Η Αμερικανική απόβαση στην Αλεξανδρούπολη και οι «τρεις Σούδες» – ΦΩΤΟ

Η Ελλάδα απέκτησε «τρεις Σούδες» με αφορμή τη μεγάλη απόβαση των αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το μεσημέρι ολοκληρώθηκε στην Αλεξανδρούπολη η τελική φάση της παροχής Υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους, κατά την αναδίπλωση και ανάπτυξη δυνάμεων των ΗΠΑ για την Επιχείρηση «ATLANTIC RESOLVE».

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων που έχει γίνει ποτέ στην περιοχή, με τον Αμερικανό Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ να επισημαίνει στην ομιλία του ότι “Μια ισχυρή και πιο ασφαλής Ελλάδα είναι προς τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Η εμβάθυνση και η διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δημοκρατικών εθνών μας δεν μας ωφελεί απλώς αλλά καθιστά πιο ικανό και το ΝΑΤΟ. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε, σήμερα, εδώ στην Αλεξανδρούπολη”.

Σημείωσε δε ότι “Βρισκόμαστε στην κορύφωση των σχέσεων μας αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορυφή. Υπάρχουν πολύ περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε από κοινού προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρότερες από ποτέ”.

Οι «τρεις Σούδες»

Ήταν τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο της άσκησης Defender Europe, που ο Τζέφρι Πάιατ βρισκόταν πάλι στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Ήταν τότε που ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είπε την φράση: «η Αλεξανδρούπολη θα μετατραπεί σε Σούδα του Βορρά».

Η εντυπωσιακή αποβίβαση των αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης άσκησης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, με τίτλο «Defender Europe 2021» ανέδειξε τα κοινά αμυντικά σχέδια, που εν συνεχεία αποτυπώθηκαν και εγγράφως με την υπογραφή της αναβαθμισμένης Αμοιβαίας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA), στις 14 Οκτωβρίου από τον Νίκο Δένδια και τον Άντονι Μπλίνκεν, στην Ουάσινγκτον.

Σήμερα, κατά την διάρκεια της ξενάγησης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ο Τζέφρι Πάιατ, ενθυμούμενος εκείνη την φράση τόνισε απευθυνόμενος στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ότι πλέον υπάρχουν τρεις Πύλες στην Ελλάδα για τα αμερικανικά στρατεύματα και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, η Σούδα, η Λάρισα και η Αλεξανδρούπολη. Για να πάρει τον λόγο ο Στρατηγός Φλώρος και να συμπληρώσει: δηλαδή η Σούδα του Νότου, η Σούδα του Κέντρου και η Σούδα τη Βορρά.

Κι αυτός ο παραλληλισμός δεν είναι καθόλου άστοχος, αφού στην Λάρισα οι ΗΠΑ επενδύουν άμεσα 33,5 εκατ. για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ενώ στην Αλεξανδρούπολη τα επόμενα χρόνια, ταυτόχρονα με τις επενδύσεις στο λιμάνι, θα πραγματοποιηθούν έργα σε οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές ύψους 1 δις ευρώ.

Στρατηγική σημασία

Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχάρη τους εμπλεκόμενους φορείς για την συμβολή τους στις επιχειρήσεις υποδοχής, παραμονής και προώθησης των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, επισημαίνοντας την στρατηγική σημασία και την σπουδαιότητα των διευκολύνσεων που παρέχει η Ελλάδα μέσω των υποδομών της Αλεξανδρούπολης, την οποία αποκάλεσε «Σούδα του Βορρά» καθόσον εξελίσσεται σε σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ειδικά σε ό,τι αφορά στην διεξαγωγή της Επιχείρησης «ATLANTIC RESOLVE».

Αναφέρθηκε επίσης στην ιδιαίτερη σημασία της συνεχούς παρουσίας μονάδων των ΗΠΑ στην Χώρα μας, καλωσορίζοντας τα στελέχη της 1st Combat Aviation Brigade που κατόπιν της σύντομης παραμονής τους στην Αλεξανδρούπολη θα επιστρέψουν στην έδρα τους στο Fort Riley του Κάνσας (ΗΠΑ), καθώς και τα στελέχη της 1st Air Cavalry Brigade τα οποία προ της ανάπτυξής τους στην Ευρώπη θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα για ένα εξάμηνο (Στεφανοβίκειο,  Βόλο), όπου προγραμματίζεται να διεξαχθούν σημαντικές δραστηριότητες επιχειρησιακής συνεκπαίδευσης, με σκοπό την βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών και την από κοινού επαύξηση της μαχητικής τους ικανότητας.

Τόνισε επιπλέον, ότι η στενή και συνεχώς αναπτυσσόμενη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος και ΗΠΑ, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της διαρκούς εμβάθυνσης της στρατηγικής αμυντικής σχέσης των δύο Χωρών και  επιβεβαιώνεται από την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)], είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς σχεδιασμού και εντατικής προσπάθειας του συνόλου των εμπλεκομένων φορέων και των δύο Χωρών.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε το Δ΄ Σώμα Στρατού (Δ΄ ΣΣ), την ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ) και τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) για την πολύτιμη υποστήριξή τους, τονίζοντας την σημαντική συνεισφορά τους στην επιτυχία ενός εγχειρήματος που ισχυροποιεί τον ρόλο της Ελλάδος και των ΗΠΑ ως πυλώνων ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

«Δεν έχει επιθετικό προσανατολισμό»

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπογράμμισε τον ρόλο του Τζέφρι Πάιατ, προσωπικά, «ε όλο αυτό το μεγάλο έργο, τόσο στην αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος- ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα, όσο και σε αυτό που γίνεται εδώ στην Αλεξανδρούπολη».

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που καταφέρονται εναντίον της δημιουργίας αμερικανικής βάσης, λέγοντας «Η Αλεξανδρούπολη, αυτά που γίνονται τώρα στην Αλεξανδρούπολη, ασφαλώς και δεν έχουν επιθετικό προσανατολισμό έναντι κανενός. Αυτά που ακούγονται είναι αστειότητες. Αλλά παράλληλα να επαναλάβω και τούτο. Ότι η Ελλάδα, σε αυτή την βάση που σας είπα, δεν απειλεί κανέναν, αλλά την ίδια στιγμή, της Ελλάδας δεν της αρέσει και να απειλείται από κανέναν. Για αυτό τον λόγο, κάνουμε τα κουμάντα μας. Δεν μπορώ να το πω πιο απλά. Εντείνουμε την διπλωματική προσπάθειά μας, προσπάθεια προς πάσα κατεύθυνση, εντείνουμε στο πεδίο της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας τις συνέργιες με φίλες και σύμμαχες χώρες, ενισχύουμε τις συμμαχίες μας, παράλληλα όμως κάνουμε και αυτό που πρέπει για να ενισχύσουμε συνολικά την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων  μας».

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους:

·         Οι Βουλευτές του νομού Έβρου κ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, και ο κ. Σταύρος Κελέτσης.

·         Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτριος Πέτροβιτς.

·         Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ Ιωάννης Ζαμπούκης.

·         Ο Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης.

·         Ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ» (Δ΄ ΣΣ «ΘΡΑΚΗ») Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης.

·         Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ.

·         Ο Υποστράτηγος Matthew Wagenen (USA), Deputy Commanding General of V Corps.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ