ΚΕΔΕ:Να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις των παιδιών

ΚΕΔΕ:Να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις των παιδιών

 

Την ικανοποίηση τού συνόλου των αιτήσεων 71.323 παιδιών, που δικαιούνται να ενταχθούν στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, για το έτος 2013-2014, στo πλαίσιo του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», διεκδικεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, η αρχική χρηματοδότηση, ύψους 150 εκατ. ευρώ, επαρκούσε για την κάλυψη μόνο 56.977 θέσεων, ενώ με τη σημερινή απόφαση της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την οποία εξασφαλίστηκαν επιπλέον 15 εκατ. ευρώ (καλύπτονται ακόμη περί τις 6.000 αιτήσεις), παραμένει ένα υπόλοιπο 14.000 παιδιών, που δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα.

 

Κατά το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, μετά τη σχετική έγκριση του παραπάνω κονδυλίου, όπως αναφέρει, επιβεβαιώνεται η θέση της ότι υπάρχουν αναπορρόφητα κονδύλια του ΕΣΠΑ και από άλλους κωδικούς. Το ΔΣ της ΚΕΔΕ συμφώνησε να καταβληθεί προσπάθεια εξεύρεσης των υπολοίπων χρημάτων, προκειμένου να μην μείνει κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς.

 

Επίσης, στο ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων εξετάστηκε και το φλέγον θέμα της κινητικότητας, με την κατάθεση πρότασης που θα θεσμοθετήσει την εθελούσια ενδοδημοτική και διαδημοτική μετάταξη των δημοτικών υπαλλήλων, με ταυτόχρονη απλούστευση των σχετικών διαδικασιών, απαντώντας έτσι, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «στις κυβερνητικές πιέσεις για ανεύρεση στην τοπική αυτοδιοίκηση επιπλέον εργαζομένων που θα μπουν στη δεξαμενή της διαθεσιμότητας».

Aκόμη, το ΔΣ της ΚΕΔΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του αναφορικά με την υπουργική απόφαση που αναφέρεται στα κριτήρια και στη μοριοδότηση υπαλλήλων στα πλαίσια της κινητικότητας -διαθεσιμότητας.

 

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των υπαλλήλων με υψηλά προσόντα που προσλήφθηκαν με αδιάβλητες διαδικασίες πριν από το 1994, όταν και θεσμοθετήθηκε το ΑΣΕΠ, και έχουν μπει σε διαθεσιμότητα. Οι υπάλληλοι αυτοί, με βάση την προβλεπόμενη μοριοδότηση, υπολείπονται κατά πολύ υπάλληλων που προσλήφθηκαν μετά το 1994. Η πρόταση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ είναι οι υπάλληλοι αυτοί, εξαιρετικά χρήσιμοι για τη λειτουργία των Δήμων, να πριμοδοτηθούν σύμφωνα με την αρχή της ισότητας με επιπλέον 25 μόρια.

 

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, θα γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι είναι αντισυνταγματική η αφαίρεση αρμοδιοτήτων και η κατάργηση δομών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αντίστοιχα, ως αντισυνταγματικές χαρακτηρίζονται και οι διατάξεις που προβλέπουν την πλήρη εποπτεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω του Οικονομικού Παρατηρητηρίου. Επιπλέον, ζήτημα τίθεται και για τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες, οι οποίες δεν συνοδεύονται με τα απαιτούμενα κονδύλια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μαθητικές εστίες.

 

Σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει με την κατάρτιση των προϋπολογισμών των Δήμων, το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει κοινή συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, προκειμένου να δοθούν οριστικές λύσεις.

Τέλος, εξετάστηκε και το θέμα της πρόσληψης των καθαριστριών, καθώς -όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση- το υπουργείο Εσωτερικών έχει δεσμευθεί ότι στο πρώτο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα, θα εντάξει ρύθμιση που θα προβλέπει «κατ΄ εξαίρεση για τη σχολική χρονιά 2013-2014 να δοθεί η δυνατότητα να προσληφθούν οι καθαρίστριες των σχολικών μονάδων με το ίδιο καθεστώς, που ίσχυε τα προηγούμενα έτη».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ