Ανεργία και χαμηλή αυτοεκτίμηση

Ανεργία και χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η ανεργία σηματοδοτεί μια σειρά από απώλειες-κοινωνικής θέσης μισθού, κοινωνικών επαφών. Οι περισσότεροι άνεργοι ασθενείς έχουν έντονο το αίσθημα της υποβάθμισης ότι δεν αξίζουν, κάποιοι δεν τολμούν καν να ομολογήσουν στους άλλους γύρω τους ότι είναι άνεργοι. Άλλοι πάλι αποφεύγουν να βγουν από το σπίτι τους τις εργάσιμες ώρες για να μην καταλάβουν οι άλλοι ότι δεν εργάζονται.

Γράφει ο ψυχοθεραπευτής Christophe Andre.

 

Ήμουν άνεργος επί ενάμιση χρόνο, μας έλεγε κάποιος. Ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής μου. Ένιωθα ενοχές λες και έφταιγα εγώ.  Πίστευα πως ήμουν ανάξιος. Έλεγα πώς για να είμαι άνεργος δεν ήμουν τόσο έξυπνος όσο οι άλλοι. Ντρεπόμουν πολύ ένιωθα άσχημα με όλους, αναρωτιόμουν τι σκέφτονταν. Ακόμα και για τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου αμφέβαλλα…

Το μέλλον μοιάζει αβέβαιο γράφει ο κοινωνιολόγος Πιερ Μπουρντιέ υποχρεώνει τον άνθρωπο να κάνει τον απολογισμό εσωτερικό απολογισμό του, ορισμένοι μάλιστα βλέπουν να αναδύονται εσωτερικές ελλείψεις που είχαν απωθήσει ή μεταθέσει. Η ανεργία συχνά φανερώνει όλα τα τρωτά, αδύναμα σημεία μας.

Οι μελέτες για την ανεργία καταδεικνύουν ότι τα προβλήματα που προκαλεί είναι ανάλογα με εκείνα της σχολικής αποτυχίας. Από το επίπεδοι στο οποίο βρισκόταν κάποιος πριν την αποτυχία θα κριθεί το κατά πόσο μπορεί να επανέλθει. Η γενική ψυχολογική κατάσταση προσδιορίζει και τις επιπτώσεις.

Βέβαια παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες όπως το πόσο διαρκεί η ανεργία και αν επαναλαμβάνεται συχνά. Μια έρευνα που έγινε σε 119 γυναίκες έδειξε πώς την χαμηλότερη αυτοεκτίμηση είχαν οι γυναίκες που ήταν άνεργες μόνο για 6 μήνες! Ο τραυματισμένος ναρκισσισμός λόγω ανεργίας εκδηλώνεται τότε πολύ έντονα. Αντίθετα οι γυναίκες που ήταν άνεργες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα 6-12 μήνες είχαν πιο υψηλή αυτοπεποίθηση επειδή είχαν ήδη ξεκινήσει να κάνουν προσπάθειες και το περιβάλλον τους είχε προσαρμοστεί και τους βοηθούσε περισσότερο σε αυτή τη διαδικασία.

Όταν η ανεργία κρατούσε περισσότερο από 12 μήνες ο δείκτης έπεφτε και πάλι, χωρίς όμως να φτάνει στο αρχικό επίπεδο. Το άτομο αν και δεν είχε βρει ακόμα δουλειά είχε αποκτήσει μια πιο σταθερή ψυχολογία ίσως επειδή είχε βρει δραστηριότητες στη ζωή του.

Η τραυματισμένη αυτοεκτίμηση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το άτομο να βρει δουλειά. Δεν του επιτρέπει να καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και βέβαια ούτε να παρουσιάσει θετικά τον εαυτό του σε έναν νέο εργοδότη. Όσο περνά ο καιρός δεν μπορούν όχι μόνο να βρουν δουλειά, αλλά ούτε και να την αναζητήσουν.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ