Σγουρός: “Σεβαστό το δικαίωμα της αργίας”

Σγουρός: “Σεβαστό το δικαίωμα της αργίας”

 

«Προϊόν εξαντλητικού διαλόγου με τους τοπικούς φορείς του εμπορίου, των εργαζομένων και όλων των εμπλεκομένων, θα είναι ο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά και θέματα γενικότερης λειτουργίας της αγοράς», όπως δεσμεύτηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, στο πλαίσιο της συνάντησης με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλη Κορκίδη και μελών του ΔΣ της ΕΣΕΕ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρχει στο μέλλον στενή συνεργασία στο πλαίσιο ενός διαρκούς διαλόγου, ώστε να επιλύονται θέματα και να εξειδικευτεί ο τρόπος συμβολής των Περιφερειών στην ανάπτυξη του τοπικού εμπορίου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών, Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός μετά την συνάντηση δήλωσε:

«Με τον πρόεδρο και τα μέλη της ΕΣΕΕ είχαμε έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο. Με τον πρόσφατο νόμο ρυθμίζεται με νέο τρόπο η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, η λειτουργία των λαϊκών αγορών και η καταπολέμηση του παραεμπορίου. Προφανώς, έκριναν ότι ο θεσμός των Περιφερειών κρατάει όρθια την συντεταγμένη Πολιτεία, αφού τα Υπουργεία φαίνεται πως έχουν παραδώσει το πνεύμα. Γιατί τι άλλο μπορούμε να πούμε όταν φτάσαμε στον Αύγουστο και ακόμα δεν κατόρθωσαν να έχουν παραλάβει φορολογικές δηλώσεις. Ας μην ξεχνάμε, εξ άλλου, ότι οι Περιφέρειες έδωσαν το φιλί της ζωής στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και πήγαν τη χώρα μας στην 4η θέση απορροφητικότητας μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών από τις τελευταίες θέσεις που βρισκόταν πριν. Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη προσοχή. Το θέμα είναι σοβαρό και απαιτεί μελέτη και όχι βεβιασμένες αποφάσεις, αν θέλουμε να αποφευχθούν αντιπαραθέσεις και προβλήματα στην αγορά. Ο προσδιορισμός των ζωνών εφαρμογής των νέων μέτρων δεν μπορεί να γίνει αυθαίρετα. Χρειάζονται εξειδικευμένες μελέτες σκοπιμότητας, διότι η επέκταση του ωραρίου θα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένη αιτιολογία. Πρέπει να εξασφαλιστεί πάση θυσία η προστασία των μικρών επιχειρήσεων, που ήδη πλήττονται από την οικονομική κρίση. Και βεβαίως θα πρέπει να είναι σεβαστό το δικαίωμα της αργίας και ξεκούρασης, που μέχρι τώρα εγγυόταν η αργία της Κυριακής. Εμείς δεν αρνούμαστε να ασκήσουμε την αρμοδιότητα, αλλά δεν είναι σωστό ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας να αντιμετωπίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Δηλαδή, χωρίς να του διατίθεται το απαραίτητο προσωπικό και πόροι να ζητάνε να σηκώσουμε βάρη που αδυνατεί το ίδιο το Κράτος να σηκώσει».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, από την πλευρά του, δήλωσε:

«Κοινός στόχος είναι η αναζήτηση ενός παραγωγικού ωραρίου ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε Περιφέρειας».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ