Πέντε νοσοκομεία-κέντρα υγείας

Πέντε νοσοκομεία-κέντρα υγείας

«Λίφτινγκ» σε τουλάχιστον πέντε μικρά νοσοκομεία της Αττικής δρομολογεί το υπουργείο Υγείας, αποσκοπώντας στην αποσυμφόρηση των μεγάλων νοσοκομείων. «Κλειδί» στο σχέδιο που καταρτίζεται είναι η αλλαγή ρόλου και, κυρίως, η εξειδίκευση των νοσηλευτικών μονάδων με χαμηλή πληρότητα, έτσι ώστε να εξυπηρετούν είτε τα ελαφρά περιστατικά είτε βαριά πάσχοντες σε τελικό στάδιο, οι οποίοι έως τώρα στοιβάζονται στους θαλάμους του ΕΣΥ.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν στα «ΝΕΑ» πηγές του υπουργείου, η Πολυκλινική, η Αγία Βαρβάρα, το Σπηλιοπούλειο και το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αλλαγών, ενώ στο…μικροσκόπιο βρίσκεται και το Αμαλία Φλέμινγκ.

Στόχος, σύμφωνα με τους ειδικούς του χώρου, είναι να δοθεί μία «ανάσα» στα κατά πολύ επιβαρημένα (και λόγω κρίσης) νοσηλευτικά ιδρύματα, τα οποία σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος νοσηλείας των ασθενών.

Είναι ενδεικτικό ότι, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του υπουργείου Υγείας, έξι στους δέκα ασθενείς στριμώχνονται σε μόλις 30 νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων τα 12 βρίσκονται στην Αθήνα.

Εντούτοις, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν πρέπει να αποτελούν «πάρκινγκ» ασθενών που βρίσκονται σε τελικό στάδιο, όπως καρκινοπαθείς, αλλά και ασθενών που έχουν, για παράδειγμα, υποστεί βαρύ εγκεφαλικό, διότι τα περιστατικά αυτά δεν αντιμετωπίζονται με την εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα που έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με το σχέδιο που δρομολογεί το υπουργείο Υγείας, μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένεται να λάβουν… φύλλα πορείας οι 1.250 εργαζόμενοι του ΕΣΥ (πλην γιατρών), οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν πάγιες ανάγκες σε άλλα νοσοκομεία. Για παράδειγμα, παλαιότερη πρόταση της πρώην διοικήτριας της Β΄ Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου και νυν γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας Χριστίνας Παπανικολάου προέβλεπε τη μετακίνηση προσωπικού-κυρίως νοσηλευτών-για την ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι σήμερα στο Αττικόν από τις 27 εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν μόλις οι 14, λόγω έλλειψης νοσηλευτών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γεωργιάδης συναντάται σήμερα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να συζητήσουν το θέμα της επίσπευσης των μετακινήσεων του προσωπικού στην Υγεία.

 

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ