Tα μυστικά του «εγκεφαλικού» έρωτα

Tα μυστικά του «εγκεφαλικού» έρωτα

Η Βρετανή νευροβιολόγος Andrea Barnels κατά τη διάρκεια πειραμάτων παρακολούθησε τις εγκεφαλικές δραστηριότητες ανδρών και γυναικών που ήταν ερωτευμένοι. Υποστήριξε ότι το κλειδί του έρωτα είναι η αντίδραση μερικών σημαντικών χημικών ουσιών του εγκεφάλου και ως εκ τούτου όλοι οι εγκέφαλοι των ερωτευμένων ανθρώπων είναι όμοιοι.

Γράφει η ψυχολόγος Λιάνα Καλλιέρου.

Στη βρετανική έρευνα αυτή ανακάλυψαν ότι η δραστηριότητα ενός εγκεφάλου που βρίσκεται σε ευφορία εξαιτίας των ναρκωτικών και ενός ερωτευμένου εγκεφάλου είχαν τα εξής κοινά χαρακτηριστικά:

Αντοχή στην αϋπνία

Έλλειψη όρεξης

Συναισθήματα υπερβολικής επιθυμίας

Και έντονης ευφορίας.

Όλα αυτά υποστήριξαν που χαρακτηρίζουν την πρώτη φάση της ερωτικής τρέλας είναι όμοια με τα συμπτώματα της κοκαΐνης στην αρχή της χρήσης!

Ο εγκέφαλος επίσης ζητά να επαναλάβει την ευχαρίστηση που του δίνει ο έρωτας όπως ακριβώς συμβαίνει και σε κάθε εξαρτημένο. Η επανάληψη της ευχαρίστησης είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στα άτομα εκείνα που δεν έχουν ισχυρό νευρικό σύστημα. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει μια βιολογική συνιστώσα στις διαταραχές του εθισμού. Ως αποτέλεσμα αυτός που έχει ανεπάρκεια ερεθισμού στο κέντρο ηδονής του εγκεφάλου έχει πολλές πιθανότητες εθισμού στο κυνήγι τη ηδονής ακόμα και της ερωτικής ηδονής!

Να υποθέσουμε ότι αυτά τα άτομα που απεγνωσμένα κυνηγούν αλλεπάλληλες ερωτικές εμπειρίες και περιπέτειες έχουν κάποιο κληρονομικό γονίδιο; Είναι αρκετά παράτολμο κάτι τέτοιο υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο έρωτας είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού χημικών ουσιών.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ