Δηλητηρίαση από τον ήλιο. Τι πρέπει να προσέχουμε

Δηλητηρίαση από τον ήλιο. Τι πρέπει να προσέχουμε

Όσο και αν απολαμβάνουμε την ηλιοθεραπεία και τα παιχνίδια στον ήλιο και τη θάλασσα, η έκθεση στον ήλιο κρύβει πολλούς κινδύνους. Η σωστή πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε τις δυσάρεστες αυτές καταστάσεις, μία από τις οποίες είναι και η λεγόμενη “δηλητηρίαση” από τον ήλιο.

Τι είναι η δηλητηρίαση από τον ήλιο;

Στην πραγματικότητα δεν σημαίνει ότι έχουμε δηλητηριαστεί. Είναι όρος που χρησιμοποιείται σε σοβαρή περίπτωση εγκαύματος. Συνήθως είναι έγκαυμα από την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία που ερεθίζει το δέρμα.

Τύποι δηλητηρίασης από τον ήλιο:

Πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός (PMLE). Είναι μια αντίδραση που δεν φαίνεται να συνδέεται με φάρμακα ή ασθένειες. Συμβαίνει σε άτομα που έχουν εκτεθεί σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία, χωρίς να το έχουν συνηθίσει. Για παράδειγμα, όσοι ζουν σε βόρεια κλίματα αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα όταν κάνουν διακοπές στο θερμό κλίμα της Μεσογείου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ένα σοβαρό δερματικό εξάνθημα, που συνήθως εμφανίζεται αρκετές ώρες μετά, μικρά εξογκώματα στις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές του σώματος, κνίδωση συνήθως στα χέρια, στα πόδια και το στήθος.

Ηλιακή κνίδωση. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται μέσα σε λίγα λεπτά από την έκθεση στον ήλιο. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν: φαγούρα, ερυθρότητα, φουσκάλες, συριγμό, ζάλη, απώλεια  συνείδησης.  Αν και οι φουσκάλες συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες ώρες, μπορεί να αντιμετωπίσετε παρόμοια προβλήματα σε βάθος χρόνου. Τα αντισταμινικά συνίστανται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ