ΒΙΝΤΕΟ-Το χρονικό της ενέδρας στον Κόλα-Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ για τη σύλληψη του συνεργού του

ΒΙΝΤΕΟ-Το χρονικό της ενέδρας στον Κόλα-Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ για τη σύλληψη του συνεργού του

 

Ρεπορτάζ: Μαρίνος Αλειφέρης 

Νεκρός έπεσε ο επικίνδυνος κακοποιός και φερόμενος ως επικεφαλής των Αλβανών που δραπέτευσαν από τις φυλακές των Τρικάλων, Μαριάν Κόλα, σε συμπλοκή με αστυνομικούς στη Φροσύνη Θεσπρωτίας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το πρωί ανθρωποκυνηγητό για τον δεύτερο δραπέτη και επίσης επικίνδυνο, Ιλίρ Κούπα με μπλόκα και περιπόλους της αστυνομίας στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας για τον εντοπισμό του.

Η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων- Ηγουμενίτσας και δεν επιτρέπουν σε κανένα όχημα να κινηθεί στον δρόμο.

Από την πλευρά της Θεσπρωτίας, το τελευταίο μπλόκο των αστυνομικών έχει στηθεί στην περιοχή της Μενίνας ενώ έχει κλείσει ο δρόμος από την Πλακωτή προς τη Βροσίνα.

Το χρονικό

Οι άνδρες της αστυνομίας εντόπισαν τους δραπέτες στη γέφυρα Βροσίνας και ακολούθησε καταδίωξη. Αστυνομικοί και κακοποιοί συνεπλάκησαν, ενώ από την ανταλλαγή των πυρών έπεσε νεκρός ένας από τους Αλβανούς δραπέτες. Ο δεύτερος κατάφερε να διαφύγει, ωστόσο είναι θέμα χρόνου να συλληφθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών.

 

Ο Μαριάν Κόλα

ΒΙΝΤΕΟ-Έτσι έπεσε νεκρός ο Κόλα

Νεκρός έπεσε ο επικίνδυνος κακοποιός και δραπέτης των φυλακών Τρικάλων, Μαριάν Κόλα, μετά από ένοπλη συμπλοκή με τους αστυνομικούς.

Από τη μάχη των αστυνομικών με τους κακοποιούς και τον καταιγισμό πυρών, τραυματίστηκε ένας άνδρας των ειδικών δυνάμενων. Το ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται, για τον συνεργό του Κόλα, Ίλιρ Κούπα, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA:

Τραυματίστηκε αστυνομικός

Κατά τη διάρκεια της μάχης τραυματίστηκε και ένας άνδρας των ΕΚΑΜ στο πόδι και διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Χατζηκώστα των Ιωαννίνων. Ο αστυνομικός βρίσκεται εκτός κινδύνου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες οι δύο Αλβανοί δραπέτες είχαν φθάσει μέχρι την περιοχή του Σουλίου, αφού προηγουμένως είχαν κλέψει τρία αυτοκίνητα. Όμως, δεν κατόρθωσαν να περάσουν στην Αλβανία, καθώς είχε στενέψει γύρω τους ο αστυνομικός κλοιός.

Είχε χειροβομβίδα ο Κόλα

Μια χειροβομβίδα, δεκάδες σφαίρες και ένα καλάσνικοφ βρήκαν οι αστυνομικοί στο σακίδιο που είχε μαζί του ο Μαριάν Κόλα.

Ο νεκρός κακοποιός βρίσκεται ακόμα στο σημείο της συμπλοκής, ενώ αυτή την ώρα καταφθάνει και ο καθηγητής Ιατροδικαστικής κ. Βουγιουκλάκης.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στην τσάντα του Κόλα βρέθηκαν μαγειρεμένα φαγητά. Η εμφάνισή του οδηγεί στο συμπέρασμα τις Αρχές ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι δραπέτες δεν κρύβονταν στο δάσος, αλλά είχαν βρει καταφύγιο σε σπίτι της περιοχής.

ΒΙΝΤΕΟ-Το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ στις έρευνες για τον Κούπα

Γιγαντιαία επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό του δραπέτη των φυλακών Τρικάλων Ιλίρ Κούπα.

Στο σημείο βρίσκεται και το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ όπου προσπαθεί να εντοπίσει τον στενό «συνεργάτη» του νεκρού Μαριάν Κόλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κούπα δεν αποκλείεται να έχει τραυματιστεί από τα πυρά των ανδρών της ΕΚΑΜ.

ΒΙΝΤΕΟ-Η ΕΛΑΣ σαρώνει την περιοχή για τον Κούπα

Μπλόκα σε όλους τους επαρχιακούς δρόμους της Θεσπρωτίας και των Ιωαννίνων έχει στήσει η ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό του Ιλίρ Κούπα.

Πάνοπλοι αστυνομικοί ελέγχουν κάθε αυτοκίνητο που περνά για να είναι σίγουροι ότι ο δραπέτης δεν χρησιμοποιεί κάποιο από αυτά. Η αστυνομία αχεί δημιουργήσει ένα κλοιό 20 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συμπλοκής με τους επικεφαλής των ερευνών να θεωρούν δεδομένο ότι βρίσκεται ακόμη στην περιοχή.

Πώς έφτασε η αστυνομία στους κακοποιούς

Εδώ και δύο εβδομάδες οι επικίνδυνοι δραπέτες των φυλάκων Τρικάλων, που ευθύνονται για το θάνατο της 25χρονης Κατερίνας στα Ίσθμια Κορινθίας και του αστυνομικού στο Δίστομο, κρύβονταν στα βουνά του Σουλίου. Μάλιστα οι αστυνομικοί που συμμετέχουν στην έρευνα αναφέρουν ότι πιθανόν είχαν βρει κατάλυμα σε κάποιο ακατοίκητο σπίτι της περιοχής.

Ωστόσο σήμερα, γύρω στις τρεις τα ξημερώματα, αποφάσισαν να συνεχίσουν την πορεία τους προς την Αλβανία περνώντας μέσα από τον ποταμό του Καλαμά. Όμως η κίνησή τους εντοπίστηκε από αστυνομικό που αμέσως ενημέρωσε την ΕΚΑΜ που είχε στήσει ενέδρα στη γέφυρα της Βροσίνας στο νομό Ιωαννίνων. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν εντοπίστηκαν από τις θερμικές κάμερες που χειρίζονται οι ιχνηλάτες του στρατού ή εάν ο κοριός της ΕΥΠ «εντόπισε» κάποια συνομιλία από τα κινητά τηλέφωνα των δραπετών δίνοντας το στίγμα τους.

 

O Iλίρ Κούπα που καταζητείται

 

Όταν οι δύο κακοποιοί πλησίαζαν στο σημείο, αντιλήφθηκαν την παρουσία των αστυνομικών και αποφάσισαν να γυρίσουν προς τα πίσω. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι δραπέτες πυροβόλησαν στα «τυφλά». Οι άνδρες της ΕΚΑΜ, όμως, τους είχαν στο στόχαστρο και από την αιματηρή συμπλοκή έπεσε νεκρός ο Μαριάν Κόλα, ενώ τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός.

Ο Ιλίρ Κούπα όμως κατάφερε να ξεφύγει και αναζητείται αυτή την ώρα από τους αστυνομικούς. Το μόνο σίγουρο όπως λένε υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, είναι ότι δεν έχει πάει μακριά και αργά ή γρήγορα θα εντοπιστεί.

Τέσσερις μήνες σκορπούν τρόμο, σφαίρες και θάνατο

Από τα τέλη Μαρτίου έχει ξεκινήσει ένα απίστευτο ανθρωποκυνηγητό σε ολόκληρη την Ελλάδα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των 11 δραπετών των φυλακών Τρικάλων.

Όλα ξεκινούν στις 22/3 όταν κακοποιοί που επέβαιναν σε δύο αυτοκίνητα επιτίθενται στους εξωτερικούς φύλακες των φυλάκων με καλάσνικοφ και χειροβομβίδες.

Μέσα όμως στο σωφρονιστικό κατάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη απόδραση από 12 άτομα. Ένας δεν καταφέρνει να βγει από τη φυλακή και συλλαμβάνεται από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Οι υπόλοιποι είτε με τα πόδια είτε με αυτοκίνητα, φεύγουν από την περιοχή.

Δύο από τους δραπέτες συλλαμβάνονται από την ΟΠΚΕ μια ήμερα μετά στην περιοχή Κρηνίτσα Τρικάλων, μερικά χιλιόμετρα μακριά από τις φύλακες.

Μια μέρα μετά ένας ακόμη δραπέτης εντοπίζεται και συλλαμβάνεται σε αγροτική περιοχή στα σύνορα των νομών Λάρισας και Τρικάλων. Ο σκληρός πυρήνας, όμως, των δραπετών έχει καταφέρει να ξεφύγει από τον αστυνομικό κλοιό.

Πυροβολισμοί στην Εθνική Οδό

Λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 30 Μαρτίου στην περιοχή της Μάνδρας Αττικής εισβάλλουν σε ένα εστιατόριο και κλέβουν ένα αυτοκίνητο.

Οι αστυνομικοί τους εντοπίζουν στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου και ξεκινά καταδίωξη. Οι δραπέτες δεν διστάζουν να πυροβολήσουν με αποτέλεσμα μια από τις σφαίρες των κακοποιών να σκοτώσει την 25χρονη Κατερίνα στα Ίσθμια την ώρα που επέστρεφε με το αυτοκίνητό της από τη δουλειά.

Αμέσως δυνάμεις των ΕΚΑΜ, της ΟΠΚΕ και της ασφάλειας στήνουν μπλόκα για τον εντοπισμό τους, ωστόσο οι δράστες καταφέρνουν να κλέψουν ένα λευκό βαν και να διαφύγουν από την περιοχή.

Πυροβολισμοί στη Μάνδρα

Στις 18 Απριλίου περιπολία των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ εντοπίζει έναν όχημα το οποίο τους κινεί την περιέργεια. Πρόκειται για τους δραπέτες που για μια ακόμη φόρα πυροβολούν, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κάποιος. Καταφέρνουν να ξεφύγουν και το αμάξι εντοπίζεται μετά από μέρες στο Κρυονέρι.

Σύλληψη του Λίτα στο Περιστέρι

Τη Μεγάλη Εβδομάδα ένας από τους δραπέτες, ο Ερμάλ Λίτα, μαζί με έναν ακόμη δραπέτη πραγματοποιούν ληστεία σε σούπερ μάρκετ στο Περιστέρι.

Ένας από τους εργαζόμενους χτυπά τον συναγερμό και αμέσως στο σημείο φτάνουν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ. Ο κακοποιός ρίχνει προς τους αστυνομικούς τρεις χειροβομβίδες οι οποίες δεν εκρήγνυνται. Λίγα μέτρα παρακάτω συλλαμβάνεται.

Ληστεία σε τράπεζα της Λάρισας

Ο Κάλα Κλεμέντ, δραπέτης των φυλακών Τρικάλων, ήταν ένας από τους δράστες που στις 16 Μαΐου πραγματοποίησαν ληστεία-μαμούθ σε υποκατάστημα τράπεζας στη Λάρισα με λεία ένα εκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες πραγματοποίησαν τη ληστεία χωρίς να έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και μέσω του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης ταυτοποιήθηκε ο ένας και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για δραπέτη των φυλακών Τρικάλων.

Μαζί του ήταν και ένας άλλος δραπέτης, με τις αρχές να θεωρούν πως και οι δύο έχουν διαφύγει στην Αλβανία.

Νεκρός αστυνομικός στο Δίστομο

Στις 17 Ιούνιου η αστυνομία στο Δίστομο δέχεται καταγγελία για την παρουσία τεσσάρων ατόμων που κινούνται πεζά και είναι οπλισμένοι.

Στο σημείο φτάνει ένα αυτοκίνητο της ασφάλειας με τους επιβαίνοντες να ακινητοποιούνται από τους δραπέτες.  Μετά από λίγα λεπτά, ένα ακόμη περιπολικό φτάνει στην περιοχή. Οι δραπέτες πυροβολούν και από τις σφαίρες πέφτει νεκρός ένας αστυνομικός.

Ανθρωποκυνηγητό στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας

Οι αστυνομία μετά τη δολοφονία του αστυνομικού στο Δίστομο αποφασίζει να πραγματοποιήσει επιχείρηση που δεν έχει προηγούμενο για τον εντοπισμό των επικίνδυνων κακοποιών.

Στρατός, λιμενικό και αστυνομία αρχίζουν το κυνήγι των δραπετών. Τελικά ένα τηλεφώνημα που εντοπίζει κοριός της ΕΥΠ στην περιοχή της Κόνισκας προδίδει τους δραπέτες όπου σε ενέδρα των ΕΚΑΜ πέφτει νεκρός ο Λίκα Σινάνι και ο θείος του.

Πουθενά όμως ο αρχηγός Μαριάν Κόλα και το πρωτοπαλίκαρό του Ιλίρ Κούπα.

Πυροβολισμοί στην Άρτα

Τρεις ημέρες μετά οι δύο κακοποιοί κλέβουν ένα αυτοκίνητο από το χωριό Παραβόλα Αγρινίου. Αυτό που θέλουν πλέον είναι να φύγουν στην Αλβανία. Εντοπίζονται όμως σε ένα μπλόκο στην Άρτα όπου για μια ακόμη φορά πυροβολούν κατά των αστυνομικών. Τελικά καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι τη Θεσπρωτία και συγκεκριμένα στην Παραμυθιά.

Εκεί κρύβονται για δύο εβδομάδες. Τελικά, σήμερα αποφάσισαν να συνεχίσουν την πορεία τους για την Αλβανία, όμως εντοπιστήκαν από αστυνομικούς με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός ο Μαριάν Κόλα. Την ίδια ώρα η ΕΛΑΣ έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του Ιλίρ Κούπα που βρίσκεται στην περιοχή.

Ολοκληρώθηκε το χειρουργείο του άνδρα της ΕΚΑΜ

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι το χειρουργείο που υποβλήθηκε ο αστυνομικός της ΕΚΑΜ, οποίος τραυματίστηκε από τα πυρά του Μαριάν Κόλα και του Ιλίρ Κούπα.

Ο νεαρός αστυνομικός, με καταγωγή από τη Λάρισα, εισήχθη στο χειρουργείο του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων λίγο μετά τις 8 το πρωί όπου υποβλήθηκε σε αποκατάσταση του συντριπτικού κατάγματος που υπέστη από τη σφαίρα.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η “πύλη εισόδου” της σφαίρας ήταν η κνήμη, λίγο κάτω από το δεξί γόνατο και πύλη εξόδου ο μηρός. Οι θεράποντες ιατροί πραγματοποίησαν εξωτερική οστεοσύνθεση με τον τραυματία να είναι καλά στην υγεία του.

Tραγική σύμπτωση…

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε στο μνημόσυνο του αστυνομικού που πριν από 40 ημέρες έπεσε νεκρός από τα πυρά των επικίνδυνων δραπετών Τρικάλων στο Δίστομο.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στα Δαφνιά Μακρυνείας πλήθος κόσμου έδωσε το παρών για να τιμήσει τη μνήμη του αδικοχαμένου Γιώργου Ανδριτσόπουλου.

Παρών και ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αδαμάντιος Σταματάκης  και ο Αστυνομικός Διευθυντής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Αθανάσιος Ματσίκας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ