Οι 10 δίαιτες των διασήμων

Οι 10 δίαιτες των διασήμων

 

Μέσα καλοκαιριού και ο «πυρετός» της δίαιτας έχει χτυπήσει «κόκκινο», αφού η επιθυμία για γρήγορη απώλεια των περιττών κιλών είναι πιο έντονη από οποιαδήποτε άλλη περίοδο του χρόνου. Υπάρχουν 10 δίαιτες που κατά καιρούς έχουν εφαρμόσει πολλοί διάσημοι προκειμένου να χάσουν κιλά. Ποιες είναι αυτές; Είναι ασφαλείς για την υγεία μας;

 

1 Μακροβιοτική δίαιτα

Τι υπόσχεται: 3-4 κιλά τον μήνα.

Στηρίζεται: σε δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, λαχανικά, ωμούς ξηρούς καρπούς και πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης αντί ζωικής. Συνεπώς, προβλέπει τον περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος, πουλερικών και γαλακτοκομικών.

Το χαρακτηριστικό της: τα βιολογικά προϊόντα είναι πρώτα στη λίστα των επιλογών.

 

Η μακροβιοτική δίαιτα στηρίζεται στη φιλοσοφία ότι οι «ακατέργαστες τροφές προμηθεύουν τον οργανισμό με συστατικά αναλλοίωτα, ενώ παράλληλα τον προμηθεύουν με ένζυμα που γεμίζουν το σώμα με ενέργεια. Αντίθετα, η επεξεργασία των τροφών καταστρέφει τα ένζυμά τους, με αποτέλεσμα να μην επιτελούν το ευεργετικό τους έργο». Μάλιστα, εκτός από την απώλεια κιλών υπόσχεται και ενίσχυση της φυσικής αλλά και της ψυχολογικής κατάστασης.

 

Ενδεικτικό διαιτολόγιο: ● Πρωινό: ένα ποτήρι γάλα σόγιας ● Δεκατιανό: 1 φρούτο εποχής ● Μεσημεριανό: 1 μερίδα όσπρια με ρύζι και σαλάτα εποχής ● Απόγευμα: 1 ποτήρι φρέσκο χυμό ● Βραδινό: 1 μπιφτέκι σόγιας και σαλάτα εποχής

 

Σχόλιο διατροφολόγου: Η κατανάλωση ανεπεξέργαστων τροφών προάγει την υγεία του οργανισμού, σε γενικές γραμμές, και τον προμηθεύει με περισσότερες άπεπτες φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή υγεία τόσο του εντέρου, όσο και της καρδιάς. Η θεωρία στην οποία στηρίζεται, ωστόσο, δεν ευσταθεί 100%, καθώς το ανθρώπινο σώμα ούτως ή άλλως διασπά και τροποποιεί τα ένζυμα- και γενικότερα όλα τα συστατικά των τροφών.

 

 

2 Δίαιτα Αtkins

Τι υπόσχεται: 8-10 κιλά τον μήνα.

Στηρίζεται: σε ζωικές τροφές όπως κρέας, ψάρια, αυγό.

Το χαρακτηριστικό της: δίνει το «πράσινο φως» στην κατανάλωση λιπών.

 

Στο καθημερινό τραπέζι κύρια θέση έχει το κρέας, το αυγό, ακόμη και το βούτυρο! Παράλληλα, επιτρέπονται δύο μικρές πράσινες σαλάτες ημερησίως με λαχανικά μικρής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, όπως είναι τα χόρτα, τα κολοκυθάκια και το μαρούλι. Οι «οπαδοί» της δίαιτας υποστηρίζουν ότι η απουσία υδατανθράκων, που θεωρούνται υπεύθυνοι για την έκκριση ινσουλίνης και άρα για την αποθήκευση λίπους, δεν δίνει τη δυνατότητα στον οργανισμό να δημιουργήσει λίπος. Αντίθετα, «καίει» από το ήδη υπάρχον.

Ενδεικτικό διαιτολόγιο: ● Πρωινό: 2 αυγά ομελέτα με 4 φέτες μπέικον ● Μεσημεριανό: 120 γραμμ. τόνου (κονσέρβα), μια μικρή σαλάτα (π.χ. βραστά κολοκύθια), τυρί φέτα και 6 ελιές ● Βραδινό: 300 γραμμ. μοσχαρίσιο φιλέτο με χόρτα

Σχόλιο διατροφολόγου: Η δίαιτα Αtkins όσο γρήγορα «αποθεώθηκε» από τους… ανυπόμονους που επιθυμούσαν να χάσουν γρήγορα και άμεσα κιλά, άλλο τόσο γρήγορα απομυθοποιήθηκε. Και αυτό διότι η αυξημένη πρόσληψη νατρίου, σε συνδυασμό με τη μειωμένη πρόσληψη διαιτητικών ινών, συμβάλλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Παράλληλα, με τον αποκλεισμό από το διαιτολόγιο τροφών που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά- όπως τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά- ο οργανισμός στερείται την αντικαρκινική ασπίδα που του προσφέρει η ισορροπημένη διατροφή. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να ακολουθείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

 

3 Δίαιτα του Βeverly Ηills

Τι υπόσχεται: 10-12 κιλά σε 35 ημέρες.

Στηρίζεται: στα φρούτα, στις αμυλώδεις τροφές και στο βούτυρο.

Το χαρακτηριστικό της: αποδυναμώνει τον οργανισμό, αφού στερείται μιας ισορροπημένης διατροφής.

 

Πρόκειται για μια δίαιτα 35 ημερών και χωρίζεται σε στάδια: στο πρώτο στάδιο των 10 ημερών καταναλώνονται μόνο φρούτα, ώστε να αποτοξινωθεί ο οργανισμός. Από την 11η ημέρα σπάει η μονοτονία και εισάγονται αμυλώδης τροφές και βούτυρο. Από τη 19η ημέρα εισάγονται και πρωτεϊνούχες τροφές, χωρίς όμως να συνδυάζονται με υδατάνθρακες, γιατί τότε- όπως λένε οι οπαδοί της- δυσχεραίνεται η πέψη. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Αμερική, και ιδιαίτερα στη συνοικία του Βeverly Ηills, γνωστή και ως «η συνοικία των σταρ», απ΄ όπου πήρε και το όνομά της.

 

Ενδεικτικό διαιτολόγιο: ● Πρώτο 10ήμερο: μόνο φρούτα σε γενναίες ποσότητες ● Δεύτερο 10ήμερο: φρούτα και περίπου 200 γραμμ. ψωμί, 2 κουταλιές βούτυρο και 3 μέτρια καλαμπόκια ● Τρίτο 10ήμερο: η γαλοπούλα, το κοτόπουλο και το ψάρι βρίσκονται πρώτα στη λίστα των επιλογών. ● Προσοχή όμως, δεν πρέπει να καταναλώνονται με αμυλώδεις τροφές (όπως ψωμί, πατάτες και ρύζι).

Σχόλιο διατροφολόγου: Η ελλιπής πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων- κυρίως σιδήρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου- ευθύνεται για ζαλάδες, ατονία και έντονη σωματική κούραση. Επιπλέον, κατά το πρώτο στάδιο παρουσιάζονται έντονες διάρροιες. Συνήθως έχει πρόσκαιρα αποτελέσματα, γι΄ αυτό και χαρακτηρίζεται ως ανεπιτυχής. Μακροπρόθεσμα οδηγεί σε παχυσαρκία και νευρολογικές διαταραχές. Φαινόμενα όπως μελαγχολία, κατάθλιψη και μείωση της αυτοπεποίθησης έχουν παρατηρηθεί σε ανθρώπους που την έχουν ακολουθήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο boro.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ