Έβρος: Θανατώθηκαν 2.792 πρόβατα

Έβρος: Θανατώθηκαν 2.792 πρόβατα

Συνολικά 2.792 πρόβατα έχουν θανατωθεί το τελευταίο δίμηνο στην περιοχή του Έβρου, λόγω της εμφάνισης κλινικών κρουσμάτων της ευλογιάς σε είκοσι κτηνοτροφικές μονάδες.

Μέχρι στιγμής, από τις 16 Αυγούστου που εμφανίσθηκε το πρώτο κρούσμα της ζωονόσου έχουν θανατωθεί 2.500 αιγοπρόβατα, σε 17 εκτροφές των περιοχών Διδυμότειχου και Ορεστιάδας, καθώς και 292 ζώα στην περιοχή Σουφλίου.

Συνεργεία κτηνιάτρων συνεχίζουν την επιζωοτική διερεύνηση σε όλες τις εκτροφές του νομού Έβρου, ενώ ισχύουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης ζώντων ζώων, προϊόντων και ειδών χορτονομής, καθώς και η προσέγγιση των κοπαδιών στον ποταμό Έβρο, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης της επιζωοτίας.

Την ίδια ώρα και λόγω των υφιστάμενων εδώ και δυο μήνες περιοριστικών μέτρων που επιβάλουν τον εγκλεισμό των κοπαδιών στις εκτροφές τους, οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε οικονομική απόγνωση, καθώς είναι αναγκασμένοι να διαθέτουν από τώρα τις αποθηκευμένες τροφές που προοριζόταν για την χειμερινή σίτιση των αιγοπροβάτων τους.

Εν τω μεταξύ, με αφορμή τα κρούσματα της ευλογίας και τις θανατώσεις ζώων, αύριο το απόγευμα στην Ορεστιάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με την συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος Σταύρου Βαβία, του Διευθυντή Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπύρου Ντουντουνάκη, υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και κτηνιάτρων από τη Βουλγαρία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ