Τα μουσεία πίσω από τη «βιτρίνα»

Τα μουσεία πίσω από τη «βιτρίνα»

Οι αριθμοί ευημερούν, αλλά η περιφέρεια υποφέρει από «επαρχιακά» ωράρια και έλλειψη προσωπικού. Σημαντικά μουσεία, όπως αυτό της Δήλου ή του Μαραθώνα, είναι αγκυλωμένα σε ανελαστικά ωράρια επίσκεψης, που αποτρέπουν τους τουρίστες.

Πώς μπορεί ο Eλληνας να αγαπήσει τα μουσεία; Να τα εντάξει στην καθημερινότητα του Σαββατοκύριακου, να εκπαιδεύσει τα παιδιά του στα μυστικά τους, να μας κάνουν να τα σεβόμαστε; Βάζοντάς τα με σύστημα, συνέχεια και δράσεις στη ζωή μας. Η Αθήνα έχει βρει κάπως τον τρόπο, είναι άλλωστε η βιτρίνα του κράτους και τα περισσότερα δημόσια μουσεία φαίνεται να λειτουργούν κανονικά. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό Μουσείο, με το Μουσείο της Ακρόπολης βέβαια να ανεβάζει τον πήχυ.

Στο μουσείο του Μαραθώνα το ωράριο απαγορεύει σε οποιονδήποτε να το επισκεφθεί μετά τις 3 το μεσημέρι.

Αν όμως πάει κάποιος λίγο πιο μακριά, στις άλλες γωνιές της Αττικής, θα συναντήσει άλλη πραγματικότητα, όπως άλλωστε και στην περιφέρεια της χώρας. Μουσεία να λειτουργούν με το χειμερινό ωράριο 8-3, άλλα να είναι κλειστά τα Σαββατοκύριακα, όπως της Ανδρου και της Νισύρου (ας λειτουργεί καθημερινά), άλλα να μην απαντούν παρά μόνο ο ήχος του φαξ (Καλύμνου, Μήλου) και λιγοστά να μη διαθέτουν χώρους υγιεινής. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης η φύλακας μας λέει ότι κλείνει στις 4 το μουσείο, αλλά παραδέχεται με ντροπή για τις ευθύνες του κράτους: «Δυστυχώς, δεν έχουμε τουαλέτες, υπάρχουν οι δημόσιες και τα WC που έχουν οι καφετέριες…».

Σημαντικά μουσεία όπως της Ελευσίνας, Μαραθώνα, Βραυρώνας σε χώρους όπου ο πληθυσμός αυξάνεται τους θερινούς μήνες τα μουσεία λειτουργούν με το γνωστό ωράριο που απαγορεύει σε οποιονδήποτε να τα επισκεφθεί μετά τις 3 το μεσημέρι. Στον Μαραθώνα η Μπρεξίζα εξακολουθεί να μην είναι επισκέψιμη, αλλά δεν μπορεί κανείς να θαυμάσει ούτε όσα κρύβει το πρωτοελλαδικό νεκροταφείο στο Τσέπι, αρχαιολογικός χώρος ο οποίος παραμένει κλειστός κι ας δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για την κατασκευή του. «Ελάχιστες φορές άνοιξε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που εγκαινιάστηκε» σχολιάζει κάτοικος της περιοχής για το στέγαστρο, παρακινώντας μας να δούμε εκείνο στο Βρανά.

Στο μεταξύ το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ικανοποιημένο από την ανταπόκριση του κόσμου στις εκδηλώσεις της πανσελήνου καθώς και από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, που μιλούν για την αύξηση κατά 19% των επισκεπτών των μουσείων και κατά 6,9% στις εισπράξεις που καταγράφεται στο πρώτο τετράμηνο του 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, βρήκε το νέο στόχο του: να προετοιμαστεί για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Ιανουάριο του 2014.

Είναι όμως όλα αυτά αρκετά για να επαναπαυόμαστε; Στη Δήλο οι ξένοι και Ελληνες επισκέπτες στην κορύφωση της τουριστικής κίνησης μένουν άναυδοι που ο χώρος λειτουργεί 7-3! Επίσης, που δεν διαθέτει αναψυκτήριο, ενώ οι τουαλέτες του δεν είναι για να υπερηφανευόμαστε, όσο κι αν προσπαθούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις οι εργαζόμενοι.

Στους καταλόγους της Στατιστικής Υπηρεσίας καταγράφεται μια μικρή αύξηση επισκεπτών σε κάποια μουσεία της περιφέρειας, όμως, η κεντρική διοίκηση δεν κάνει τίποτα ώστε να τα ενισχύσει όπως και οι τοπικές αρχές, οι οποίες δεν λαμβάνουν πρωτοβουλίες να τα υποστηρίξουν. Ετσι από ρεπορτάζ και καλοκαιρινές επισκέψεις διαπιστώνει κανείς πολλές ελλείψεις, οι οποίες μάλιστα έχουν καταγραφεί σε έρευνα (από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που είχαμε δει) που έγινε επί των ημερών του κ. Π. Γερουλάνου.

Τότε, το 2010, είχε γίνει καταγραφή των προβλημάτων σε 176 χώρους και μουσεία στα οποία το κοινό πληρώνει εισιτήριο αλλά τις περισσότερες φορές φεύγει με παράπονα ακόμη και για τα πιο αυτονόητα, όπως να μπορεί να προμηθευτεί ένα μπουκαλάκι νερό, ενημερωτικά φυλλάδια, έναν κατάλογο στο πωλητήριο. Ομως, εκτός απ’ όλα αυτά, τα παράπονα του κοινού επικεντρώνονται –ειδικά σε τουριστικές περιοχές- στο ωράριο.

Με τη λογική της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων να έχουν την προσοχή του υπουργείου Πολιτισμού, τουριστικοί προορισμοί, όπως είναι η Πάρος, Νάξος, Μυτιλήνη, Αίγινα, Πόρος, Σίφνος, Χίος, Σητεία, Χανιά, Αργοστόλι, Ιος, Θάσος, έχουν τα αρχαιολογικά τους μουσεία να λειτουργούν με το ωράριο 8-3, ενώ τα μουσεία της Σάμου, της Τήνου και το Αρχαιολογικό της Θήρας 9-4 και ελάχιστα να ξεπερνούν το φράγμα των 3, έστω κάποιες μέρες, όπως συμβαίνει με το μουσείο Αστυπάλαιας (ανοιχτό 88 Τρίτη έως Σάββατο) και το Αρχαιολογικό Ρόδου τις καθημερινές.

Οπου κι αν ρωτήσεις, θα απαντήσουν «το φυλακτικό προσωπικό δεν επαρκεί», ενώ η διάχυτη αισιοδοξία για την άφιξη των 17 εκατ. επισκεπτών το καλοκαίρι σκοντάφτει στις αλήθειες που εδώ και χρόνια η πολιτεία δείχνει ανίκανη να αντιμετωπίσει. Ποτέ δεν διατέθηκαν πολλά κονδύλια για τον πολιτισμό, «πολυτέλεια» για πολλούς ειδικά σε ζοφερούς καιρούς, διαχρονική πηγή εσόδων για τις χώρες, οι οποίες μπορούν να θέσουν κριτήρια προτεραιότητας, να μεθοδεύσουν την αύξηση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν τα μνημεία και τα μουσεία μας και κατά συνέπεια των εσόδων που θα φέρει η οργάνωση. Τα μουσεία της περιφέρειας έχουν ανάγκες.

Πηγή: Καθημερινή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ