Kρύωμα το καλοκαίρι: Πως να το αντιμετωπίσετε

Kρύωμα το καλοκαίρι: Πως να το αντιμετωπίσετε

Ένα ξαφνικό καλοκαιρινό κρύωμα μπορεί να είναι εξίσου δυσάρεστο με μια περισσότερο αναμενόμενη χειμερινή νόσο του αναπνευστικού συστήματος. Παρόλο που συνήθως συνδέουμε το κρύωμα με σκοτεινές και κρύες χειμωνιάτικες μέρες, δεν παύουμε να είμαστε ευάλωτοι στους κοινούς ιούς της γρίπης και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το χειρότερο είναι ότι ο πονόλαιμος και ο πονοκέφαλος που σηματοδοτούν την έναρξη της γρίπης, συχνά εμφανίζονται αμέσως μόλις φτάσουμε στον προορισμό των καλοκαιρινών διακοπών μας. Είναι πλέον ζήτημα χρόνου να ξεκινήσει ο βήχας και να μας ταλαιπωρήσει στις  διακοπές που τόσο περιμέναμε.

Κάνει ζέστη, αλλά εσείς κρυώνετε…

Κάθε μέρα εισπνέουμε περίπου 10.000 λίτρα αέρα που μπορεί να περιέχει μικρόβια και ιδιαίτερα ιούς δυνητικά επιβλαβείς για τους ιστούς της μύτης και του λαιμού.

Ο ρινοϊός και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) αποτελούν ιδιαίτερα κοινούς μολυσματικούς παράγοντες που προκαλούν καταρροή ή μπούκωμα της μύτης, πονόλαιμο και βήχα, ο οποίος μπορεί να είναι παραγωγικός και να προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή.

Παρόλο που η πιθανότητα προσβολής από τους ιούς της γρίπης το καλοκαίρι, είναι τέσσερις φορές μικρότερη σε σχέση με το χειμώνα, υπάρχουν ορισμένοι ειδικοί παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτό:

Οι πολύωρες αεροπορικές πτήσεις δημιουργούν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο, καθώς συνωστιζόμαστε σε έναν περιορισμένο χώρο με εκατοντάδες ανθρώπους, εκ των οποίων πολλοί μπορεί να έχουν γρίπη με βήχα. Είναι το ιδανικό περιβάλλον για τη μετάδοση αναπνευστικών νόσων και δεδομένου ότι στο μέσο βήχα τα σταγονίδια εκτοξεύονται με 1,000km/ώρα[3], οι πιθανότητες να προσβληθούμε αυξάνονται. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιθανότητες να νοσήσουμε από γρίπη σχετίζονται άμεσα με το χρόνο κατά τον οποίο έχουμε εκτεθεί στον ιό[4], έτσι μια πολύωρη πτήση είναι πιο επικίνδυνη από ένα σύντομο ταξίδι.

Κατά τη διάρκεια ταξιδιού σε ξένες χώρες μπορεί να εκτεθούμε σε ιογενείς λοιμώξεις που δεν έχουμε εμφανίσει στο παρελθόν στην πατρίδα μας, γιατί το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ευάλωτο.

Ο κλιματισμός απομακρύνει την υγρασία από το επιθήλιο των ανωτέρων αεραγωγών, το οποίο λειτουργεί ως φραγμός μεταξύ του εξωτερικού περιβάλλοντος και του αναπνευστικού συστήματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος με βήχα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ