Πρυτάνεις: Έλλειμμα 2.500 υπαλλήλων

Πρυτάνεις: Έλλειμμα 2.500 υπαλλήλων

Για έλλειμμα 2.500 υπαλλήλων κάνουν λόγο οι πρυτάνεις στο ψήφισμα που εξέδωσαν μετά το πέρας της έκτακτης συνόδου η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ στο Λαύριο για το θέμα της διαθεσιμότητας.

«Η Έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων διαπιστώνει την κρισιμότητα του προβλήματος και το αδιέξοδο το οποίο θα προκύψει με κάθε εφαρμογή πολιτικών διαθεσιμότητας των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια» αναφέρεται στο ψήφισμα που προστίθεται ότι «η διαθεσιμότητα του προσωπικού χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των Πανεπιστημίων, εγείρει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και οδηγεί στην απώλεια ενός συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας στον αγώνα επιβίωσης και ανάπτυξής της, αυτό του δημόσιου Πανεπιστημίου».

Οι πρυτάνεις επισημαίνουν ακόμη ότι το διοικητικό προσωπικό των Πανεπιστημίων της χώρας τα τελευταία 6 χρόνια λόγω εφεδρείας, συνταξιοδότησης και α’ φάσης της διαθεσιμότητας, έχει μειωθεί κατά το ήμισυ και βαίνει μειούμενο, ενώ τονίζουν ότι η πολιτική για τη διαθεσιμότητα στα Πανεπιστήμια τα οδηγεί τις τελευταίες εβδομάδες σε ουσιαστική αναστολή λειτουργίας.

Η σύνοδος ζητά την κατάργηση της διαθεσιμότητας «ώστε να παραμείνουν ανοικτά τα Ιδρύματα και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα να «υπερασπίσει το μέλλον του δημόσιου Πανεπιστημίου».

Οι πρυτάνεις ζητούν ακόμη από το υπουργείο τον άμεσο διορισμό των 402 διδασκόντων που έχουν εκλεγεί και τονίζουν ότι αδυνατούν «να καταρτίσουν ενδεικτικό προϋπολογισμό για το 2014, μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος, όπως ζητά το Υπουργείο Παιδείας».

Η σύνοδος αναφέρει τέλος στο ψήφισμά της ότι οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων που κρίνουν ότι οι διαδικασίες διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων τους εγείρουν προβλήματα νομιμότητας και οδηγούν στην αδυναμία λειτουργίας τους θα διοργανώσουν εκδηλώσεις συμπαράστασης την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου και την Δευτέρα του 23 του μήνα.

Το υπουργείο έχει διαμηνύσει από την πλευρά του ότι θα αξιολογήσει έως το τέλος της εβδομάδας τα στοιχεία που δόθηκαν από τα ιδρύματα για το προσωπικό τους, ενώ τη συνέχεια θα προχωρήσει στο λεγόμενο «plan b», δηλαδή στην επιλογή του προσωπικού που σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες πλεονάζει και μπορεί να τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας ώστε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ