Αράχνη – πασχαλίτσα: Εντοπίστηκε σε Λευκάδα και Θεσσαλονίκη – ΦΩΤΟ από αναγνώστες

Η αράχνη – πασχαλίτσα εντοπίστηκε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς όπως μας στέλνουν οι αναγνώστες μας εντοπίστηκαν σε Λευκάδα και Θεσσαλονίκη.

Αναγνώστες του enikos.gr, μετά τα διαδοχικά δημοσιεύματα για το σπάνιο είδος αράχνης (Eresus Cinnaberinus) που εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συνεχίζουν να στέλνουν φωτογραφίες με το συγκεκριμένο αρθρόποδο σε Λευκάδα και Θεσσαλονίκη.

Φωτογραφία με την αράχνη-πασχαλίτσα στην Λευκάδα

Φωτογραφία με την αράχνη-πασχαλίτσα στην Θεσσαλονίκη

Η αράχνη – πασχαλίτσα

Η συγκεκριμένη αράχνη πήρε το όνομα αυτό εξαιτίας του λαμπερού κόκκινου σώματός της που καλύπτεται από μαύρα σημάδια στα αρσενικά του είδους.

Ως είδος, είναι γνωστό για την ικανότητά του στην κατασκευή μεταξένιων θόλων και σωλήνων τους οποίους διακοσμούν με τα απομεινάρια φαγωμένων σκαθαριών και μυρμηγκιών.

Η μητέρα αράχνη – πασχαλίτσα πεθαίνει, αφού εκκολάψει τα αυγά της έτσι ώστε τα μικρά της να τραφούν από το σώμα της.

Είδος προς εξαφάνιση στην Αγγλία

Αυτό το αρθρόποδο ήταν στα όρια της εξαφάνισης κατά τη δεκαετία του ’90 όταν είχε απομείνει μόνο μία αποικία με 56 αράχνες σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία. Από τότε όμως, έγιναν αρκετές προσπάθειες να διασωθεί το είδος και τον Αύγουστο του 2011, αφέθηκε ξανά ελεύθερο στη φύση.

Πάντως, το είδος ακόμα διατρέχει τον κίνδυνο της εξαφάνισης και είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλη του 2017, ορίστηκε  ένα ποσό 4,6 εκατ. λιρών για την προφύλαξη του συγκεκριμένου είδους και άλλων 19 απειλούμενων ειδών στην Αγγλία. Στο Βέλγιο επίσης είναι προστατευόμενο είδος, καθώς είχε εξαφανιστεί το 1896 και ανακαλύφθηκε εκ νέου το 2009. Το 2016 υπάρχουν οι πρώτες αναφορές στην Ελλάδα για την Eresus Cinnaberinus.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ