Θυμός και θλίψη προκαλούν προβλήματα στο θυρεοειδή

Θυμός και θλίψη προκαλούν προβλήματα στο θυρεοειδή

Στα ενδοκρινολογικά ιατρεία όλης της χώρας καταγράφεται τα τελευταία χρόνια μία μεγάλη αύξηση των ασθενών που πάσχουν από παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, οι λεγόμενες θυρεοειδοπάθειες. Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος Η δυσλειτουργία του  μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος διαταραχών που μπορεί να αποτελέσουν την βάση άλλων νοσημάτων.

Μας γράφει ο Σπύρος Α.Κυβέλλος ,Ιατρός Ομοιοπαθητικός.

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο λαιμό μας ακριβώς μπροστά από τους χόνδρους του λάρυγγα και αποτελείται από δύο λoβούς τον αριστερό και το δεξιό που ενώνονται μεταξύ τους με τον ισθμό. Παράγει τρεις βασικές ορμόνες τη θυροξίνη (γνωστή και ως Τ4), την τριωδοθυρονίνη (γνωστή και ως Τ3) και την καλσιτονίνη. Η καλσιτονίνη παίζει σπουδαίο ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού του ασβεστίου στον οργανισμό μας και για αυτό τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Η έκκριση της Τ3 και Τ4 ρυθμίζεται από μια άλλη ορμόνη την θυροειδοτρόπο ή TSH που παράγεται στην υπόφυση έναν ενδοκρινή αδένα που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου μας.Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες παθήσεις του θυρεοειδούς είναι ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε υπερλειτουργία του θυρεοειδούς με υπερέκκριση θυρεοειδικών ορμονών και στη δεύτερη υπολειτουργία με μειωμένη έκκριση ορμονών. Με τον όρο βρογχοκήλη εννοούμε κάθε διόγκωση του θυρεοειδούς που μπορεί ή όχι να συνοδεύεται από υπέρ ή υπο-λειτουργία του αδένα.

Υποθυρεοειδισμός είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία έχουμε μειωμένη έκκριση θυρεοειδικών ορμονών και εκδηλώνεται με σωματική και πνευματική νωθρότητα, ευαισθησία στο κρύο, δυσκοιλιότητα, αύξηση του βάρους και δέρμα ξηρό και άγριο. Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι υπεύθυνες για την σωματική και πνευματική ανάπτυξη κατά την βρεφική και παιδική ηλικία, έτσι, έλλειψη των ορμονών αυτών στην βρεφική και παιδική περίοδο προκαλεί σημαντική σωματική και πνευματική καθυστέρηση.

Υπερθυρεοειδισμό ονομάζουμε την παθολογική κατάσταση που οφείλεται σε υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Εκδηλώνεται με  απώλεια βάρους, ακόμα και με φυσιολογική διατροφή, ανησυχία και ευερεθιστικότητα, ταχυκαρδία (συχνά περισσότερους από 100 κτύπους το λεπτό), εξώφθαλμο, τα μάτια βγαίνουν προς τα έξω, προεξέχουν, τρέμουλο των χεριών, αδυναμία, συχνές κενώσεις του εντέρου, γρήγορη ανάπτυξη των νυχιών, λεπτό και πολύ λείο δέρμα, αυξημένη εφίδρωση, ανωμαλίες της εμμήνου ρύσης.

Ο υπερθυρεοειδισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται εγκαίρως, διαφορετικά προκαλεί σοβαρές διαταραχές στον οργανισμό:

-καρδιοπάθεια η οποία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

-οστεοπόρωση.

-θυρεοτοξίκωση : αιφνίδια εμφάνιση σημαντικής ταχυκαρδίας, υψηλού πυρετού και ενίοτε παραληρήματος , χρήζει αμέσου αντιμετώπισης διότι σε ενάντια περίπτωση τίθεται η ζωή του πάσχοντος σε κίνδυνο.

Άλλες συνηθέστερες παθήσεις είναι. Όζοι του θυρεοειδούς : μονήρης η πολλαπλοί.  Οι  Καρκίνοι του θυρεοειδούς και η Θυρεοειδίτιδα δηλαδή η φλεγμονή του αδένα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ