Το παρασκήνιο των παραιτήσεων για την Χρυσή Αυγή

Το παρασκήνιο των παραιτήσεων για την Χρυσή Αυγή

 

Του Μαρίνου Αλειφέρη

 

Πλούσιο είναι το παρασκήνιο πίσω από τις παραιτήσεις του γενικού επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας και του γενικού αστυνομικού διευθυντή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την υπόθεση που σχετίζεται με την τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στην Χαλκίδα, καθώς και πίσω από τη διαθεσιμότητα των ανώτατων αξιωματικών στην Εύβοια.

Σημειώνεται ότι με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, διεξάγεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το γεγονός ότι την Παρασκευή 20/9/2013, έξω από τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης Εύβοιας- Βοιωτίας του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος- Χρυσή Αυγή» στη Χαλκίδα και σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας υπήρχαν άτομα που έφεραν αντικείμενα, τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία περί όπλων (ρόπαλα κλπ), χωρίς να παρέμβουν οι τοπικές αστυνομικές Αρχές, ως όφειλαν και χωρίς να υπάρξει ενημέρωση του Αρχηγείου.

Στο πλαίσιο της ίδιας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης θα εξετασθεί και το ζήτημα τυχόν ευθυνών για τις παραλείψεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας για τη συλλογή πειστηρίων και την ταυτοποίηση συγκεκριμένων ατόμων με τα αντικείμενα που βρέθηκαν στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης. Παράλληλα, τίθενται σε διαθεσιμότητα, μέχρι την ολοκλήρωση της ΕΔΕ, ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, ο διοικητής και ο αξιωματικός υπηρεσίας του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας και ο αστυνομικός- σκοπός της Αστυνομικής Διεύθυνσης, που εκτελούσε υπηρεσία το χρονικό διάστημα που είχαν συγκεντρωθεί οι ροπαλοφόροι κοντά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

 

Τι τους καταλογίζει το υπουργείο

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι  τρεις συλλήψεις έξω από τα γραφεία της Τ.Ο. της Χρυσής Αυγής στη Χαλκίδα έγιναν από άνδρες των ΜΑΤ που είχαν έρθει από την Αθήνα και όχι από τις τοπικές αστυνομικές Αρχές.

Από την πλευρά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματικοί φέρεται να υποστηρίζουν  ότι εκείνη την ώρα ήταν σε εξέλιξη αντιφασιστικό συλλαλητήριο και δεν υπήρχαν διαθέσιμες αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να πραγματοποιήσουν επέμβαση στα γραφεία της Χ.Α.

Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι δεν ενημέρωσαν ποτέ το Αρχηγείο ότι τα συγκεντρωμένα άτομα οπλοφορούσαν, κάτι που φαίνεται ότι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.

Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν το γεγονός ότι αν και πραγματοποιήθηκαν επτά προσαγωγές από τα γραφεία της Χ.Α., ελήφθησαν αποτυπώματα από μόλις τρία άτομα.

Έγκυρες πηγές υποστηρίζουν ότι το έκαναν αυτό επειδή θεωρούσαν ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα των υπολοίπων είχαν ληφθεί κατά το παρελθόν και άρα θα μπορούσαν να τα αναζητήσουν από το αρχείο. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, δηλαδή δεν είχαν ληφθεί στο παρελθόν αποτυπώματα όμως όταν διαπιστώθηκε η «γκάφα» ήταν ήδη αργά και οι προσαχθέντες είχαν αποχωρήσει.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του enikos.gr, οι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις προκειμένου να υποβάλουν τις παραιτήσεις του, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα έμπαιναν σε διαθεσιμότητα.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ