“Κάνουμε μεταμοσχεύσεις χωρίς άδεια”

“Κάνουμε μεταμοσχεύσεις χωρίς άδεια”

Χωρίς άδεια λειτουργεί εδώ και ένα πεντάμηνο το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει ο πρώην αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) Δημήτρης Γάκης.

«Η άδεια λειτουργίας τους Κέντρου Μεταμοσχεύσεων έχει λήξει στις 30 Απριλίου και παρότι έγινε πολύ έγκαιρα η διοικητική διαδικασία από το νοσοκομείο προς τον ΕΟΜ για την ανανέωσή της, ο ΕΟΜ δεν προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες ως όφειλε. Το αποτέλεσμα είναι να τελειώνει ο Σεπτέμβριος και λειτουργούμε χωρίς άδεια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε άδεια μεταμοσχεύσεων. Φανταστείτε να πούμε ότι δεν κάνουμε μεταμόσχευση και πετάμε τα όργανα στα σκουπίδια. Τι θα πούμε στην κοινωνία; Κάνουμε λοιπόν μεταμοσχεύσεις χωρίς να έχουμε άδεια “ανέφερε ο κ Γάκης, οποίος σήμερα είναι διευθυντής της χειρουργικής κλινικής μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου».

Να σημειωθεί ότι η άδεια αυτή είναι τυπική και ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια ενώ το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να συνεχίσει τη λειτουργία του. Ωστόσο η έλλειψη άδειας λειτουργίας μπορεί να φέρει τους γιατρούς αντιμέτωπους με τη δικαιοσύνη στην περίπτωση που κάποιος μεταμοσχευμένος αντιμετωπίσει προβλήματα. “Ανάλογα με τον εισαγγελέα που θα τύχει μπορεί ο γιατρός να αντιμετωπίσει πρόβλημα”, πρόσθεσε ο κ. Γάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο ημερίδας με θέμα “Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων: Μία εμπειρία ζωής“ την οποία διοργάνωσαν τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία “Γ. Παπανικολάου”-Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα δήλωσε απογοητευμένος από την κατάσταση στην κλινική μεταμοσχεύσεων, τονίζοντας ότι καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να λειτουργήσει σωστά.

“Ενδεικτικά σας λέω ότι οι ελλείψεις που υπάρχουν γενικά στα χειρουργεία είναι τέτοιες που πραγματικά πάρα πολλές φορές οι χειρουργοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση ώστε να μπορέσουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Παρόλα αυτά όλοι οι συνάδελφοι αγωνίζονται και τα καταφέρνουν χωρίς να υπάρξει κάποιος κίνδυνος για τους ασθενείς. Όμως το παράπονό μας είναι ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε έναν παράγοντα ο οποίος είναι αφενός μεν ανθρωπιστικός αφετέρου ισχυρά κερδοφόρος” πρόσθεσε ο κ. Γάκης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιδίου ο αριθμός των δοτών οργάνων φέτος δεν θα ξεπεράσει τους 60 ενώ πέρσι ήταν 79. “Με τα χρήματα που μπορούν να εξοικονομηθούν από τη δωρεά ενός μόνο δότη οργάνων θα μπορούσαν να προσληφθούν 30 γιατροί στις ΜΕΘ ή 45 νοσηλευτές. Τα χρήματα που έδωσε η ελληνική Πολιτεία το 2011 για μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έβαλαν από την τσέπη τους οι πολίτες, ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Αν αυτές οι μεταμοσχεύσεις γίνονταν στην Ελλάδα με τα χρήματα που θα είχαν εξοικονομηθεί θα μπορούσαν να προσληφθούν 1000 γιατροί ή 1500 νοσηλεύτριες” επισήμανε ο κ. Γάκης

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ