Τι πρέπει να κάνεις αν ματώσει η μύτη σου;

Τι πρέπει να κάνεις αν ματώσει η μύτη σου;

«Έτρεξε αίμα από τη μύτη μας και πανικοβληθήκαμε… Να πάμε αμέσως στον ιατρό ή να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση μόνοι μας; Χρειάζεται άραγε διερεύνηση οποιαδήποτε ρινορραγία;» Τέτοιες ερωτήσεις προκύπτουν σε όλους όσοι ήρθαν κάποτε αντιμέτωποι με μια ρινορραγία. Τί είναι μια ρινορραγία, πώς προκύπτει και με ποιούς τρόπους μπορεί να αντιμετωπισθεί, θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω στο σημερινό άρθρο.

Ρινορραγία είναι η απώλεια αίματος από κάποιο ή από πολλά αγγεία που υπάρχουν στη μύτη. Πρόκειται για μια συχνή κατάσταση (υπολογίζεται ότι το 10 με 12% των ανθρώπων έχουν ένα επεισόδιο επίσταξης στην διάρκεια της ζωής τους). Οι συχνότερες ηλικίες που πάσχουν από ρινορραγίες είναι 15-25 ετών και 45-65 ετών. Τα περισσότερα άτομα αντιμετωπίζουν την κατάσταση χωρίς να καταφύγουν σε κάποιον ιατρό. Μερικές φορές ωστόσο η ρινορραγία είναι σοβαρή και απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση στο νοσοκομείο.

Η συνηθέστερη θέση των ρινορραγιών, ανεξάρτητα αιτίας, είναι η κηλίδα στο πρόσθιο μέρος της μύτης (πρόσθια ρινορραγία). Η ρινορραγία που η αιτία της εντοπίζεται στο οπίσθιο τμήμα της ρίνας ονομάζεται οπίσθια ρινορραγία, και η αντιμετώπισή της είναι δυσκολότερη. Οι πρόσθιες ρινορραγίες είναι συχνές στις μικρές ηλικίες και συνήθως δεν υποκρύπτουν κάποια σοβαρή πάθηση. Η οπίσθια επίσταξη συμβαίνει σε μεγαλύτερες ηλικίες και συχνά υποκρύπτει σοβαρό γενικευμένο νόσημα του οργανισμού.

 Τα αίτια της ρινορραγίας διακρίνονται σε τοπικά και γενικά.

Α. Τα τοπικά αίτια είναι συνήθως τα εξής:

1. Ρήξη αγγείων από μικροτραυματισμούς όπως κατά τον καθαρισμό της μύτης με τα δάχτυλα

2. Αγνώστου αιτιολογίας, σε παιδιά και εφήβους

3. Ξένα σώματα της μύτης

4. Κακώσεις κρανίου, προσώπου

5. Όγκοι της μύτης

6. Ρινορραγίες μετά από εγχειρήσεις

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ