Γιατί οι γυναίκες είναι ευάλωτες στην κατάθλιψη;

Γιατί οι γυναίκες είναι ευάλωτες στην κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή παγκοσμίως: εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν από αυτήν. Αν και οι ψυχιατρικές διαταραχές συνολικά είναι εξίσου κοινές σε άντρες και γυναίκες, διπλάσιες περίπου γυναίκες από ότι άντρες φαίνεται να πάσχουν από κατάθλιψη (διάκριση που αρχίζει να εμφανίζεται στα ποσοστά κατάθλιψης στα δύο φύλα κατά την ηλικία της εφηβείας και όχι νωρίτερα). Οι γυναίκες εμφανίζουν – εκτός από τις μορφές κατάθλιψης που βρίσκουμε και στους άντρες – τα εξής χαρακτηριστικά είδη κατάθλιψης: κατάθλιψη μετά τον τοκετό (επιλόχεια κατάθλιψη), προεμμηνορυσιακή δυσφορική διαταραχή (πριν την έμμηνο ρύση) και εμμηνοπαυσιακή κατάθλιψη.

Γράφει η Αγγελική Μενεδιάτου. Ψυχολόγος, Μ.Α. Κλινικής Ψυχολογίας.

Έχουν προταθεί διάφορες ερμηνείες για την τρωτότητα των γυναικών στην κατάθλιψη.

Η μία ομάδα ερμηνειών εστιάζει στο βιολογικό υπόστρωμα του οργανισμού του γυναικείου φύλου:

α) Οι γυναίκες χρειάζονται το διπλάσιο χρόνο απ’ ότι οι άντρες για να συνθέσουν και να αναπληρώσουν τα αποθέματα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, μετά από έντονο στρες (η σεροτονίνη είναι ένας από τους νευροδιαβιβαστές και η μείωση της ενοχοποιείται για την εμφάνιση της κατάθλιψης).

β) Οι έντονες ορμονικές αλλαγές προκαλούν χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Ειδικότερα, η απότομη μείωση του επιπέδου των οιστρογόνων είναι πιθανόν να προκαλέσει καταθλιπτικά συμπτώματα (μετά τον τοκετό ή μετά την εμμηνόπαυση). Παρομοίως, οι μικρότερες αλλαγές στις ορμόνες πριν την έμμηνο ρύση μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην διάθεση.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ