Τι ζημιά προκαλεί ο ήλιος στο δέρμα μας;

Τι ζημιά προκαλεί ο ήλιος στο δέρμα μας;

Μπορεί το να λιαζόμαστε στην ξαπλώστρα μας να μας χαλαρώνει και να μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα, όμως οι σωρευτικές επιπτώσεις της έκθεσης στον ήλιο έχουν σαν αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα για το δέρμα και την υγεία μας, οι οποίες είναι οι εξής:

Μαύρισμα

Το μαυρισμένο δέρμα μπορεί να χαρίζει μία πιο εντυπωσιακή και αισθησιακή εμφάνιση, όμως στην πραγματικότητα είναι το αποτέλεσμα του τραυματισμού του ανώτερου στρώματος του δέρματος. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου επιταχύνει τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού και αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.

Ηλιακό έγκαυμα (πρώτου βαθμού)

Το ηλιακό έγκαυμα είναι η βλάβη του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Τα περισσότερα προκαλούν ερυθρότητα, θερμότητα στην αφή και ήπιο πόνο και επηρεάζουν μόνο την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος. Εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγες ώρες από την έκθεση στον ήλιο και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες έως και εβδομάδες μέχρι να εξασθενίσουν.

Ηλιακό έγκαυμα (δευτέρου βαθμού)

To έγκαυμα δευτέρου βαθμού καταστρέφει βαθιά τα στρώματα του δέρματος και τις νευρικές απολήξεις – συνήθως είναι επώδυνο και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επουλωθεί.  Προκαλεί ερυθρότητα, οίδημα και φλύκταινες. Αν σπάσετε τις κυψέλες μπορείτε πάθετε μόλυνση.

Ανομοιόμορφος τόνος δέρματος

Η μεγάλη έκθεση στον  ήλιο προκαλεί, επίσης, ακανόνιστο χρωματισμό ή μελάγχρωση του δέρματος. Ορισμένες περιοχές του δέρματος γίνονται πιο σκούρες, ενώ άλλες φαίνονται πιο ανοιχτόχρωμες.

Μέλασμα

Το μέλασμα (ή χλόασμα) είναι το μαύρισμα ή οι καφέ κηλίδες στα μάγουλα, τη μύτη, το μέτωπο και το πηγούνι. Αν και συνήθως αποκαλείται η «μάσκα της εγκυμοσύνης» μπορούν να το αναπτύξουν και οι άνδρες.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ