Στη Βουλγαρία ακόμη και για σφράγισμα

Στη Βουλγαρία ακόμη και για σφράγισμα

 

Σε «μετανάστες» ακόμη και για μία οικονομική επίσκεψη στον οδοντίατρο έχουν μετατραπεί κάτοικοι της Ξάνθης, κυρίως των ορεινών οικισμών, που επισκέπτονται τη γειτονική Βουλγαρία, για να φτιάξουν την οδοντοστοιχία τους, θέτοντας, ωστόσο, σε πολλές των περιπτώσεων, σε κίνδυνο την υγεία τους.

«Επισήμως, στο σύλλογο μας δεν έχει γίνει κάποια καταγγελία ασθενούς που πήγε στη Βουλγαρία, για να φτιάξει τα δόντια του και έπεσε θύμα κακοτεχνιών και ελλιπούς φροντίδας και, στη συνέχεια, θέλησε να κάνει, για παράδειγμα, μήνυση», σημειώνει ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Ανδράς Πανταζόπουλος, εξηγώντας πως «αυτό που υπάρχει, ωστόσο, είναι οι ανεπίσημες μαρτυρίες ασθενών μεμονωμένα στα μέλη του συλλόγου, οι οποίοι αναφέρουν ότι πήγαν στη Βουλγαρία για κάτι τέτοιο και γύρισαν πίσω με προβλήματα».

Το υψηλό κόστος επιδιόρθωσης προβλημάτων στην στοματική κοιλότητα, σε συνδυασμό με την έλλειψη, κατά κύριο λόγο, οδοντιατρικής κάλυψης από τα ασφαλιστικά ταμεία, οδηγούν πολλούς στο να επιλέγουν τη λύση της γειτονικής χώρας, όπου ένα σφράγισμα κοστίζει 15 με 20 ευρώ, ενώ εξίσου οικονομικές παρουσιάζονται στο σύνολό τους οι οδοντιατρικές υπηρεσίες.

Ο κίνδυνος, ωστόσο, κακοτεχνιών ή μετέπειτα προβλημάτων είναι ορατός, σύμφωνα με τους οδοντιάτρους, οι οποίοι επισημαίνουν πως ασθενείς που επέλεξαν τη λύση της Βουλγαρίας, για μία οδοντιατρική επίσκεψη, γύρισαν πίσω με προβλήματα στις προσθετικές αποκαταστάσεις (γέφυρες), πονοκεφάλους, δυσλειτουργία και μυαλγία στη μάσηση ή ακόμη και αλλεργικές αντιδράσεις που πιθανότητα οφείλονται στα υλικά που χρησιμοποιούνται.

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποια επίσημη καταγγελία, δεν μπορώ να ξέρω εάν ο ασθενής λέει αλήθεια ή πήγε στο δίπλα μου και δεν θέλει να μου το πει», επισημαίνει ο κ. Πανταζόπουλος.

Σύμφωνα με το επιστημονικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση μιας ουλίτιδας, προβλέπονται οι τρεις ιατρικές συνεδρίες, κάτι που, ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, δεν φαίνεται να τηρείται, καθώς ασθενείς πείθονται πως μέσα σε μία επίσκεψη, με χαμηλό κόστος φυσικά για τους ίδιους, το πρόβλημά τους μπορεί να αντιμετωπιστεί.

 

Επιδρομές Βουλγάρων οδοντιάτρων στα ορεινά

Προσφάτως, είχε καταγγελθεί δημοσίως πως οδοντίατροι από τη Βουλγαρία επισκέπτονται τους ορεινούς οικισμούς της Ξάνθης, προσφέροντας υπηρεσίες, χωρίς φυσικά να τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας και δημόσιας υγιεινής.

«Εμείς εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους που βρίσκονται πάνω στα ορεινά χωριά, να έχουν το νου τους. Είχε όντως ακουστεί κάτι τέτοιο, ωστόσο επισήμως και πάλι δεν είχαμε κάποια καταγγελία. Οι έλεγχοι, ωστόσο, που γίνονται τώρα, δεν έχουν δείξει κάτι τέτοιο και, σε συνεννόηση και με την αστυνομία, δεν έχει προκύψει κάποιο περιστατικό με κάποιο όχημα, για παράδειγμα, που προσπάθησε να περάσει τα σύνορα, έχοντας οδοντιατρικά σύνεργα μαζί του», αναφέρει ο κ. Πανταζόπουλος.

«Αυτό μας είχε καταγγελθεί, πριν από περίπου έναν χρόνο ότι συμβαίνει από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής», επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης, εξηγώντας πως «όταν, στη συνέχεια, πήγαμε πάνω στα χωριά, με τη συνοδεία τηλεοπτικού σταθμού, ωστόσο οι κάτοικοι έκαναν πίσω. Το πιο πιθανόν είναι ότι ακόμη και σήμερα να γίνονται τέτοιες ιατρικές επισκέψεις, δεν είναι δύσκολο για έναν γιατρό από τη Βουλγαρία να περάσει από τα σύνορα, έχοντας την τσάντα με τα εργαλεία του μαζί».

Πηγή: Thrakitoday.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ