Νομοθετική παρέμβαση για τους δανειολήπτες του ΟΕΚ

 Νομοθετική παρέμβαση για τους δανειολήπτες του ΟΕΚ

Νομοθετική παρέμβαση για την προστασία των περίπου 100.000 δανειοληπτών του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) προωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας.

Οι δανειολήπτες του ΟΕΚ, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα ή έχουν μείνει άνεργοι, διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες. Οι δύο πρώτες αφορούν τους οι δανειολήπτες που έλαβαν δάνειο από κεφάλαια του Οργανισμού και εκείνους που έλαβαν το δάνειο υπό τη διαχείριση τράπεζας.

Για τις κατηγορίες αυτές είχαν προβλεφθεί ευεργετικές διατάξεις από τον νόμο 2011 (Ν. 4019), η ισχύς όμως του οποίου έχει λήξει. Ο νόμος προέβλεπε ότι, σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο δανειολήπτης έχει το δικαίωμα είτε να καταβάλει εφάπαξ την οφειλή με έκπτωση 80% επί των πρόσθετων επιβαρύνσεων, είτε σε έως 24 δόσεις με έκπτωση 50% επί των πρόσθετων τελών.

Με τη νέα ρύθμιση θα επιδιωχθεί η επαναφορά αυτών των διατάξεων, καθώς και η ανακούφιση της τρίτης κατηγορίας δανειοληπτών που εμφανίζει και τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Πρόκειται για δάνεια 15ετους διάρκειας αποπληρωμής, που δόθηκαν από τις τράπεζες με επιδότηση του επιτοκίου από το Δημόσιο για εννέα έτη, σε ποσοστό από 50% έως και 100%, ανάλογα με την οικογενειακή και την οικονομική κατάσταση του δικαιούχου.

Σήμερα, οι τράπεζες, επικαλούμενες κενό νόμου, αρνούνται να προχωρήσουν σε ρύθμιση των δανείων αυτών, εκτός και αν ο δανειολήπτης παραιτηθεί από την επιδότηση του επιτοκίου. Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, αναζητείται τρόπος διαχωρισμού της επιδότησης από το δάνειο, ώστε να δίνεται η δυνατότητα παράτασης του χρόνου αποπληρωμής, χωρίς να χάνεται η επιδότηση του επιτοκίου. Το κόστος της επιδότησης των δανείων αυτών εκτιμάται στα 380 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ επαρκούν για την κάλυψή του.

Η ρύθμιση αναμένεται να νομοθετηθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση που διεξάγεται, υπό την εποπτεία των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης, ανάμεσα στη διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ