Ξάνθη-Διαμαρτύρονται οι αγρότες

Διαμαρτύρονται οι αγρότες της Ξάνθης

Σφοδρό κύμα αντιδράσεων στον αγροτικό κόσμο της Ξάνθης έχει προκαλέσει η απόφαση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ξάνθης (πρώην ΕΑΣ) να ζητά από τους παραγωγούς να καταβάλουν εξωφρενικά, συγκριτικά με τους όμορους νομούς, ποσά για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Με επίσημη ανακοίνωσή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν πανελλαδικά από το κατά τόπους καπέλωμα των Ενώσεων, διευκρινίζει ότι «οι αιτήσεις αγροτικών ενισχύσεων ΟΣΔΕ για το 2013 υποβάλλονται δωρεάν από τους παραγωγούς  δια μέσω των πυλών εισαγωγής (ΕΑΣ) με βάση την υπογραφείσα σύμβαση. Καμία επιπλέον επιβάρυνση για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2013 δεν είναι επιτρεπτή και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο σημειωθεί, το ποσό της αμοιβής της ΕΑΣ μειώνεται αυτόματα κατά το ποσό που ελήφθη, ενώ σε περίπτωση επανάληψης θα διακόπτεται η συνεργασία με τη συγκεκριμένη ΕΑΣ».

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν αγρότες της Ξάνθης, αυτό δεν εφαρμόζεται στην πράξη στην Π.Ε. Ξάνθης καθώς ζητείται από τους ίδιους να καταβάλουν χρηματικό αντίτιμο για την υποβολή των δηλώσεών τους και μάλιστα ιδιαίτερα “τσιμπημένο”, καθώς αυτό προκύπτει με βάση το ύψος της επιδότησης που οι ίδιοι θα λάβουν.

Παράλληλα, εξηγούν πως σε όμορους νομούς όπως αυτός της Κομοτηνής αλλά και στην περιοχή της Χρυσούπολης οι εκεί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί ζητούν από τους παραγωγούς την καταβολή 40 ευρώ για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων (ανεξάρτητα του ποσού της επιδότησής τους), ενώ στην Ξάνθη τονίζουν πως το ποσό που ζητείται από τους ίδιους να καταβάλουν από τον εδώ Αγροτικό Συνεταιρισμό (πρώην ΕΑΣ) είναι διπλάσιο ή ακόμη και τριπλάσιο.

Από τη μεριά του Συνεταιρισμού Συνεταιρισμένων Παραγωγών Ξάνθης, πρώην ΕΑΣ, αναφέρεται πως τα χρήματα που καταβάλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν επαρκούν για να καλύψουν το κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους παραγωγούς, και για αυτό τον λόγο ζητούνται επιπλέον χρήματα από τους ίδιους. 

 

Πηγή: thrakitoday.com

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ