Σύσκεψη στη Σαντορίνη

Σύσκεψη στη Σαντορίνη

 

Τετράωρη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Θήρας με την παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ιωάννη Μανιάτη, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της ανάληψης πρωτοβουλιών για να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα στο μέλλον αντίστοιχο του μπλακ άουτ που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο νησί. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Ζερβός, ο γενικός διευθυντής κ. Κοπανάκης, στελέχη της ΔΕΗ και της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και επαγγελματικών φορέων της Σαντορίνης.

Σε ανακοίνωση του δήμου αναφέρονται τα εξής: Ο δήμαρχος Θήρας, Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος και οι φορείς ενημέρωσαν τον υπουργό και τη διοίκηση της ΔΕΗ για τις ζημιές που υπέστησαν από το ατύχημα και τους εξέθεσαν τις απόψεις τους για αποκατάσταση των ζημιών των επιχειρήσεων αλλά και της εικόνας του νησιού.

 

Συμφωνήθηκαν:

– Να γίνει πλήρη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν το ατύχημα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Μονόλιθο και το πόρισμα να δοθεί στους τοπικούς φορείς με απόλυτη διαφάνεια και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν.

– Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να υποστηρίξει, μέσα από την επόμενη προγραμματική περίοδο (ΣΕΣ 2014-2020), την υποβρύχια ηλεκτρική σύνδεση (καλωδίωση) των νησιών με τον ηπειρωτικό κορμό.

– Η ΔΕΗ δεσμεύτηκε να εκπονήσει και να υλοποιήσει άμεσα πρόγραμμα επισκευής και αντικατάστασης των μηχανών που επλήγησαν από το συμβάν της 13ης Αυγούστου 2013 και να διασφαλιστεί η επάρκεια στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στον προγραμματισμό προβλέπεται η δημιουργία ανεξάρτητης εφεδρικής μονάδας συνολικής ισχύος που θα φτάνει το 90% των μέγιστων αναγκών σε ενέργεια της Σαντορίνης.

– Διαπιστώθηκε η υποστελέχωση των μονάδων της ΔΕΗ στα νησιά και ο υπουργός δεσμεύτηκε για την υποστήριξη των αιτημάτων της ΔΕΗ – Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. για την άρση των περιορισμών στελέχωσής τους, με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με βασικό προσόν διορισμού, μεταξύ άλλων, την εντοπιότητα.

– Σύσταση τριμερούς επιτροπής με εκπροσώπους από το Δήμο Θήρας, τη ΔΕΗ και τους επαγγελματικούς φορείς του νησιού για αναζήτηση δράσεων επούλωσης των ζημιών και των συνεπειών που προκλήθηκαν από το συμβάν της 13ης Αυγούστου 2013 και των οποίων το οικονομικό βάρος θα έχει η ΔΕΗ.

– Ετέθη το θέμα της χωρικής ρύθμισης των νησιών σε συνάρτηση με το ισχύον 144/Δ΄/2012 και ο υπουργός δεσμεύτηκε για την πραγματοποίηση ημερίδας-επιστημονικής συνάντησης, τον Οκτώβριο, με θέματα χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά, προκειμένου να αποτελέσουν η Σαντορίνη και η Θηρασία νησιά-πιλότους για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε συνάρτηση με την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Τέλος, ετέθη από τους φορείς το θέμα του ναυαγίου του Sea Diamond και ο κ. Μανιάτης δεσμεύτηκε για την από κοινού με την Περιφέρεια χρηματοδότηση ανεξάρτητων μετρήσεων της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από το ναυάγιο.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ