Παρέμβαση πρυτάνεων για τη διαθεσιμότητα

Παρέμβαση πρυτάνεων για τη διαθεσιμότητα

Τη διαφωνία της με την προοπτική ένταξης 1.500 διοικητικών υπαλλήλων στο καθεστώς διαθεσιμότητας εκφράζει η Σύνοδος των Πρυτάνεων και απειλή με προσφυγή στη δικαιοσύνη σε περίπτωση που αυτή προωθηθεί.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου που διεξήχθη στην Κέρκυρα οι πρυτάνεις υποστήριξαν ότι η εφαρμογή του σχεδίου μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν θα οδηγήσει μόνο σε απολύσεις εργαζομένων αλλά και σε υποβάθμιση του παραγόμενου εκπαιδευτικού, ερευνητικού και κοινωνικού έργου.

Στο ψήφισμά της η Σύνοδος των Πρυτάνεων αναφέρει ότι ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων δεν υπερβαίνει τους 6.213.

Η ενδεχόμενη μείωση του αριθμού κατά 1.500 άτομα μέσω της διαθεσιμότητας, αναφέρουν, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και σε άλλους τομείς, καθώς θα υπάρξει ραγδαία αύξηση του ρυθμού συνταξιοδότησης των υπηρετούντων και δεν θα διοριστούν οι επιτυχόντες του πρώτου διαγωνισμού ΑΣΕΠ για ΑΕΙ που διεξήχθη το 2009.

«Τα ελληνικά ΑΕΙ είναι διαχρονικά υποστελεχωμένα σε όλα τα επίπεδα και οποιαδήποτε μείωση μέσω διαθεσιμότητας μονίμων υπαλλήλων και ΙΔΑΧ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο των ιδρυμάτων.

Η Σύνοδος καλεί την πολιτική ηγεσία να αναλογιστεί τη σημασία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της παραγωγής και αξιοποίησης του επιστημονικού έργου για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, καθώς και τις άκρως αρνητικές συνέπειες τέτοιων επιλογών», καταλήγει το ψήφισμα της Συνόδου.

Οι πρυτάνεις αναφέρθηκαν και στις επικείμενες αλλαγές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, επισημαίνοντας πως αν και βελτιώνουν την υπάρχουσα κατάσταση, «παραμένουν προσανατολισμένες στην ίδια λογική, που μετατρέπει τα λύκεια σε εξεταστικά κέντρα και στερεί από τα ΑΕΙ κάθε δυνατότητα συμμετοχής στην επιλογή των υποψηφίων».

ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Αύξηση ωραρίου για καθηγητές ΑΕΙ – ΤΕΙ

Στην αύξηση των ωρών διδασκαλίας για τους πανεπιστημιακούς και τους καθηγητές των ΤΕΙ κατά δύο ώρες την εβδομάδα προχωρά το υπουργείο Παιδείας.

Η ηγεσία του υπουργείου συμπεριέλαβε στο σχέδιο νόμου για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα διάταξη με την οποία τα μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων είναι υποχρεωμένα να διδάσκουν κατ’ ελάχιστο οκτώ ώρες εβδομαδιαίως. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι πρέπει «να παραδίδουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, καθώς και να διδάσκουν σε φροντιστήρια ή σεμινάρια, σε εργαστήρια ή κλινικές, ενταγμένα στο Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος στο οποίο ανήκουν ή σε άλλο τμήμα ή σε Προγράμματα Σπουδών του οικείου ΑΕΙ, κατ’ ελάχιστον οκτώ ώρες εβδομαδιαίως. Ακόμη θα πρέπει να παρευρίσκονται στους πανεπιστημιακούς χώρους 14 ώρες εβδομαδιαίως, πέραν των οκτώ ωρών διδασκαλίας, και να παρέχουν κάθε μορφής διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό έργο.

Ωρες διδασκαλίας

Αναφορικά με το επιστημονικό προσωπικό των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, τονίζεται ότι οι ώρες εβδομαδιαίας διδακτικής απασχόλησης ορίζονται κατά βαθμίδα ως ακολούθως: Για τους καθηγητές 12 ώρες, για τους αναπληρωτές καθηγητές 14 ώρες, για τους επίκουρους 16 και για τους καθηγητές Εφαρμογών 18.

Υπενθυμίζεται ότι για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά και προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για πρόσθετο προσωπικό θα προσληφθούν 402 μέλη ΔΕΠ στα πανεπιστήμια της χώρας και 53 μελών εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ και στην ΑΣΠΑΙΤΕ.

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ