Γεωργιάδης: Την Τρίτη οι ανακοινώσεις για το πλαφόν στην τιμή των PCR

Τη μείωση του πλαφόν στην τιμή των μοριακών τεστ αναμένεται να ανακοινώσει αύριο το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τη στιγμή που οι πολίτες σχηματίζουν ατελείωτες ουρές έξω από διαγνωστικά κέντρα και δημόσιες δομές για μοριακούς ελέγχους. Το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει  μείωση του πλαφόν κατά 20 ευρώ, να φτάσει δηλαδή στα 40 ευρώ από τα 60 που είναι σήμερα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΑΝΤ1 σχετικά με το θέμα των pcr test τόνισε πως “όλα τα διαγνωστικά κέντρα τα πωλούν στην τιμή των 60 ευρώ. Θα το ξαναδώ αυτό”.

Στη συνέχεια, ρωτήθηκε γιατί το μοριακό τεστ πωλείται στην τιμή των 60 ευρώ, ενώ το πραγματικό κόστος του είναι 14 ευρώ: “Είναι άλλο το κόστος που έχει μια μεγάλη αλυσίδα και άλλο το κόστος που έχει ένα μικρό εργαστηριακό σε μια επαρχιακή πόλη”, απάντησε και επεσήμανε  ότι “αν πάει κανείς να βάλει τη διατίμηση στην τιμή… που είναι συμφέρουσα για την αλυσίδα, προφανώς θα γίνει μεγάλη ζημία στο εργαστηριακό που είναι σε μια επαρχιακή πόλη. Άρα πάλι εδώ η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Δέχομαι ότι επειδή έχει παίξει πολύ μεγάλη ζήτηση θα πρέπει αυτή η κουβέντα λίγο να ανοίξει και θα επικοινωνήσω με τους αρμόδιους” απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Για τα rapid test

Eπίσης, μίλησε και για το θέμα των τιμών στα rapid test. “Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής ότι  η τιμή στο rapid test είναι πολύ πιο κάτω από την τιμή των 10 ευρώ, έχει δουλέψει ο ανταγωνισμός” τόνισε με έμφαση και ανέφερε ότι μπορεί κανείς να βρει το rapid test στην τιμή των 5 ευρώ/ 6 ευρώ/ αλλά και 7 ευρώ σε  φαρμακείο.

Και πρόσθεσε πως “δεν το  έχουν πάει όλοι στα 10 ευρώ γιατί υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός “. “To κράτος μας πληρώνει την ημέρα εκατοντάδες χιλιάδες rapid test δωρεάν .Ο ΕΟΔΥ και οι κινητές του μονάδες γυρίζουν πλατείες, χωριά, σπίτια και κάνουν δωρεάν τεστ εκατοντάδες χιλιάδες την ημέρα. Τα ξέρω γιατί τα πληρώνω εγώ με το ΕΣΠΑ τα χρήματα αυτά και το γνωρίζω”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

ΣΥΡΙΖΑ: Δημόσιο και δωρεάν σύστημα ιχνηλάτησης με συνταγογράφηση των τεστ

Δημόσιο και δωρεάν σύστημα ιχνηλάτησης με συνταγογράφηση των τεστ ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. “Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έλεγε ότι έχουμε τα πιο φτηνά τεστ στην Ευρώπη. Την καλωσορίζουμε στην πραγματικότητα: τις ντροπιαστικές, ατέλειωτες ουρές της ταλαιπωρίας και την οικονομική αιμορραγία χιλιάδων πολιτών”, δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης.

“Έστω και τώρα, η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να σταματήσει να βάζει πλάτη στο πλιάτσικο που γίνεται σε βάρος της κοινωνίας”, σημείωσε.

Χαρίτσης

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι “η λύση είναι μία, αυτή που εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης: οργανωμένο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα ιχνηλάτησης με συνταγογράφηση των τεστ”.

ΚΙΝΑΛ: Να μπει τέλος στις ουρές και την ταλαιπωρία – Ανώτατη τιμή στα τεστ

Σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ επισημαίνει σχετικά: “Η έξαρση της πανδημίας και τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, που επιβεβαιώνονται καθημερινά, δικαιολογημένα οδηγούν χιλιάδες συμπολίτες μας στα σημεία δωρεάν ελέγχου με rapid test ή PCR.

Για να αποφευχθούν οι ουρές-εστίες μετάδοσης και η ταλαιπωρία, χρειάζονται άμεσα περισσότερα σημεία ελέγχου σε δημόσιες δομές υγείας (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ), διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας στα σημεία ελέγχου και περισσότερα δωρεάν self-test ανά ΑΜΚΑ. Στη διαδικασία ελέγχου, εκτός από τις δημόσιες δομές, μπορούν να ενεργοποιηθούν και όσοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν προσωπικό” προτείνει το ΚΙΝΑΛ.

Στην ανακοίνωση προστίθεται: “Επίσης, προτείνουμε την εισαγωγή ανώτατης τιμής εφτά (7) ευρώ για τη διενέργεια rapid test και 40 ευρώ στα PCR, τουλάχιστον για τις επόμενες 15 μέρες, οπότε και αναμένεται η κορύφωση της πανδημίας, αφού το τεστ αποτελεί το βασικό μέσο επιδημιολογικής επιτήρησης.

Επιπλέον, χρειάζεται σχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, καθώς όλο και περισσότεροι υγειονομικοί νοσούν και θα νοσούν καθημερινά. Αντίστοιχη μέριμνα απαιτείται και για το προσωπικό των εργαστηρίων”.

ΚΚΕ: Δωρεάν χορήγηση μοριακού τεστ

Δωρεάν τεστ, στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ζητά, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ σε σχόλιο του γραφείου Τύπου.  Στην περιγραφή της κατάστασης εν πρώτοις, “την ώρα που τα ρεκόρ κρουσμάτων σπάνε το ένα μετά το άλλο, η πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει το λαό στις ατέλειωτες ουρές των ελάχιστων μονάδων του ΕΟΔΥ και των διαγνωστικών κέντρων, να πληρώνει απ’ το τσακισμένο του εισόδημα για μοριακά και rapid τεστ και στη συνέχεια να εγκαταλείπεται στο έλεος της “ατομικής ευθύνης” και στα πρωτόκολλα – λάστιχο, που προβλέπονται ειδικά για τους εργαζόμενους με το αίσχος της 5ήμερης καραντίνας, προκειμένου να μη διαταραχθεί η “λειτουργία της οικονομίας””, σημειώνεται στο σχόλιο του γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Και το σχόλιο καταλήγει, “απέναντι σ’ αυτήν την τραγική κατάσταση, που θα επιδεινωθεί ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων, το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι η εξασφάλιση μαζικών κι επαναλαμβανόμενων δωρεάν τεστ για όλους, με στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αναγκαίο προσωπικό και τα μηχανήματα, με περισσότερες κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και φυσικά με επίταξη ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί και η δωρεάν χορήγηση μοριακού τεστ σε όσους το έχουν ανάγκη, με βάση τις επιστημονικές ενδείξεις και στο πλαίσιο της απαραίτητης ιχνηλάτησης”.

ΜέΡΑ25: Κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα των τεστ

Κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα των τεστ, διατυπώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης. Στη δήλωσή του ο Μ. Κριθαρίδης σημειώνει εν πρώτοις ότι “η κυρία Γκάγκα μετά το μπάχαλο με τα rapid και τα pcr τεστ, τηλεφώνησε σήμερα στον Γιώργο Παπαδάκη -γιατί με τόσο “σοβαρό” τρόπο διαχειρίζονται την πανδημία- ώστε να μας ενημερώσει ότι η ΚΥΑ που έλεγε πως θα βγει από τις 31/12 για την αναρρωτική άδεια με rapid, θα βγει τελικά εντός της μέρας, τη στιγμή που μέχρι και εργαζόμενοι του δήμου Αθηναίων καταγγέλλουν ότι η διοίκηση δεν κάνει δεκτά τα θετικά rapid για την σχετική απουσία από την εργασία τους.

Κι όλα αυτά ενώ ο λαλίστατος Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης τελικά εξετάζει πλαφόν για την τιμή στα pcr τεστ, ενώ τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση μας διαβεβαίωνε -προφανώς για άλλη μια φορά εμπαίζοντας μας-, ότι το κόστος που καλούνται να πληρώσουν στη χώρα μας οι πολίτες για τα τεστ δεν είναι εξωφρενικό».

Και η δήλωση Κριθαρίδη καταλήγει, “επειδή λοιπόν, οι επιτελάρχες του κ. Μητσοτάκη προφανώς δεν ντρέπονται να κοροϊδεύουν τους πολίτες αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές με την πανδημία κυριολεκτικά να καλπάζει, καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τις αστειότητες και το κρυφτούλι και να αντιμετωπίσει στα σοβαρά μια κατάσταση που έχει για άλλη μια φορά ξεφύγει. Δίκτυο για δωρεάν τεστ, ενίσχυση του ΕΣΥ και των ΜΜΜ χθες, όχι τώρα”.

Γεωργιάδης: Αύριο ανακοινώσεις για το πλαφόν στην τιμή των PCR

Αργότερα, μιλώντας στο Mega και το “Live News” ο κ. Γεωργιάδης είπε πως “αύριο θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις όσον αφορά στα PCR. Πλαφόν υπάρχει, 40 ευρώ το PCR συν 20 ευρώ για τις υπηρεσίες. Γι’ αυτά τα ποσά θα υπάρξει κάποιου είδους παρέμβαση αύριο. Κάναμε μια πολύ καλή συζήτηση με τους εκπροσώπους των γιατρών και τους ευχαριστώ πολύ”

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.