Αναταράξεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Αναταράξεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Έντονες αναταράξεις προκαλεί στην ΕΛ.ΑΣ. η απόφαση της κυβέρνησης να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα για την κάθαρση του Αστυνομικού Σώματος από στελέχη που έχουν σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή.

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το περασμένο Σαββατοκύριακο στον Τύπο και οι μαρτυρίες μελών της Χρυσής Αυγής για σχέσεις στελεχών της αστυνομίας με το κόμμα έφεραν δύο παραιτήσεις στρατηγών και τις μετακινήσεις ακόμη 7 ανώτατων και ανώτερων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.

Πιο συγκεκριμένα ο βασικότερος υποψήφιος για αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγος Ιωάννης Δικόπουλος και ο αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Απόστολος Κασκάνης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους για προσωπικούς λόγους. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η αιτία των παραιτήσεων είναι η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διατάχθηκε για τα γεγονότα με τη Χρυσή Αυγή στη Χαλκίδα.

Ειδικότερα το Σάββατο το βράδυ μεταφέρθηκε στο Μέγαρο της Κατεχάκη η πληροφορία ότι τρεις άνδρες με κράνη και ρόπαλα φυλούσαν σκοπιά έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Χαλκίδα λίγα μόλις μέτρα από το αστυνομικό τμήμα. Για το θέμα δεν είχε ενημερωθεί το Αρχηγείο από τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις ούτε είχε υπάρξει κάποια επιχείρηση έρευνας. Τότε δόθηκε η εντολή να πραγματοποιηθεί επέμβαση της αστυνομίας με δυνάμεις από την Αθήνα. Κατά την έρευνα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής βρέθηκαν ρόπαλα, ξύλα, γκλομπ και ασπίδες αλλά τα 7 άτομα που συνήφθησαν μαζί με τους τρεις «σκοπούς» και βρίσκονταν μέσα στα γραφεία αφέθηκαν ελεύθερα καθώς το Αστυνομικό Τμήμα Χαλκίδας δεν είχε πάρει τα αποτυπώματα τους.

Με την έναρξη της ΕΔΕ οι κ.κ. Ιωάννης Δικόπουλος και Απόστολος Κασκάνης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, ενώ σε διαθεσιμότητα τέθηκαν ο αστυνομικός διευθυντής Ευβοίας, ο διοικητής και ο αξιωματικός υπηρεσίας του Τμήματος Ασφαλείας της Χαλκίδας αλλά και ο αστυνομικός, που ήταν σκοπός εκείνη την ώρα στην αστυνομική διεύθυνση.

Η Κατεχάκη, όμως, δεν σταμάτησε εδώ. Μετά από εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια προς τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο ανατέθηκε στον διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων να κάνει φύλλο και φτερό τις σχέσεις αξιωματικών της αστυνομίας με τη Χρυσή Αυγή και να κρίνει εάν συμμετέχουν στη διάπραξη αδικημάτων.

Έτσι όλες οι υποθέσεις θα ανοιχτούν εκ νέου προκειμένου να διαπιστωθεί υπό το φως των νέων εξελίξεων εάν και ποια στελέχη της αστυνομίας έχουν σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή, ενώ φέρεται ότι θα ανοίξουν και φάκελοι με καταγγελίες για εκβιασμούς αλλοδαπών από αστυνομικούς.

Μέχρι στιγμής η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων αντικατέστησε 7 ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς «προκειμένου να διασφαλιστεί κατά απόλυτο τρόπο η αντικειμενικότητα στην έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων» όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. Έτσι αντικαταστάθηκαν και μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες ο υποστράτηγος, προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, o αστυνομικός διευθυντής, διοικητής και ο αστυνομικός υποδιευθυντής, υποδιοικητής της Ε.Κ.Α.Μ., ο αστυνομικός διευθυντής, προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ο αστυνομικός υποδιευθυντής, προϊστάμενος του Τμήματος Όπλων και Εκρηκτικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν ο επικεφαλής της διμοιρίας της Υ.Α.Τ. στο Κερατσίνι, καθώς υπάρχουν βίντεο και φωτογραφίες της διμοιρίας να στέκεται δίπλα σε άτομα που πετούν πέτρες σε διαδηλωτές του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου της περασμένης Τετάρτης και ο αστυνομικός διοικητής της Ομάδας Δ.ΕΛ.Τ.Α. Eπιπλέον μετακινήθηκε και ο αστυνόμος, διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας μετά τις μαρτυρίες ότι υπήρχε αστυνομικός που ενημέρωνε την Τοπική Οργάνωση της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια για επικείμενους αστυνομικούς ελέγχους.

«Τρέχουν» στον Άρειο Πάγο

Πυρετός συσκέψεων πραγματοποιείται από χθες στον Άρειο Πάγο που έχει αναλάβει τον φάκελο με τις 32 υποθέσεις βίαιων περιστατικών που εμπλέκονται βουλευτές, μέλη και οπαδοί της Χρυσής Αυγής σε όλη την Ελλάδα. Ήδη έχουν ξεκινήσει να καταθέτουν οι πρώτοι μάρτυρες, κυρίως δημοσιογράφοι. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου που έχει κληθεί να αποφανθεί εάν η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση και να συντάξει το πόρισμα της ερευνά εάν η Χρυσή Αυγή έχει στρατιωτική οργάνωση, δομή και ιεραρχία και ποιες ακριβώς είναι οι δραστηριότητες της.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ