Αποφασίζουν και οι πανεπιστημιακοί

Αποφασίζουν και οι πανεπιστημιακοί

Ρεπορτάζ: Τριανταφύλλου Αντώνης

 

Ορατό είναι το ενδεχόμενο να ανοίξει ένα ακόμα απεργιακό μέτωπο για την κυβέρνηση, μετά από αυτό των εκπαιδευτικών γυμνασίων και λυκείων. Η διορία για την αποστολή των καταλόγων με την αυτο-αξιολόγηση του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων έληξε και όσα ιδρύματα κατέθεσαν στοιχεία στο υπουργείο Παιδείας δήλωσαν έλλειμμα αντί -του εκτιμώμενου από το υπουργείο- πλεονάσματος.

Οι λίστες για τη διαθεσιμότητα

Τα υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης περιμένουν τα ονόματα, καθώς προγραμματίζουν να οριστικοποιηθεί η λίστα των 12.500 δημόσιων υπαλλήλων που εντάσσονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας πριν την έλευση του υψηλόβαθμου κλιμακίου της τρόικα.

Ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος κατέθεσε την Παρασκευή στον πρωθυπουργό plan b για το ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται να καταρτίσει νέα λίστα με τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με βάση συγκεκριμένους ποιοτικούς δείκτες αξιολόγησης, προκειμένου να συμπληρωθεί η λίστα των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων ούτως ώστε να αποφευχθούν τα οριζόντια μέτρα περικοπής προσωπικού.

Περισσότερα από 10 πανεπιστήμια έχουν ήδη αποστείλει τις σχετικές λίστες στο υπουργείο Παιδείας, ωστόσο από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει έλλειμμα προσωπικού και όχι πλεόνασμα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώνεται ότι σε τέσσερα πανεπιστημιακά ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πανεπιστήμιο Πατρών) υπάρχει πλεόνασμα προσωπικού.

Κρίσιμη σύνοδος των πρυτάνεων

Στις δύο το μεσημέρι θα συνεδριάσει στο Λαύριο η Σύνοδος των πρυτάνεων, προκειμένου οι διοικήσεις των ιδρυμάτων να καθορίσουν ενιαία στάση έναντι του υπουργείου Παιδείας για το ζήτημα της διαθεσιμότητας, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Ήδη πολλά ιδρύματα βρίσκονται για δεύτερη εβδομάδα σε αναστολή λειτουργίας λόγω των επαναλαμβανόμενων απεργιών των διοικητικών υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να μην γίνονται οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών (η διορία λήγει στις 27 του μήνα) και η εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Μεταξύ αυτών: το πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, το πανεπιστήμιο Μακεδονίας κλπ. Στον χορό των κινητοποιήσεων έχουν μπει και τα ΤΕΙ. Από χθες τελεί υπό κατάληψη το Τεχνολογικό Ίδρυμα Κρήτης.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ