Τα 122 εκατ.ευρώ έφθασαν τα πρόστιμα από τα αυθαίρετα

Τα 122 εκατ.ευρώ έφθασαν τα πρόστιμα από τα αυθαίρετα

 

Στις 21.563 έχει φθάσει ο αριθμός των υπό επεξεργασία δηλώσεων υπαγωγής, κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής τού νόμου 4178/2013 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, ενώ τα καταχωρημένα πρόστιμα ανέρχονται στο ποσό των 121.954.527 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης των δηλώσεων υπαγωγής. Επιπλέον, στο στάδιο της αρχικής υποβολής βρίσκονται 3.794 δηλώσεις με καταχωρημένα πρόστιμα ύψους 13.566.763 ευρώ, σε προσωρινή υπαγωγή βρίσκονται 2.148 με τα πρόστιμα να φθάνουν στα 8.286.956, ενώ οριστικά έχουν υπαχθεί 2.008 δηλώσεις με βεβαιωμένα πρόστιμα της τάξης των 2.990.059 ευρώ, σε σύνολο 29.513 αυθαιρέτων.

«Όσο περισσότερο εξοικειώνονται οι μηχανικοί, οι υπηρεσίες και οι πολίτες με τις διατάξεις του νόμου, τόσο περισσότερο θα κάνουν χρήση των ρυθμίσεων που φέραμε. Για αυτό τον λόγο το ΥΠΕΚΑ ξεκινά δράσεις ενημέρωσης μηχανικών και υπηρεσιών στην περιφέρεια, ξεκινώντας αύριο από τη βόρεια Ελλάδα», ανέφερε σχετικά με το θέμα ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης.

Ο κ. Καλαφάτης τόνισε μάλιστα, ότι «ο νέος νόμος είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για τους πολίτες να δηλώσουν το αυθαίρετό τους, ώστε να ωφεληθούν από πολλές δόσεις στην αποπληρωμή του προστίμου και από εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι το 85%, ειδικά για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».

Υπενθύμισε δε, ότι «όσο νωρίτερα ενταχθούν οι πολίτες στις διατάξεις του νόμου, τόσο περισσότερες δόσεις θα έχουν, οι οποίες φτάνουν μέχρι τα οκτώμισι χρόνια για την αποπληρωμή του προστίμου».

Καταλήγοντας στη δήλωσή του ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι η πολιτεία δε θα επιδείξει καμία ανοχή σε τυχόν προσπάθεια δημιουργίας νέας γενιάς αυθαιρέτων, καθώς όπως είπε, «διαθέτει τη βούληση και τα εργαλεία να σταματήσει την αυθαίρετη δόμηση και να εντοπίσει, προοδευτικά, τα αυθαίρετα κτίσματα», όπως είπε.

Όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία ανά ειδικές συνθήκες μειωτικών συντελεστών, από άτομα με αναπηρία 80% και άνω έχουν υποβληθεί 384 δηλώσεις, από παλλινοστούντες 329, πολύτεκνοι για κύρια κατοικία έχουν υποβάλει 165 δηλώσεις, τρίτεκνοι 388, μακροχρόνια άνεργοι 152, ΑΜΕΑ με ποσοστό μεγαλύτερο του 67% 260, πολύτεκνοι για Β’ κατοικία 99 ενώ μη ορισμένες είναι 1441 δηλώσεις.

Σημειώνεται τέλος, ότι από το ΥΠΕΚΑ έχει εκδοθεί εγκύκλιος εφαρμογής προς τις αρμόδιες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, για να αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες και τα μέχρι στιγμής ερωτήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ