Πτώση των βάσεων δείχνουν τα στατιστικά

Πτώση των βάσεων δείχνουν τα στατιστικά

 

Eντυπωσιακή αναμένεται να είναι η πτώση στις βάσεις σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς-αναλυτές.

Ως παράδειγμα αναφέρουν τις ιατρικές σχολές και τμήματα. Ακόμη και η ιατρική Αθήνας αναμένεται να πέσει κάτω από τα 19.000 μόρια, κάτι που έχει να συμβεί από το 2002. Συγχρόνως εντυπωσιακή είναι η μείωση των αριστούχων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το γεγονός ότι φέτος τα Αρχαία ήταν δυσκολότερα από πέρυσι, συνετέλεσε στο να υπάρχουν λιγότεροι αριστούχοι. Αυτό -σύμφωνα με τους αναλυτές-οδηγεί σε πτώση των βάσεων ακόμη και στις συνήθως υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές της Νομικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Όμως και γενικότερα φέτος έχουμε πολύ λιγότερους αριστούχους. Μεγάλη πτώση αναμένεται στις οικονομικές σχολές του πέμπτου πεδίου, καθώς -εκτός των άλλων- είχαμε και μείωση των υποψηφίων στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο, κατά 10% περίπου. Μείωση όμως των υποψηφίων παρατηρείται συνολικά σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Αυτό θεωρείται από τους εκπαιδευτικούς ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης ή της στροφής πολλών μαθητών στο Διεθνές Απολυτήριο (I.B.).

Μεγάλες αναμένονται οι πτώσεις των βάσεων και στις σχολές των Πολυτεχνείων και στις Φυσικομαθηματικές σχολές, στα κεντρικά Ιδρύματα αλλά και στα περιφερειακά όπου οι πτώσεις αναμένονται ακόμα μεγαλύτερες.

Όπως λένε χαρακτηριστικά οι εκπαιδευτικοί-αναλυτές, δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε πτώση των βάσεων σε ορισμένες σχολές ή τμήματα ακόμη και κατά 1.000 μόρια. Άνοδος των βάσεων αναμένεται μόνο σε ορισμένες «χαμηλόβαθμες» σχολές του πρώτου και του τρίτου επιστημονικού πεδίου. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι δεν θα υπάρχουν χαμηλές βάσεις εισαγωγής όπως βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή δεν θα υπάρχουν εισαγωγές υποψηφίων μόνο με 6.000 ή 5.000 μόρια, κι αυτό οφείλεται και στις συγχωνεύσεις που έγιναν κυρίως στα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Οι πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής θα περιοριστούν φέτος μόνο στις ειδικές κατηγορίες.

 

Πηγή:ΑΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης

Τα στατιστικά στοιχεία των Πανελλαδικών

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ