Εφιαλτικές ώρες σε Ρόδο, Κρήτη και Σέριφο

Εφιαλτικές ώρες σε Ρόδο, Κρήτη και Σέριφο

Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι σε Ρόδο, Κρήτη και Σέριφο καθώς τα πύρινα μέτωπα συνέχισαν το καταστροφικό έργο τους τις ώρες που προηγήθηκαν.

Με το πρώτο φως του ήλιου ρίχτηκαν στη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ η πτώση της έντασης των ανέμων αναμένεται να διευκολύνει το έργο των πυροσβεστών και των επίγειων δυνάμεων.

Ρόδος

Τραγικές στιγμές βίωσαν οι κάτοικοι στις περιοχές της Νότιας Ρόδου εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην Ίστριο και εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτη. Επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν από το έδαφος, ενώ από το ξημέρωμα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη συνεχίζουν τις ρίψεις νερού.

Σε δηλώσεις που έκανε στη ΡΟΔΙΑΚΗ χθες το βράδυ ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στον τόπο της φωτιάς, επισήμανε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και ότι αυτό που απαιτείται είναι ψυχραιμία και συντονισμένες ενέργειες για αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ο κ. Μαχαιρίδης, μίλησε για αδυναμία πρόσβασης των επίγειων δυνάμεων σε κάποια από τα μέτωπα της φωτιάς που καίνε περιμετρικά αφού η περιοχή είναι δύσβατη, ενώ διευκρίνισε ότι έχουν εφαρμοστεί όλα τα επιχειρησιακά σχέδια που προβλέπονται για να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι και εγκαταστάσεις.

«Το μόνο ευχάριστο από τη νέα τραγωδία που πλήττει τη Ρόδο – είπε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου- είναι ότι ο αέρας έχει κοπάσει λίγο μετά τις 10 το βράδυ, γεγονός που θα δώσει την ευκαιρία στις επίγειες δυνάμεις να ανασυνταχθούν και να κινηθούν ευέλικτα στο πλαίσιο να περιορίσουν το μέτωπο της φωτιάς. Σημειώνεται ότι περιμετρικά των χωριών στη Νότια Ρόδου έχουν ανοιχτεί ζώνες πυρασφάλειας έτσι ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος μετάδοσης της φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές.

Περίπου στις 8 χθες το βράδυ έφθασε στη Ρόδο ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Βασίλης Παπαγεωργίου. Επίσης όπως έγινε γνωστό, 65 πυροσβέστες και οχήματα διαφόρων υπηρεσιών μεταφέρθηκαν από την Θεσσαλονίκη προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Χθε,ς η φωτιά έφθασε στο χωριό Βάτι και οι τοπικοί φορείς ζήτησαν από τους κατοίκους να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς το Μύλο ώστε να μην διατρέξουν κίνδυνο.

Σχέδιο εκκένωσης υπήρξε και για τους κατοίκους των περιοχών Γεννάδιου και Λαχανιάς καθώς η φορά των ανέμων κατεύθυνε προς εκείνη τη περιοχή τη φωτιά. Αρκετοί κάτοικοι από τα γύρω χωριά έχουν αφήσει τα σπίτια τους, ενώ πυκνό σύννεφο καπνού έχει σκοτεινιάσει την περιοχή μέχρι και την Λίνδο.

Νωρίτερα η πυρκαγιά έκαψε ένα σπίτι στα περίχωρα του χωριού Ίστριος, ο ιδιοκτήτης του οποίου ευτυχώς απουσίαζε. Οι πύρινες γλώσσες τύλιξαν και δύο αποθήκες στο ίδιο χωριό, τις οποίες κατάφεραν με συντονισμένες προσπάθειες να σώσουν οι κάτοικοι, ενώ έγλειψαν και σπίτια στο χωριό Προφύλια.

Επίσης λόγω της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς ο επαρχιακός δρόμος από Γεννάδι προς Ίστριο έχει διακοπεί σε ορισμένα σημεία ενώ οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν την ευρύτερη περιοχή Γενναδίου και της Απολακκιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτωπα της φωτιάς είναι τρία, ένα στην περιοχή του Ιστρίου, ένα στο Γέρακα και ένα που κατευθύνεται προς τον Άη Γιάννη τον Μύρανο και την περιοχή που έχει αναδασωθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά του ’92.

Πάντως ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης κάνει έκκληση σε όσους διαθέτουν βαρέα οχήματα να σπεύσουν στην περιοχή και να συμβάλλουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς η οποία καίει ανεξέλεγκτα οτιδήποτε βρεθεί στο πέρασμα της.

Η φωτιά είναι ορατή από τα Σιάννα μέχρι και την Κατταβιά ενώ σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι δυνάμεις του νησιού για να εφαρμόσουν έκτακτο σχέδιο προστασίας των κατοίκων αν απαιτηθεί κάτι τέτοιο.

Σέριφος

Κοντά σε σπίτια στην περιοχή Μεγάλο Λιβάδι καίει πυρκαγιά που μαίνεται από το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή Αγία Μαρίνα της Σέριφου. Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση. Επί τόπου επιχειρούν ένα όχημα της πυροσβεστικής, 9 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ένα όχημα των ΟΤΑ, ένα ιδιωτικό βυτιοφόρο, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη.

Συγκεκριμένα, χθες με το πρώτο φως της μέρας άρχισε να επιχειρεί πυροσβεστικό αεροπλάνο ενώ μεγάλη δυσκολία υπήρξε για την ανεύρεση σκάφους προς μεταφορά των πυροσβεστικών ενισχύσεων αφού δεν υπήρχε κανένα δρομολογημένο πλοίο από τη Σύρο για τη Σέριφο, ενώ και τα περισσότερα πλωτά του Λιμενικού αδυνατούσαν να αναλάβουν την αποστολή.

Η λύση βρέθηκε όταν το ξημέρωμα επέστρεψε στο λιμάνι της Σύρου μετά από ολονύκτια αποστολή στις Νότιες Κυκλάδες το Ναυαγοσωστικό σκάφος Ν/Γ 511 του Λ/Χ Σύρου, αφού το πλήρωμα παρά την εξάντληση έδειξε αλληλεγγύη προς τους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Σερίφου και δέχτηκε να αναλάβει τη μεταφορά του πυροσβεστικού κλιμακίου. Η επιχείρηση πυρόσβεσης συνεχίζεται με κάθε διαθέσιμο μέσο του νησιού.

Κρήτη

Υπό μερικό έλεγχο, χωρίς δηλαδή ενεργά μέτωπα, είναι, σύμφωνα με το Cretalive, από τις πρώτες πρωινές ώρες η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Μεσαρά Ηρακλείου, κοντά στις Μοίρες.

Η φωτιά ξέσπασε πάνω από το χωριό Αληθινή και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα στην Πόμπια, τα Πηγαϊδάκια και το Αντισκάρι, σημαίνοντας συναγερμό στις αρχές, καθώς στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

20 αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής, 48 πυροσβέστες και 28 άτομα πεζοπόρο τμήμα, μαζί με έξι οχήματα ΟΤΑ. τη συνδρομή εθελοντών και κατοίκων καθώς και τρία ελικόπτερα συμμετείχαν στην τεράστια επιχείρηση κατάσβεσης, υπό τον φόβο η φωτιά να μεταφερθεί στα χωριά και να κάψει σπίτια, κάτι που τελικά αποφεύχθηκε.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ