• Ποιες ασθένειες “φωτογραφίζονται” στο χέρι μας;

  7:54 μμ, Πέμπτη 18 Ιουλ 2013 7:54 μμ, Πέμπτη 18 Ιουλ 2013

  Ποιες ασθένειες “φωτογραφίζονται” στο χέρι μας;

  Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, στο χέρι μας είναι δυνατόν να αποτυπώνεται μια μεγάλη σειρά από παθολογικές καταστάσεις και γι’ αυτό αρκεί μια απλή εξέταση από έμπειρο γιατρό για να γίνει η σωστή διάγνωση του προβλήματος. Ποιες ασθένειες, όμως, μπορεί να «φωτογραφίζονται» στο χέρι μας;

  Άκρα χείρα ονομάζεται το τμήμα εκείνο του ανθρώπινου σώματος που ορίζεται από τον καρπό ως τις άκρες των δακτύλων και αποτελεί ανατομικά το ακραίο μέρος του άνω άκρου.

  Η κλινική παρατηρητικότητα και η οξυδέρκεια του έμπειρου κλινικού γιατρού είναι το πολυτιμότερο πνευματικό του εργαλείο, απόρροια σκληρής δουλειάς, εκπαίδευσης και πείρας ετών.

  Καμιά εργαστηριακή μέθοδος ή και τελειοποίηση των υπαρχουσών, ακόμα και η ανακάλυψη άλλων σύγχρονων παρακλινικών, απεικονιστικών διαγνωστικών μεθόδων, δεν μπορεί να προσεγγίσει τη διαγνωστική αξία της φυσικής εξέτασης του ανθρώπινου σώματος.

  Οι διάφορες ειδικές εξεταστικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται επικουρικά για την επιβεβαίωση και την ταυτοποίηση μιας νόσου, πολύτιμες κατά τ’ άλλα, εκτός από τις πρακτικές δυσκολίες που παρουσιάζουν και την οικονομική επιβάρυνση που τις συνοδεύουν, δεν αρκούν πάντοτε για να λύσουν το διαγνωστικό πρόβλημα.

  Η φυσική εξέταση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σωστής διάγνωσης, σε συνδυασμό με την ακριβή αξιολόγηση, την ερμηνεία και τη συσχέτιση των παθολογικών ευρημάτων, τα οποία προκύπτουν από:

  1. Συμπτώματα του ασθενούς (υποκειμενικά ενοχλήματα).

  2. Ατομικό και οικογενειακό ιστορικό.

  3. Φυσική εξέταση.

  Η φυσική εξέταση είναι η υψηλή τέχνη του γιατρού να διερευνά και διακρίνει το παθολογικό σημείο από το φυσιολογικό. Κάθε νόσημα χαρακτηρίζεται από διάφορα παθολογικά σημεία, τα οποία μπορεί να είναι διάσπαρτα στο ανθρώπινο σώμα. Η ικανότητα του έμπειρου γιατρού να τα αναγνωρίζει και να τα συσχετίζει με τα υποκειμενικά ενοχλήματα του ασθενούς συνθέτει και ορίζει το υπό διερεύνηση νόσημα.

  Το χέρι, κατά κάποιο παράδοξο τρόπο, αποτελεί το σημείο αναφοράς πληθώρας παθολογικών σημείων, αρκεί μάλιστα μια απλή επισκόπηση για τον εντοπισμό τους από το έμπειρο μάτι του γιατρού, ο οποίος τις περισσότερες φορές είναι σε θέση να θέσει και τη διάγνωση.

  Με μια απλή χειραψία μπορούμε σχεδόν πάντοτε να καταλάβουμε τις προθέσεις του άλλου. Με μια απλή επισκόπηση του χεριού, μπορούμε να οδηγηθούμε στη διάγνωση.

  Τα παθολογικά σημεία που μπορούμε να αναγνωρίσουμε εξετάζοντας το χέρι καλύπτουν σχεδόν όλες τις κατηγορίες των νοσημάτων, καθώς και μεγάλο μέρος συγγενών συνδρόμων.

  Ενδεικτικά θα περιγράψουμε ορισμένα νοσήματα που συνδέονται με τα παθολογικά σημεία που διακρίνουμε κατά τη φυσική εξέταση του χεριού και στην οποία περιλαμβάνονται...

  Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο boro.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα