Προσοχή στα δολώματα λύσσας!

Προσοχή στα δολώματα λύσσας!

 

Ένα ασυνήθιστο σακουλάκι με μυρωδιά ψαριού και μικρούς κύβους, χρώματος λαδί και καφέ, μπορεί να εντοπίσουν περιπατητές και ορειβάτες, φυσιολάτρες, μικρά παιδιά και κυνηγοί κάνοντας, σε λίγο καιρό, μια βόλτα στο δάσος της περιοχής τους. Το σακουλάκι περιέχει τον ζωντανό ιό της λύσσας σε μικρή ποσότητα, η οποία όμως είναι αρκετή για να “εμβολιάσει” τα άγρια ζώα της υπαίθρου κατά της λύσσας που εδώ και ένα χρόνο εμφανίστηκε σε ελληνικό έδαφος και έχει θέσει σε επιφυλακή τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της χώρας.

 Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εφιστά την προσοχή του κοινού στα δολώματα που θα πέσουν από αεροπλάνα και ελικόπτερα σε μια συνολική έκταση 60.454 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τη Δυτική και τη Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία μέχρι την Ανατολική Μακεδονία. Οι ρίψεις  από αέρος δολωματικών εμβολίων θα γίνουν στις υπαίθριες περιοχές 24 Περιφερειακών Ενοτήτων και σε απόσταση ακτίνας πενήντα χιλιομέτρων από κάθε περιοχή όπου εντοπίστηκε θετικό κρούσμα λύσσας.

“Επαφή του εμβολίου με τον άνθρωπο χρήζει προληπτικής χορήγησης αντιλυσσικής αγωγής ιδιαίτερα όταν υπάρχει επαφή με το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας (το καθεαυτό εμβόλιο δηλαδή)” αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του (http://wwwHYPERLINK “http://www.minagric.gr/” .minagric.gr ) σχετικά με τον ��μβολιασμό των αλεπούδων από αέρος. Επίσης αναφέρεται ότι η πρώτη εκστρατεία είχε προγραμματισθεί τον Απρίλιο και το Μάιο του 2013 όμως αν και έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, οι διαγωνισμοί ακυρώθηκαν. Νέες διαδικασίες έλαβαν χώρα και πλέον προγραμματίζεται η εμβολιακή εκστρατεία να διενεργηθεί το διάστημα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Νοεμβρίου 2013.

   “Κάθε αεροπλάνο ή κάθε ελικόπτερο θα πραγματοποιεί ρίψεις δολωματικών εμβολίων κατά τη διάρκεια πτήσεων σε παράλληλες ευθείες γραμμές μέχρι να καλύψει μια επιφάνεια. Χάρη στα συστήματα gps που διαθέτουν τα εναέρια μέσα θα καταγράφουν σε κάθε ρίψη τις ακριβείς θέσεις όπου έχουν πέσει τα δολώματα και θα στέλνουν τα δεδομένα στο υπουργείο ώστε να υπάρχει μια πλήρης και λεπτομερής εικόνα των εμβολιασμών” εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο προϊστάμενος του τμήματος Υγείας των Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Στέφανος Μωραϊτης. Διευκρινίζει, παράλληλα, ότι δεν θα πραγματοποιηθούν ρίψεις σε αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και υδάτινες επιφάνειες.

Κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ωστόσο δεν είναι ασυνήθιστο σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια το πρόβλημα της λύσσας. “Κλιμάκιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρακολούθησε τη ρίψη δολωματικών εμβολίων από αέρος στην ΠΓΔΜ ενώ τέτοιες διαδικασίες υλοποιούνται από το 1985 σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ελβετία και η Γαλλία” προσθέτει ο κ. Μωραϊτης. Γνωστοποιεί, ακόμη, ότι σε δεύτερη φάση θα ξεκινά ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών, μέσω της λήψης δειγμάτων αίματος, που θα γίνεται σε συνεργασία με συνεργεία δασικών υπηρεσιών των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των κτηνιατρικών υπηρεσιών, κυνηγών και δασοφυλάκων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα εμβόλια έχουν ήδη μεταφερθεί σε αποθήκες που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και θα διανέμονται στα αεροδρόμια από τα οποία θα πραγματοποιούνται οι πτήσεις. Επιπλέον θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες αλλά και στα σχολεία προκειμένου ο πληθυσμός να γνωρίσει τη διαδικασία και να αποφεύγει τα δολώματα που τυχόν εντοπίζει σε δασικές ή υπαίθριες περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ