Τα πρώτα “λουκέτα” στα βενζινάδικα

Τα πρώτα “λουκέτα” στα βενζινάδικα

Τα πρώτα «λουκέτα» σε 7 πρατήρια σε σύνολο 1.250 στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης θα βάλουν οι αδειοδοτούσες αρχές έπειτα από ελέγχους που διενήργησαν συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης, την Τετάρτη, για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών, πρώτη ημέρα της εφαρμογής του μέτρου.

Με «λουκέτο» απειλούνται 41 ακόμη πρατήρια, τα οποία εμφανίζονται να μην έχουν εγκαταστήσει το σύστημα αν και το έχουν παραγγείλει από τους προμηθευτές. Το 95% πάντως των πρατηρίων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, που είναι και τα δύο μεγαλύτερα καταναλωτικά κέντρα της χώρας, έχουν συμμορφωθεί πλήρως, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. «Τα υπόλοιπα πρατήρια άρχισαν να κλείνουν από σήμερα (σ.σ. χθες) και δεν πρόκειται να ανοίξουν εάν δεν συμμορφωθούν πλήρως με τη νομοθεσία» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ανακοινώνοντας σε συνέντευξη Τύπου τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησαν συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 54 έλεγχοι (47 στην Αττική και 7 στη Θεσσαλονίκη) όπου διαπιστώθηκαν ότι 7 πρατήρια δεν συμμορφώθηκαν με τον νόμο και των οποίων τα φύλλα ελέγχου ήδη διαβιβάστηκαν στις αδειοδοτούσες αρχές για την άμεση αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους. Και τα 7 πρατήρια βρίσκονται στην Αττική και συγκεκριμένα τρία στον Πειραιά, δύο στην Ελευσίνα, ένα στον Μαραθώνα και ένα επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τα τρία από τα 7 πρατήρια είναι ανεξάρτητα και τα 4 συνδεδεμένα με εταιρείες εμπορίας. Οι έλεγχοι, όπως ανακοίνωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιούνται καθημερινά.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ ανακοίνωσε επίσης χθες ότι υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για την επέκταση του συστήματος εισροών – εκροών και στους μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης, με ημερομηνία εφαρμογής τη 15η Οκτωβρίου με την έναρξη της περιόδου διάθεσης του προϊόντος.

Οι έλεγχοι, ωστόσο, από τις αρμόδιες αρχές για πιθανή φοροδιαφυγή, που είναι και το βασικό ζητούμενο του μέτρου, αναμένονται έπειτα από μία εβδομάδα και αυτό γιατί το κεντρικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών για την υποδοχή και επεξεργασία των στοιχείων δεν είναι ακόμη έτοιμο. Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, χθες, παρέπεμψε σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία πράγματι εκδόθηκε λίγες ώρες αργότερα.

Σύμφωνα με αυτή, η διαδικτυακή εφαρμογή της ΓΓΠΣ για την υποδοχή των στοιχείων από τους πρατηριούχους θα λειτουργήσει από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, ενώ την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές διαλειτουργικότητας και πλέον θα γίνεται καταγραφή των κινήσεων εισροών – εκροών. Μετά τη συλλογή των αρχικών στοιχείων θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι συμμόρφωσης από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Με την ίδια ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει και νέα καθυστέρηση στην επέκταση του συστήματος στις φορολογικές αποθήκες. Όπως αναφέρει, λόγω όγκου των αποθηκών τα συστήματα αυτά έχουν μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και η απαραίτητη ΚΥΑ θα υπογραφεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Καθημερινή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ