Φωτογήρανση: πώς θα προστατεύσω το δέρμα μου;

Φωτογήρανση: πώς θα προστατεύσω το δέρμα μου;

 

Το ηλιοκαμένο δέρμα όχι μόνο δεν αποτελεί ένδειξη υγείας, αλλά με το πέρασμα του χρόνου θα είναι τόσο γερασμένο ώστε θα φαινόμαστε έως 10 χρόνια μεγαλύτεροι από την αληθινή μας ηλικία!

Παρά την ακλόνητη πεποίθησή μας ότι όσο περισσότερο μαυρίζουμε, τόσο πιο όμορφοι και υγιείς φαινόμαστε, η αλήθεια είναι ότι το μαύρισμα σημαίνει πως το δέρμα έχει υποστεί βλάβες από τον ήλιο – και την έκτασή τους θα την αντιληφθούμε στα 40 και στα 50 μας, από τις βαθιές ρυτίδες, τις καφέ κηλίδες και τις ψιλές φλέβες που θα μας γερνάνε πριν την ώρα μας.

Το πόσο υποφέρει το δέρμα από τον ήλιο μπορούμε να το αντιληφθούμε συγκρίνοντας το δέρμα των γλουτών μας, το οποίο σπανίως βλέπει ο ήλιος, με εκείνο του προσώπου μας που είναι αυτό το οποίο εκτίθεται περισσότερο στον ήλιο. Η υφή και η χροιά του δέρματος των γλουτών είναι αυτή που τα γονίδιά μας καθορίζουν, ενώ στο πρόσωπο «αποτυπώνονται» και οι συνήθειές μας.

«Ο ήλιος είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του λείου, υγιούς δέρματος ειδικά εάν υπάρχει υπέρμετρη ή παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία», λέει η δερματολόγος Ευγενία Τούμπη, επιμελήτρια στην Πανεπιστημιακή Κλινική Δερματολογίας του Νοσοκομείου «Αττικόν».

«Το πόσο γρήγορα θα γεράσει το δέρμα εξαιτίας του, εξαρτάται κυρίως από δύο παράγοντες: τον τύπο του δέρματος και τον βαθμό της εκθέσεως στον ήλιο, όχι μόνο με την ηλιοθεραπεία, αλλά και με κάθε είδους επαγγελματική ή μη υπαίθρια δραστηριότητα».

Ο γενικός κανόνας της φωτογήρανσης είναι πως όσο πιο ανοικτόχρωμο είναι το δέρμα και όσο μεγαλύτερη η έκθεση στον ήλιο, τόσο το χειρότερο. Μάλιστα έχει υπολογισθεί πως ο ήλιος γερνάει το δέρμα κατά 2 έως 10 χρόνια – με τα 2 χρόνια να αντιστοιχούν σε μέτρια έκθεση σκουρόχρωμου δέρματος και τα 10 σε έντονη έκθεση ανοικτόχρωμου δέρματος.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ