Επιδοτήσεις σε αληθινούς αγρότες

Επιδοτήσεις σε αληθινούς αγρότες

Αποκλείονται από την «πίτα» των ενισχύσεων οι μη ενεργοί αγρότες, προβλέπονται οριζόντιες περικοπές για όλους, αλλά και πρόσθετες άμεσες ενισχύσεις 300 εκατ. ευρώ για τους νέους αγρότες μέχρι 40 ετών.

Μεγάλες ανατροπές στο καθεστώς αγροτικών επιδοτήσεων φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για την περίοδο 2014-2020, με αποκλεισμό από την «πίτα» των ενισχύσεων των μη ενεργών αγροτών, οριζόντιες περικοπές της τελευταίας στιγμής για όλους, αλλά και πρόσθετες άμεσες ενισχύσεις για τους νέους αγρότες.

Πρώτη στη λίστα των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται η κατάργηση των επιδοτήσεων για τους «μη ενεργούς» αγρότες. Πρόκειται για ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων οι οποίοι έχουν αποσυρθεί από την παραγωγή και δεν τις καλλιεργούν. Βασικός σκοπός της αλλαγής αυτής που φέρνει η νέα αγροτική πολιτική της ΕΕ είναι η καθιέρωση του ορισμού του «ενεργού γεωργού».

Η Κομισιόν έχει θέσει πλαφόν το 5% του εισοδήματος να προέρχεται από αγροτικές δραστηριότητες αλλά παρέχεται η δυνατότητα άσκησης πολιτικής για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού από το κάθε κράτος –μέλος.

Παράλληλα, εισάγεται πρόσθετη πενταετής ενίσχυση στους νέους αγρότες. Προβλέπεται να δοθεί σε αυτούς το 2% από τον 1ο πυλώνα των άμεσων ενισχύσεων, που ειδικά για την Ελλάδα μεταφράζεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ κατά την προσεχή επταετία.

Επίσης, επιβάλλεται οριζόντια μείωση των άμεσων ενισχύσεων σε όλους τους παραγωγούς κατά 4% για δημιουργία αποθεματικού κρίσης.

15 δισ.ευρώ στην 7ετία

Το ποσό των 4,2 δισ. ευρώ έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα για διαρθρωτικές και αναπτυξιακές δράσεις για την επταετία 2014-2020 από τον πυλώνα ΙΙ της επικείμενης ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική). Η χώρα μας έχει ήδη διασφαλίσει περί τα 15 δισ. ευρώ για άμεσες ενισχύσεις (πυλώνας Ι)

 

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ