Ποια ποτά μας προστατεύουν από γήρανση, καρδιά και άνοια;

Ποια ποτά μας προστατεύουν από γήρανση, καρδιά και άνοια;

Η αντιγηραντική δράση  του οινοπνεύματος έχει διαπιστωθεί. Στη Ρωσία, για παράδειγμα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν γερνούν διότι πεθαίνουν νέοι από αλκοολισμό.

Οι βλαβερές συνέπειες της κατάχρησης οινοπνεύματος είναι γνωστές σε όλους μας. Ωστόσο, επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι όσοι καταναλώνουν μικρές ποσότητες (1-3 ποτήρια κρασί ημερησίως  ή αντίστοιχη ποσότητα άλλων αλκοολούχων ποτών) εμφανίζουν μικρότερη θνησιμότητα από εκείνους που δεν πίνουν καθόλου.

Όλες οι σχετικές εργασίες  αναφέρονται στην αντίληψη της «καμπύλης τύπου J ή τύπου U», η οποία σημαίνει ένα βέλτιστο «κατώφλι», ένα όριο κατανάλωσης σχετικά με την καρδιαγγειακή προστασία. Κάτω από αυτό το «κατώφλι»  (δηλαδή στα άτομα με μηδενική κατανάλωση αλκοόλ), η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά αυξάνεται.

Τίθενται δύο ζητήματα σε σχέση με αυτές τις παρατηρήσεις : έχουν όλα τα οινοπνευματώδη την ίδια επίδραση, ή μερικά είναι ωφελιμότερα  από άλλα; Μήπως η προστασία που υπόσχεται το «λίγο» οινόπνευμα πρέπει να αποδοθεί στον γενικότερο τρόπο ζωής, δηλαδή μήπως τα άτομα που πίνουν λίγο διαθέτουν μια σειρά χαρακτηριστικά που τα προασπίζουν από διάφορες ασθένειες, κυρίως καρδιαγγειακές;

Για να δούμε όμως πρώτα τα επακόλουθα της έλλογης κατανάλωσης οινοπνεύματος.

Προστασία από την άνοια

Τριετής παρακολούθηση ατόμων που καταναλώνουν 3-4 ποτήρια ημερησίως αποκαλύπτει μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας (και Αλτσχάιμερ) συγκριτικά με άτομα που δεν πίνουν καθόλου. Ο στόχος αυτής της έρευνας ήταν διπλός : η μελέτη της φυσιολογικής και παθολογικής εγκεφαλικής γήρανσης, καθώς και η έρευνα των παραγόντων που προστατεύουν από την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η μελέτη άρχισε το 1988 στην περιοχή του Μπορντό σε δείγμα 3.777 ατόμων άνω των 65, το κρασί ήταν το μόνο οινοπνευματώδες που κατανάλωνε το 95% των συμμετεχόντων.

Μια άλλη μελέτη ανέλυσε τη σχέση μεταξύ του κινδύνου άνοιας και της κατανάλωσης αλκοόλ στην Ολλανδία. Με δείγμα 5.395 άτομα άνω των 55 ετών που έγιναν αντικείμενο παρακολούθησης για έξι χρόνια, σημειώθηκαν 197 περιπτώσεις άνοιας (146 Αλτσχάιμερ, 29  αγγειακού τύπου, 22 άλλων τύπων). Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο κίνδυνος είναι σημαντικά μικρότερος στην ομάδα που καταναλώνει 1-3 ποτήρια ημερησίως απ’ ότι στην ομάδα που δεν έπινε ποτέ ή δεν έπινε πια. Δεν βρέθηκε καμιά διαφορά μεταξύ των αλκοολούχων ποτών.

Στις προαναφερθείσες μελέτες, παρατηρήσαμε αντίστροφη σχέση μεταξύ του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ και της κατανάλωσης κρασιού. Μια μελέτη που έγινε στη Δανία προσπάθησε να καθορίσει αν η άνοια σε ηλικιωμένα άτομα συνδέεται με την κατανάλωση αλκοολούχων. Ρωτήθηκαν  2.784 άτομα άνω των 65 ετών σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης κρασιού, μπίρας και άλλων αλκοολούχων χωριστά (ποτέ, μηνιαίως, εβδομαδιαίως , ημερησίως). Συγκριτικά με τους μη πότες, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χαμηλή κατανάλωση κρασιού  ( μηνιαία ή εβδομαδιαία)  σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας, ενώ η χαμηλή κατανάλωση μπίρας  (μία την εβδομάδα) σχετίζεται με αύξηση. Το παράξενο είναι ότι δεν υπάρχει καμιά σχέση μεταξύ της εμφάνισης άνοιας και των άλλων αλκοολούχων  ή μεγαλύτερων δόσεων μπίρας. Αυτή η μελέτη είναι μία από τις σπάνιες που έδειξαν πλεονέκτημα του κρασιού έναντι της μπίρας  και των άλλων αλκοολούχων.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ