Αντιδράσεις στην Πελοπόννησο

Αντιδράσεις στην Πελοπόννησο

Μόνο στις τουριστικές περιοχές ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές, προτείνουν οι επαγγελματοβιοτέχνες στην Πελοπόννησο κι αντιδρούν στην συνολική απελευθέρωση επισημαίνοντας πως, «όταν ο κόσμος έχει χρήματα βρίσκει χρόνο να βγει για ψώνια».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Αρκαδίας και αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Τάκης Θεοδωρόπουλος με δηλώσεις του σημείωσε ότι, «η αγορά δίνει λύση στα προβλήματα από μόνη της, όταν υπάρχει ανάγκη» και ανέφερε σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα τις τουριστικές περιοχές όπου τα καταστήματα είναι ανοικτά ως τα μεσάνυχτα το χειμώνα, όπως στη Δημητσάνα, που είναι χειμερινό τουριστικό θέρετρο, αλλά το καλοκαίρι δεν υπάρχει τέτοιου είδους ανάγκη.

«Εκπροσωπώ τους επαγγελματίες, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε ανάλγητοι για τους εργαζομένους, είναι συνεργάτες μας, χρειάζονται κι αυτοί μια μέρα να ξεκουραστούν», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόσθεσε, «ζούμε μια κρίση πρωτόγνωρη και δεν μπορούμε να την ερμηνεύσουμε. Δεν υπάρχει παραγωγική βάση κι αυτοί συζητούν για κατανάλωση».

Ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε πως διαπιστώνει ότι υπάρχει τακτική από την κυβέρνηση να αποφύγει την κουβέντα, για την ανάταξη της παραγωγικής βάσης της χώρας. Τι ακριβώς πρέπει να παράγουμε και ποια καινοτόμα προϊόντα, για να αυξήσουμε τις εξαγωγές και το ΑΕΠ. Αντ’ αυτού ανέφερε, ένα μικρό τζίρο που υπάρχει τις Κυριακές σε μικρομάγαζα, θέλουν να το μεταφέρουν σε μεγάλα πολυκαταστήματα και εκπτωτικά χωριά.

Υπογράμμισε πως, «αυτοί μόνο νούμερα βλέπουν στην Ελλάδα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν χτυπά τις τριγωνικές συναλλαγές και το λαθρεμπόριο καυσίμων, ενώ συμπλήρωσε ότι, «είμαστε υπέρ της ελεύθερης επιχειρηματικής βάσης, όχι όμως στα όρια της ασυδοσίας».

Σε ότι αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της ΟΕΒΑ, είπε πως θα γίνει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και τον αντιπεριφερειάρχη, σήμερα το απόγευμα ή αύριο και θα προτείνουν να μην ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές, εκτός από τις τουριστικές περιοχές της Πελοποννήσου και τόνισε, «σε επίπεδο Περιφέρειας θα συνεννοηθούμε, γιατί εδώ πρυτανεύει η λογική».

Παράλληλα, το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις σε ανακοίνωσή του, τίθεται ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων της Κυριακές και μεταξύ άλλων σημειώνει ότι, «η κατάργηση της Κυριακής αργίας θα αυξήσει την ανεργία στο χώρο του εμπορίου με άμεση επίπτωση ειδικότερα στη νεολαία και τις γυναίκες». Επίσης, υπογραμμίζεται πως στόχος αυτών που προωθούν το άνοιγμα των καταστημάτων Κυριακές, είναι «η περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εμποροϋπαλλήλων και παράλληλα η καταστροφή και το κλείσιμο των μικρών εμπορικών καταστημάτων. Κερδισμένοι θα είναι τα πολυκαταστήματα, τα σούπερ – μάρκετ, οι μονοπωλιακοί όμιλοι».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ