• ΒΙΝΤΕΟ-Τι είναι τα κίτρινα C στην πόλη;

  10:25 μμ, Δευτέρα 28 Οκτ 2013 10:25 μμ, Δευτέρα 28 Οκτ 2013

  ΒΙΝΤΕΟ-Τι είναι τα κίτρινα C στην πόλη;

  Τι είναι επιτέλους αυτά τα μυστηριώδη κίτρινα γράμματα “C” που εμφανίστηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης για 2 μέρες; Είναι το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών από τον σύλλογο ασθενών ήπατος “Προμηθέας”, για την ηπατίτιδα C.

  Τα γράμματα εμφανίστηκαν για τις ανάγκες των γυρισμάτων των ενημερωτικών βίντεο που θα προβληθούν στην τηλεόραση και στο youtube. Μια ιδέα που δημιουργήθηκε πριν 2 χρόνια με αντίστοιχη καμπάνια ενημέρωσης στη Νέα Υόρκη. Στόχο έχει να κεντρίσει την προσοχή του ανυποψίαστου κοινού για μια μεγάλη απειλή που κυκλοφορεί ανάμεσά μας..

  Δείτε το βίντεο

  H ηπατίτιδα C μας αφορά όλους. Γιατί;

  Η ηπατίτιδα C είναι μία αιματογενής λοίμωξη (δηλαδή μεταδίδεται με το αίμα) και μολύνει κυρίως τα κύτταρα του ήπατος. Είναι μια από τις κύριες αιτίες ηπατοκυτταρικού καρκίνου στην Ελλάδα. Πιθανοί τρόποι μεταδοσης του ιού είναι:

  -Από μετάγγιση αίματος πριν το 1992.Μόλις από το 1992 και μετά, το αίμα και όλα τα παράγωγά του υποβάλλονται σε υποχρεωτικό έλεγχο για ηπατίτιδα C. Αυτό σημαίνει ότι όσοι άνθρωποι έχουν κάνει μετάγγιση αίματος πριν από αυτήν την ημερομηνία είναι πιθανό να έχουν εκτεθεί στον ιό της ηπατίτιδας C. Αν λοιπόν έχεις γεννηθεί ανάμεσα στα 1940-1990, καλό είναι κάνεις μια εξέταση για την ηπατίτιδα C.

  -Τατουάζ και piercing

  -Χρήση ενδοφλέβιων ουσιών

  -Χρήση ουσιών από τη μύτη

  -Σεξουαλική επαφή

  -Κοινή χρήση καθημερινών αντικειμένων (Οτιδήποτε δηλαδή μπορεί να φέρει ίχνη αίματος,πχ.ξυραφάκια, ψαλιδάκια νυχιών, οδοντόβουρτσες κλπ.)

  Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 200.000 ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C.

  Το ανησυχητικό είναι ότι μόλις το 20%, από αυτούς γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από την νόσο και μόνο το 7%-8%, έχουν λάβει θεραπεία. Η Ηπατίτιδα C παρουσιάζει ευρεία γεωγραφική κατανομή και αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει υπολογιστεί ότι το 3% του πληθυσμού της γης, δηλαδή 200 εκατομμύρια άτομα, είναι χρόνιοι φορείς της HCV λοίμωξης.

  Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδω.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα