαφορετική άποψη έχει το 32%. Η αρνητική οικονομική συγκυρία έχει οδηγήσει το 76% στην αναβολή ανακαίνισης της κατοικίας του, το 8% στην αναβολή κτισίματος και το 16% στην αγορά ακινήτου.

Μείωση στις τιμές ακινήτων (τόσο προς πώληση όσο και προς ενοικίαση) βλέπει τον τελευταίο χρόνο το 90%, το 8% εκτιμά ότι παρέμειναν ίδιες, ενώ το 2% ότι αυξήθηκαν. Για το επόμενο διάστημα το 65% των ερωτηθέντων αναμένει περαιτέρω πτώση τιμών, το 33% σταθεροποίηση και το 2% αύξηση.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ