Η ζωή της 17Ν στη φυλακή

Η ζωή των μελών της 17Ν στη φυλακή

Από τα 14 μέλη της 17Ν που πριν από 11 χρόνια είχαν περάσει τις πύλες των φυλακών Κορυδαλλού, σήμερα μόνο έξι παραμένουν έγκλειστοι. Κι από αυτούς, οι τρεις παίρνουν κανονικά άδειες αφού ουδέποτε προβλέφθηκε η εξαίρεσή τους από τον θεσμό.

Οι Γιωτόπουλος, Κουφοντίνας και Τζωρτζάτος βρίσκονται στις γυναικείες φυλακές, ο Κωστάρης κρατείται και εργάζεται στην αποθήκη υλικού, ο Χρ. Ξηρός βρίσκονται στις Δικαστικές φυλακές ενώ ο αδελφός του Σάββας στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού. Ολοι οι υπόλοιποι ακόμα και αυτοί που είχαν καταδικαστεί με ποινές που ξεπερνούσαν τα 20 χρόνια κάθειρξης, έχουν αποφυλακιστεί.

Το καλοκαίρι του 2009, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» η ένταση που υπήρξε μεταξύ των αποκαλούμενων «ομάδων» Γιωτόπουλου και Κουφοντίνα κορυφώθηκε. Ένα πρωί του Ιουλίου οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι άκουσαν φωνές από το προαύλιο χώρο όπου ένας άγριος καβγάς που ξέσπασε μεταξύ των δυο κορυφαίων της τρομοκρατικής οργάνωσης ανάγκασε τους υπαλλήλους να βρουν λύση ώστε να χωριστούν.

Σήμερα, στη μια άκρη της πτέρυγας βρίσκεται ο Κουφοντίνας στην άλλη το κελί του Γιωτόπουλου και μια πόρτα χωρίζει τους δυο χώρους. Η πόρτα αυτή παραμένει πλέον ανοιχτή τις περισσότερες ώρες την ημέρας, παρόλα αυτά οι δυο ακόμα και σήμερα δεν ανταλλάσσουν ούτε μια ματιά. Γιωτόπουλος και Κουφοντίνας περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας διαβάζοντας, ενώ ο δεύτερος γράφει τα απομνημονεύματά του. Δέχονται κάθε εβδομάδα επισκέψεις από τους δικούς τους-μέχρι πριν από λίγο καιρό ο Κουφοντίνας περνούσε όλη την ώρα του επισκεπτηρίου κάνοντας φροντιστήριο στο γιο του, ενώ και οι δυο έχουν κάνει αίτηση για άδεια, η οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει δεκτή.

Από την άλλη, ο Τζωρτζάτος λαμβάνει το τελευταίο διάστημα άδειες αλλά με όρους που ουσιαστικά τον εμποδίζουν να κινηθεί εκτός Αττικής. Ο τέταρτος έγκλειστος της 17Ν, Ηρακλής Κωστάρης, σήμερα είναι κρατούμενος της ΚΑΥΦ, της Κεντρικής Αποθήκης Υλικού των φυλακών και είναι μαζί με άλλους 50 κρατούμενους υπεύθυνους για την Παρασκευή και διανομή άρτου σε νοσοκομεία και σωφρονιστικά καταστήματα όλης της χώρας. Λαμβάνει εκπαιδευτικές άδειες – εκτός από τις κανονικές και παρακολουθεί μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών σε ΤΕΙ της Αθήνας.

Ο Χρ. Ξηρός βρίσκεται στην Πέμπτη πτέρυγα των φυλακών εδώ και περίπου τρία χρόνια. Τη μετακίνηση αυτή την πέτυχε έπειτα από συνεχή πίεση στη διεύθυ��ση των φυλακών, αφού θεωρούσε ότι τα εξανθήματα που είχε βγάλει σε όλο του το σώμα είχαν προκληθεί από την έλλειψη ήλιου και την υγρασία στην πτέρυγα των γυναικείων φυλακών. Η αντίδραση του τότε ήταν τόσο έντονη, που μια μέρα έβαλε φωτιά στο κελί του.

Έχει βγει με άδεια τρεις φορές για να επισκεφθεί την οικογένεια του σε Θεσσαλονίκη και Ικαρία. Περίπου κάθε 15 ημέρες μεταφέρεται στο νοσοκομείο των φυλακών για να επισκεφθεί τον αδελφό του Σάββα που νοσηλεύεται με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ