Με εξώδικα απαντούν οι έμποροι

Με εξώδικα απαντούν οι έμποροι

Με εξώδικα ατομικά ο καθένας, αλλά υπό την καθοδήγηση του εμπορικού συλλόγου, αποφάσισαν να απαντήσουν στα “ραβασάκια” που αποστέλλει ο ΟΑΕΕ στους επιχειρηματίες και τα οποία αφορούν οφειλές προς τον ασφαλιστικό τους φορέα, οι έμποροι της Ξάνθης.

Το απόγευμα της Τετάρτης και με μικρή συμμετοχή (τα παρόντα μέλη ανέρχονταν σε 33), πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου, με τα κατασχετήρια του ΟΑΕΕ, το άνοιγμα των Κυριακών και τα εξοντωτικά πρόστιμα για την αδήλωτη και μαύρη εργασία να κυριαρχούν στην ατζέντα της συζήτησης.

Απαντούν με εξώδικα

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ειδοποιητήρια άμεσης εξόφλησης συσσωρευμένων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ καταφτάνουν κατά δεκάδες σε επιχειρηματίες της Ξάνθης, οι οποίοι απειλούνται με κατασχέσεις και δικαστικές περιπέτειες.

Το ύψος των οφειλών, τα οποία έχουν βεβαιωθεί σε βάρος των επιχειρηματιών, ποικίλει και μπορεί να αγγίζει πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, τα απειλητικά “ραβασάκια” του ΟΑΕΕ αφορούν ακόμη και οφειλές που μετα βίας αγγίζουν τα 1.000 ευρώ.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στον ΟΑΕΕ και έρχονται πολλά κατασχετήρια. Στη Δράμα και στις άλλες πόλεις, στέλνουν και οι επιχειρηματίες εξώδικα προς τον ΟΑΕΕ, ώστε να προσβληθούν τα έγγραφα που στέλνουν και να παγώσει η διαδικασία, να μην υπάρχουν προσαυξήσεις και τόκοι», ανέφερε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, Ευθύμης Μίλκογλου, θέτοντας τον προβληματισμό του, αναφορικά με το κατά πόσο είναι σύννομο είναι να συμπεριλαμβάνεται στην βεβαιωμένη οφειλή και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, από τη στιγμή που αυτή παύει να παρέχεται σε όσους δεν είναι οικονομικά τακτοποιημένοι προς τον ΟΑΕΕ. Ο ίδιος προχώρησε στην ανάγνωση μίας εξώδικης δήλωσης που απέστειλε ο εμπορικός σύλλογος της Λαμίας στον ΟΑΕΕ και επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει αντίστοιχη κινητοποίηση και από πλευράς των εμπόρων της Ξάνθης.

«Βρισκόμαστε ήδη σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία και τους όμορους νομούς, ώστε να κινηθούμε και εμείς καλυπτόμενοι νομικά απέναντι σε τέτοια μέτρα», πρόσθεσε ο ίδιος. Οι παριστάμενοι ζήτησαν διευκρινίσεις, αναφορικά με το πως μπορεί να υλοποιηθεί μία τέτοια δράση, με την υπεύθυνη του συλλόγου να εξηγεί πως, «στέλνοντας αυτά τα κατασχετήρια έχουν δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας και πανικού στους επιχειρηματίες. Ο μόνος τρόπος είναι να προσβάλουμε αυτά τα κατασχετήρια με εξώδικες αναφορές, ατομικά ο καθένας. Ο φορέας θα ασχοληθεί με τον καθένα ξεχωριστά και θα κληθεί να απαντήσει στον καθένα, για ποιον λόγο, ενώ δεν έχω ασφάλεια καλούμε να πληρώσω».

Όπως, μάλιστα, εξήγησε η ίδια, «μπαίνουν αυθαίρετα και παίρνουν χρήματα και από λογαριασμούς. Εάν τώρα δεν αντιδράσουμε, μέσω εξωδίκων, τα πράγματα θα πάρουν την πορεία τους, που δεν είναι θα είναι ευχάριστη για εμάς. Δεν χρωστάμε όλοι το ίδιο, γι’ αυτό συντάσσει ο καθένας το δικό του εξώδικο και ο εμπορικός σύλλογος συντονίζει όλη αυτή την ενέργεια. Και χρόνο θα κερδίσουμε και θα αρχίσουμε με τρόπο σύννομο να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας».

Τα μέλη του εμπορικού συλλόγου που επιθυμούν να προχωρήσουν σε μία τέτοιου είδους ενέργεια, μπορούν να έρχονται σε επαφή με το σύλλογο, ώστε να ενημερωθούν σχετικά.

Άνοιγμα… μόνο μία Κυριακή

Την απόφαση να ανοίγουν τα καταστήματά τους μόνο μία Κυριακή του χρόνου, αυτή των Χριστουγέννων, έλαβαν κατά πλειοψηφία τα μέλη του εμπορικού συλλόγου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως πρέπει να παραμείνουν στο υπάρχον καθεστώς λειτουργίας, καθώς μία τέτοιου είδους αλλαγή παρουσιάζεται οικονομικά ασύμφορη για τους ίδιους.

«Ανοίξανε μία πόρτα μεγάλη και θα τρέχουμε και δεν θα προλαβαίνουμε. Η Ξάνθη, η Κομοτηνή, οι γύρω νομοί, δεν είμαστε τουριστικές περιοχές, για να κάνουμε κάτι τέτοιο με τις Κυριακές. Εμείς προτείνουμε να παραμείνουμε, όπως έχουμε, μία Κυριακή ανοιχτά αυτή των Χριστουγέννων, όπως ήμασταν τόσα χρόνια ανοιχτά», ανέφερε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου, για να συμπληρώσει πως «δεν λείπει ο χρόνος, αλλά το χρήμα. Βλέπεις ότι τις καθημερινές δεν μπορούμε να δουλέψουμε, θα δουλέψουμε την Κυριακή; Δεν μπορούμε να το ξέρουμε, αλλά εγώ πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κόσμο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι περισσότερες τοποθετήσεις των μελών του συλλόγου, οι οποίοι ανέφεραν πως το άνοιγμα των Κυριακών λειτουργεί υπέρ των πολυκαταστημάτων και σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Έχουμε μία Κυριακή κάθε εβδομάδα, εάν δεν κάνουμε άλλες δουλείες, για να ξεκουραστούμε. Εάν υπήρχε ένας λόγος να δουλέψω τις Κυριακές πολύ ευχαρίστως. Εάν είχαμε κόσμο, είχαμε αγώνες αθλητικούς ή κάτι τέτοιο», σημείωσε η κ. Σοφία, έμπορος, ενώ μία άλλη επιχειρηματίας επεσήμανε πως «εδώ την Παρασκευή δεν μπορούμε να ανοίξουμε, θα ανοίξουμε τις Κυριακές;».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, ένας εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΒΕ ανέγνωσε μία ανακοίνωση για το άνοιγμα των Κυριακών, στην οποία καλούνταν «όλοι να περιφρουρήσουν την κυριακάτικη αργία και να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους τις Κυριακές». Μία έμπορος αντέδρασε στην παρουσία του εκπροσώπου της ΠΑΣΕΒΕ, τονίζοντας πως «εμείς δεν ήρθαμε εδώ, για να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση», ενώ ζήτησε από τον ίδιο να της πει, εάν είναι επιχειρηματίας, για να λάβει την απάντηση από τον τελευταίο πως διατηρούσε γραφείο το οποίο και έκλεισε και είναι πλέον άνεργος.

Παράλληλα, τα μέλη του εμπορικού συλλόγου ενημερώθηκαν για τις δύο νέες εκπτωτικές περιόδους, το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, καθώς και για τα νέα αυστηρά πρόστιμα, σε περίπτωση που κάποιος «συλληφθεί» με εκπτώσεις εκτός επιτρεπόμενων περιόδων.

Πηγή: Thrakitoday.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ