8 μύθοι για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

8 μύθοι για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Το αποτέλεσμα πολλών μύθων και παρανοήσεων γύρω από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και πιο συγκεκριμένα για το το θέμα του HPV, δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί ζημιογόνο. Λανθασμένες πληροφορίες μπορεί να οδηγήσουν σε μια φορτισμένη και στρεσογόνα κατάσταση , αμφιβολίες για το πόσο πιστός είναι ο σύντροφος, ακόμη και ανούσιες ιατρικές πράξεις και οικονομικό στράγγισμα. Πιο σημαντικό είναι όταν η παραπληροφόρηση ή και η απουσία της πληροφορίας μπορεί να κοστίσει μια ανθρώπινη ζωή , ενώ θα μπορούσε να είχε άλλη έκβαση μόνο με την συναίνεση σε ένα απλό ιατρικό τεστ.

Παρακάτω θα προσπαθήσω να αναλύσω μερικούς κοινούς μύθους και να αναδείξω την ιατρική στάση απέναντι σε αυτούς.

Γράφει ο  Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Μύθος 1 : Είμαι ο μόνος άνθρωπος που έχει τον ιό HPV.

Είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος γιατί πολλοί αποκτούν την παραπάνω άποψη εαν αναλογιστούμε την χαμηλή (έως και μηδαμινή) πληροφόρηση του κοινού.

Αυτοί που διαγιγνώσκονται με HPV λοίμωξη παλεύουν μόνοι τους και δεν αναζητούν την συζήτηση μιας και πιστεύουν ότι κανείς δεν θα τους καταλάβει. Άλλοι (ο καλύτερός σου φίλος, ο ξάδερφός σου , ο συνάδελφος στην δουλειά) επίσης νιώθουν ότι πρέπει να το κρατήσουν ως επτασφράγιστο μυστικό (κοινωνικά ταμπού και στιγματισμός).

Το αποτέλεσμα είναι ότι λίγοι άνθρωποι είχαν και έχουν την ευκαιρία να τοποθετήσουν αυτού του είδους την λοίμωξη σε ένα ακριβές πλαίσιο που να σχετίζεται με το γεγονός ότι παραμένει ένας κοινός ιός.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1997 στις ΗΠΑ (American Journal of Medicine) περίπου το 74% των Αμερικανών (σχεδόν 3 στους 4) είχε μολυνθεί απο τον ιό HPV των γεννητικών οργάνων κατά την διάρκεια της ζωής του. Από αυτούς και στις ηλικίες 15-49 μόνο 1 στους 4 δεν είχε μολυνθεί.

Είναι σωστό πώς ο ιός HPV συχνά (έως και πολύ συχνά) δεν θα προκαλέσει κανένα σύμπτωμα ή κλινική εκδήλωση και έτσι το άτομο που τον έχει δεν θα καταλάβει ποτέ ότι ήταν φορέας του ιού. Κατά προσέγγιση περίπου το 1% όλων των ενεργών σεξουαλικά ατόμων εμφανίζει ορατά οξυτενή κονδυλώματα που συνδέονται με τον HPV. Αρκετά περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν ανωμαλία στο ΠΑΠ τεστ που συνδέονται με HPV λοίμωξη.

Μύθος 2 : Μόνο άτομα που έχουν περιστασιακές σεξουαλικές επαφές “κολλάνε” ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα)

Ακόμη και με τα ποσοστά να δείχνουν ότι περίπου 12 εκ. Ευρωπαίοι μολύνονται από κάποιο ΣΜΝ τον χρόνο, πολλοί πιστεύουν πώς μόνο τα άτομα με πολλαπλούς εραστές, άπιστοι σύζυγοι ή με διαφορετικότητες στην σεξουαλική πράξη, κινδυνεύουν από ένα ΣΜΝ.

Είναι αληθές ότι ο αριθμός των σεξουαλικών παρτενέρ κατά την διάρκεια της ζωής μας συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ΣΜΝ συμπεριλαμβανόμενου και του HPV.

Αυτό δεν φέρει καμία “ηθική” υπόσταση σε σύγκριση με τους “μονογαμικούς” αλλά απλά όσο περισσότερους παρτενέρ έχεις τόσο πιο πολύ αυξάνεται η πιθανότητα κάποιος να είναι (εν γνώση του ή όχι) φορέας κάποιου ΣΜΝ.

Από την άλλη τα ΣΜΝ μπορεί να μεταδοθούν τόσο μέσα σε μια σταθερή σχέση όσο και σε μιας βραδιάς έρωτα. Ο HPV είναι ό ιός που το αποδεικνύει αυτό.

Σε μία έρευνα που αφορούσε μεσαίου κοινωνικού στρώματος , μεσήλικες γυναίκες οι περισσότερες παντρεμένες μα παιδιά, ευρέθει ότι το 21% είχε μολυνθεί με HPV τραχήλου μήτρας.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ