• Μίνι… τσουνάμι στην Κρήτη

  9:17 πμ, Κυριακή 13 Οκτ 2013 9:17 πμ, Κυριακή 13 Οκτ 2013

  Μίνι… τσουνάμι στην Κρήτη

  Ένα ανεπαίσθητο παλιρροιακό κύμα, ελάχιστων εκατοστών κατέγραψαν παλιρροιογράφοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένοι στην Παλαιόχωρα και στο Καστέλι, μετά το ισχυρό χτύπημα του εγκέλαδου που σημειώθηκε το Σάββατο 67 χλμ δυτικά των Χανίων.

  Το "μίνι" τσουνάμι είχε "φούσκωμα" περίπου 20 εκατοστών και πρόκειται στην ουσία για μια διαταραχή της στάθμης της θάλασσας η οποία προκλήθηκε μετά τον ισχυρό σεισμό και θεωρείται φυσιολογικό και αναμενόμενο.

  Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Αθανάσιο Γκανά, εκτιμάται ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος καθώς η μετασεισμική ακολουθία, η οποία δεν είναι πλούσια, είναι χαρακτηριστική και αναμενόμενη για τέτοιου μεγέθους σεισμικές δονήσεις.

  Το σημείο στο οποίο έγινε ο σεισμός ανήκει στο ελληνικό τόξο και είναι μια περιοχή που υπάρχει σύγκρουση δύο πλακών, της αφρικανικής και της πλάκας του Αιγαίου.

  Η πρώτη υποβυθίζεται στη δεύτερη, και αυτή η κίνηση δημιουργεί τεράστιες δυνάμεις μεταξύ των δύο πλακών που οδηγούν σε συσσώρευση ενέργειας και στην απελευθέρωσή της με μεγάλους σεισμούς.

  Ο χθεσινός σεισμός, για τον οποίο, όπως σημειώνει ο κ. Γκανάς δεν υπήρχαν ενδείξεις, αποδεικνύει ότι η άποψη ορισμένων σεισμολόγων, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ότι η σύγκρουση των δύο πλακών γίνεται "ασεισμικά", δηλαδή ολισθαίνοντας η μια στην άλλη, χωρίς να προκαλούνται μεγάλοι σεισμοί, είναι λανθασμένη.

  Όπως τονίζει ο κ. Γκανάς τα ρήγματα που υπάρχουν στο όριο των δύο πλακών μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς πάνω από 7 Ρίχτερ. Το δυναμικό δηλαδή είναι πολύ μεγαλύτερο, όμως οι σεισμοί αυτοί είναι αραιοί χρονικά.

  Στο περίφημο ελληνικό τόξο στο οποίο ανήκει η περιοχή, είχαν καταγραφεί στο παρελθόν, μεγάλου μεγέθους σεισμοί, όπως το 2006 μεταξύ Κρήτης και Αντικυθήρων, μεγέθους 6,7 αλλά και παλαιότερα, το 1903.

  Η ύπαρξη αυτών των ισχυρών σεισμών επισημαίνει ο κ. Γκανάς μας δείχνει ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς στο ελληνικό τόξο ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε ισχυρό σεισμό.

  Τέλος ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών σημείωσε ότι η συμπεριφορά των κτιρίων στη Κρήτη ήταν πολύ καλή γεγονός που είναι ενθαρρυντικό

  Πηγή: Flashnews.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα